Sırma Hanım dünya devi P&G'nin 'sabun patronu'

Güncelleme Tarihi:

Sırma Hanım dünya devi P&Gnin sabun patronu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2004 01:22

300 markalı, 51.4 milyar dolar cirolu dünya devi Procter&Gamble'ın sabundaki tüm stratejik planlamasını 37 yaşındaki Sırma Umur yapıyor. P&G Company Kuzey Amerika Kişisel Bakım ve Temizlik Ürünleri Genel Müdürü Umur, "Bir gün P&G'ye başkan olmak isterim" diyor.

YAKLAŞIK 170 yıl önce sabun üretimiyle yola çıkan Amerikan tüketim ürünleri devi Procter&Gamble (P&G) Company, ilk göz ağrısı sabundaki tüm stratejik planlamasını 37 yaşındaki Sırma Umur'a bıraktı. ABD ve Kanada'nın dahil olduğu P&G Kuzey Amerika Kişisel Bakım ve Temizlik Ürünleri Genel Müdürlüğü'ne getirilen Umur, P&G'deki ilk Türk kadın genel müdür oldu. Kendisine 130 yöneticinin bağlı olduğu Umur, P&G'nin 15 kadın genel müdüründen biri.

Deterjandan bebek bezine, kozmetikten patates cipsine 300 markayı bünyesinde barındıran, 51.4 milyar dolar cirolu P&G'nin sabun, sıvı sabun, duş jeli ve banyo köpüğünün tüm üretim ve ürün geliştirme hattından artık Sırma Hanım sorumlu.

P&G'nin "Olay, Best, Ivory, Camay, Safeguard, Old Spice, Escudo" markaları ona bağlı. Sorumlu olduğu markalara ilişkin her türlü kararda söz sahibi. Bu ürünlerde üretim kararını her ülkenin kendisi alıyor ama planlaması Sırma Umur'la birlikte ortak yapılıyor.

HUKUKÇU AİLENİN KIZI

1967 doğumlu olan Umur, hukukçu profesör bir baba ile avukat bir annenin 4 çocuğunun en küçüğü... Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra P&G Türkiye'de pazarlama bölümünde işe başlamış. Alo, Ace ve Ariel'de ürün müdürlüğü yapmış. Ardından Brüksel'de Batı Avrupa Bulaşık Deterjan Pazarlama Müdürü olmuş. Daha sonra Cenevre'de Batı Avrupa Kadın Sağlığı Ürünleri Pazarlama Direktörlüğü'ne getirilmiş. Bu görevi 5 yıl sürdürdükten sonra P&G Kuzey Amerika Kişisel Bakım ve Temizlik Ürünleri Genel Müdürlüğü'ne atanınca, ABD'nin Cincinnati kentine yerleşmiş.

P&G'de işe ilk başladığı dönemlerdeki hedefi pazarlama direktörü olmakmış. Bir gün tüm P&G sabunlarının kendisine teslim edilerek genel müdürlüğe getirileceğini tahmin etmiyormuş. Ama artık daha büyük hedefleri var. P&G Company Kuzey Amerika Kişisel Bakım ve Temizlik Ürünleri Genel Müdürü Sırma Umur, "Hedefim daha üst seviyelere yükselmek. Bir gün president (başkan) olmak isterim" diyor.

P&G'den başka bir şirkette çalışmayı asla düşünmediğini söyleyen Umur, "P&G, en büyük kapitalimiz insan diye bakıyor. Pazar akşamları ertesi gün işe gideceğim diye içim daralmıyor, ortamımız çok güzel" diye konuşuyor.

Çalışanlarımı dinliyorum sürprizle karşılaşmıyorum

Sırma
Umur, "İyi yetişmiş insanları işe alıp sonra da onlara söz hakkı yaratacak ortamı verememek en büyük hatadır" diyerek, P&G 'de fikirlerin özgürce dile getirilmesinin önemini vurguluyor. Asistanlarının da kendisine gelip fikirlerini rahatlıkla söylediğine işaret eden Umur, şöyle konuşuyor: "Çalışanlarımın görüşlerini dinlemezsem hata yaparım. Ama dinleyince sürprizlerle karşılaşmıyorum, herkes fikrini açık ve rahat söylediğinde sürpriz de çıkmıyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!