Şirketlere ‘şeffaflık endeksi’ geliyor

Güncelleme Tarihi:

Şirketlere ‘şeffaflık endeksi’ geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2003 01:50

SPK Başkanı Doğan Cansızlar, hazırladıkları ‘‘Kurumsal Yönetim İlkeleri Rehberi’’nin haziran sonunda kamuoyuna açıklanacağını belirtti. Cansızlar, bu rehberdeki ilkelere uyan, ‘şeffaflığı’ benimseyen şirketlerin borsada ayrı bir endekste izlenerek ‘farklı muamele’ göreceğini açıkladı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, halka açık şirketlerin yanı sıra, ülkedeki tüm sektörlere kurumsallaşma konusunda yol gösterecek nitelikte ‘‘Kurumsal Yönetim İlkeleri Rehberi’’ hazırlandığını açıkladı. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nun (CGFT) düzenlediği ‘‘Piyasa Ekonomisi ve Şeffaflık-Kavşaktaki Türkiye’’ seminerinde konuşan Cansızlar, bu rehbere uyan şirketlerin Borsa'da ayrı bir endekste izlenerek diğer şirketlerden ayrılması ve yatırımcılar tarafından farklı muamele görmesinin mümkün olacağını açıkladı.

Cansızlar, rehberin mevcut yasalarda ve uygulamalardaki eksikliği gidermek amacıyla hazırlandığını da belirtti. Cansızlar, bu anlamda rehberin ‘‘devrim sayılabilecek bir vizyonu, yeni bir bakış açısını’’ oluşturma, Türkiye'nin uluslararası piyasalara entegrasyonu için gereken hukuki altyapının oluşturulmasında yol gösterici bir özellik taşıdığını söyledi. Cansızlar, bu ilkelere uyan şirketlerin yerli-yabancı bireysel ve kurumsal yatırımcılardan finansman temin etmede daha fazla ilgi çekmelerinin, uluslararası düzeyde rekabet avantajına sahip olmalarının beklendiğini de dile getirdi. Cansızlar, rehberin hazırlanmasındaki amacı şöyle aktardı:

Dünyada benimsenen ve tavsiye edilen genel esaslar çerçevesinde Türkiye'nin gerçekleri ve koşulları dikkate alınarak, iş hayatının hukuki ve etik altyapısına katkıda bulunmak.

İş hayatının siyasi ve kurumsal çerçevesini belirlemek, şeffaflık, dürüstlük ve hesap verebilirlik kavramlarına sıkı sıkıya bağlı kalarak yatırımcıların piyasalara güvenini kalıcı olarak sağlamak.

Türkiye'de ticari, finansal ve ekonomik istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla halka açık şirketlerin yanı sıra, ülkedeki tüm sektörlere kurumsallaşma konusunda yol göstermek.

İMKB, TÜSİAD ve CGFT ile birlikte çalışarak oluşturulan taslak üzerinde SPK'nın çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Cansızlar, rehberin haziran ayının sonunda son şeklini alacağını duyurdu.

Çuvaldızı sadece TÜSİAD'a batırmak yeterli değil

Piyasa ekonomisinin varlığı için şeffaflığın önemine dikkat çeken TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, tüm özel sektörün kurumsal yönetim ilkelerini benimseyip uygulaması gerektiğini savundu. Geçen yıl düzenledikleri ‘‘Kurumsal Yönetim’’ konferansında ‘‘çuvaldızı biraz da kendilerine batıracaklarını’’ söylediklerini hatırlatan Özilhan, şunları söyledi: ‘‘Bu konudaki özeleştirel tutumlarının hálá devam ediyor. Çünkü başarının anahtarı kurumsallaşmanın öncüsü ve temsilcileri olan üyelerimizin kurumsal yönetim uygulamalarını sürekli olarak iyileştirmelerinden ve bunun sadece TÜSİAD üyeleriyle sınırlı olmayarak, tüm özel sektör tarafından benimsenip yaygın bir şekilde uygulanılmasından geçiyor.’’

TÜSİAD, ABD ile ilişkileri düzeltme gezisine çıkıyor

TÜSİAD, ABD'ye düzenlediği 5 günlük gezi ile ABD yönetiminin, finans çevrelerinin ve medyasının önde gelen isimleriyle görüşecek. Tuncay Özilhan başkanlığında 26-30 Mayıs tarihleri arasında Washington ve New York'u ziyarat edecek TÜSİAD heyeti, aralarında Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Dışişledi Bakanlığı Müsteşarı Marc Grossman, Hazine Bakanlığı Müsteşarı John Taylor, ABD Başkanı'nın Irak özel danışmanı Zalmay Khalilzad'ın da bulunduğu ABD yönetiminin kilit isimleriyle görüşecek.

New York Times yazarlarından William Safire ile de buluşacak olan heyet, New York'ta ise aralarında Citibank, Standart&Poors ve Morgan Stanley'in de yer aldığı finans çevreleri ile ayrı ayrı görüşecek. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki özel temsilcisi Alvaro DeSoto ile de buluşacak olan heyet, Fortune Dergisi, The Wall Street Journal ve New York Times editörleri ile de toplantı yapacak.

Özilhan: Irak'ta ambargonun kalkması bize yarar

Irak'taki ambargonun kaldırılmasının Türk ekonomosini olumlu etkileyeceğini söyleyen TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, ‘‘Her halükarda Türkiye gerekli payını alacaktır. Türkiye bölgede olmasından, müteahhitlik tecrübesinin çok güçlü olmasından dolayı Amerikalılar'dan da kontratlar alacaktır.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!