Şirketler yabancı ortak yarışında

Güncelleme Tarihi:

Şirketler yabancı ortak yarışında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2014 01:25

SON 10 yılda yabancıların Türkiye’ye ilgisinin artmasıyla birlikte holdinglerin yabancı ortaklarının sayısı da arttı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de 10 yıl öncesine kadar yabancılarla ortaklığı olan şirket sayısı çok azdı. Ekonomide istikrarın sağlanmasıyla birlikte yabancı sermayenin 2000’li yılların ortalarında başlayan ilgisi sonrasında ise bugün çok sayıda şirketin yabancı ortağı var. Yabancı ortaklıklar konusunda en deneyimli şirketler hiç kuşkusuz büyük ve köklü holdingler. Ekonomist dergisinin yaptığı araştırmaya göre, yabancı ortak sayısında rekoru Doğuş Grubu elinde bulunduruyor. Doğuş Grubu’nun tam 13 yabancı ortağı var. Yıldız Holding 10 yabancı ortakla ikinci sırayı alıyor. Koç Holding’in dokuz yabancı ortağı bulunuyor. Sabancı Holding’in de sekiz yabancı şirketle ortaklığı var. Yabancı ortakların sayısı önümüzdeki dönemde daha da artacak gibi görünüyor. Çünkü yabancıların Türkiye’ye olan ilgisi hala devam ediyor.

DEVLERİN ORTAKLARI


EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, yabancılar için Türkiye’nin önemli bir yatırım ülkesi olduğunu ifade ediyor. Cantekinler, “Türkiye’yi yatırım için seçen yabancıların önemli bölümünün büyük ölçekli stratejik yatırımcılar olması ve karar alıcı pozisyonlarını korumak istemeleri nedeniyle genellikle çoğunluk hisse alımıyla ortaklık kurma yoluna gidiyor” diyor.
Büyük holdingler içinde yabancı ortak rekorunu elinde bulunduran Doğuş Grubu’nun BBVA, Volkswagen, CNBC gibi küresel devlerle ortaklıkları var. Doğuş Grubu’nun Hyaat International, IMG ve Azumi gibi yabancı gruplarla da ortaklıkları bulunuyor.
Yabancı ortaklarıyla ilgili olarak şirket yöneticileri de gelecekten umutlu.

Haberin Devamı

Ortaklıkları bitiren 4 neden

-Kurumsal kültür uyuşmazlığı
-Stratejik öncelik-lerin farklılığı
-Karar alma mekanizmaları-nın tam olarak belirlenmemiş olması
-Aynı ürün ve hizmeti sunan daha büyük bir yabancı ortakla işbirliğine gidildiğinde pazarların kısıtlanması

Büyümedeki itici güç

YABANCI ortakların şirketlere yaptığı katkıyı anlatan Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, şöyle konuştu: “Şirket kültürü olarak benimsediğimiz ve artık sürdürülebilir bir model oluşturmaya başladığımız ortaklık olgusunu hızlı büyümede itici güç olarak kullanmaya çalışıyoruz. Ortaklık kurmak, riski paylaşmayı ve otokontrolü beraberinde getirdiğinden, bilgi ve deneyim paylaşımını da sağlamış oluyor.”

Haberin Devamı

En çok yabancı ortağı olan 10 grup

Holding Ortak sayısı
Doğuş Holding 13
Yıldız Holding 10
Sabancı Holding 8
Anadolu Grubu 6
Akfen Grubu 5
Aksoy Holding 5
Doğan Holding 5
Kibar Holding 5
Borusan Holding 4
EczacıbaşıTopl. 4

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!