Şirketlerin ‘Acil Destek’ kuyruğu

Güncelleme Tarihi:

Şirketlerin ‘Acil Destek’ kuyruğu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Güneydoğu ve Doğu'ya yönelik Acil Destek Programı'na bölge yatırımcılarından büyük ilgi gördü. Türkiye Kalkınma Bankası'na bugüne kadar 164 anonim ve limited şirket, toplam 44.8 trilyon liralık kredi talebiyle başvurdu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki, sorunlu işletmelerin ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan Acil Destek Programı, bölge yatırımcılarının büyük ilgisiyle karşılaştı. Türkiye Kalkınma Bankası (TKB)'na, 1999 yılında toplam 10 trilyon lira olarak belirlenen işletme ve yatırım kredisi için, iki ayda 45 trilyon liralık başvuru yapıldı.

‘‘Yarım Kalmış, İşletme Sermayesi Yetersizliği Nedeniyle İşletmeye Geçememiş veya Kısmen İşletmeye Geçmiş Yatırımların Ekonomiye Kazandırılmasına Dair’’ hükümet kararı, Başbakan Bülent Ecevit tarafından 5 Mart 1999'da kamuoyuna açıklanmıştı.

Kararnamenin yayımlandığı tarihten bugüne dek, üst sınırı 300 milyar lira olarak belirlenen işletme ve yatırım kredileri için TKB'nin incelemeye aldığı şirket başvuru adedi 144'e ulaştı. Başvuruların 124'ünü anonim, 40'ını ise limited şirketler oluşturuyor. 26 ili kapsayan kararnameye göre, Eylül ayında sona erecek başvuruların, süre bitiminde çok daha büyük rakamlara ulaşacağı tahmin ediliyor. TKB, kendisine yapılan limited şirket başvurularını, bir protokolle Vakıfbank'a devrediyor.

Bölgeye yönelik diğer paketlerden farklı olarak; sağlık, eğitim ve turizm sektörlerini de kapsayan kararname uyarınca, kredi geri dönüşleri için, işletme kredilerine 1 yıl ödemesiz 3 yıl, Yatırım kredilerinde 2 yıl ödemesiz 5 yıllık süre öngörülüyor. TKB'nin kullandıracağı, 10 trilyon lirası bu yıl, 20 trilyon lirası 2000 yılı için öngörülen krediler için gerekli kaynak, Genel Bütçeden Yatırımları Teşvik Fonu'na aktarılarak sağlanacak.

TKB Genel Müdürü Taci Bayhan, bölge yatırımcılarından gelen ilgiden memnun olduklarını belirterek, ‘‘Ancak her başvuran bu krediyi alacak diye birşey yok’’ dedi. Gelen başvurular üzerinde titizlikle inceleme yapıldığını vurgulayan Bayhan şöyle konuştu:

‘‘Bu krediye ihtiyacı olmayan, ihtiyacının üzerinde rakamları talep eden veya protestoya maruz kaldığı halde (şansımı deneyeyim) diye başvuranlar da var. Bu nitelikteki kredi başvurularını reddediyoruz.’’

Kararname kapsamındaki 26 il arasında, iki ilden kredi başvurusu gelmediği, bu illerin de Tunceli ile Şırnak olduğu öğrenildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!