Şirket aracında ‘full+full’ dönemi bitiyor

Güncelleme Tarihi:

Şirket aracında ‘full+full’ dönemi bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2023 07:00

OTOMOTİV sektöründeki tedarik sıkıntıları ve artan fiyatlar, genelde en yüksek donanım versiyonları tercih edilen şirket araçlarında da zorunlu değişikliğe neden oldu.

Haberin Devamı

Şirketler araç politikalarında değişiklik yaparak ‘full+full’ olarak da bilinen yüksek donanımlı araçlardan daha düşük donanımlı araçlara yöneldi.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “Artan maliyetler sebebiyle müşteriler bu dönemde araç politikalarında değişiklik yapıyor. Daha ekonomik, daha düşük donanım seviyesine sahip araçlara yöneliyorlar. Ekonomik olarak zor bir dönemden geçilmesine karşın araç kiralama, satın almaya kıyasla her zaman daha avantajlı. Operasyonel araç kiralama kuruluşları, satın alma ve filo yönetimindeki uzmanlıklarıyla yarattıkları verimliliği müşterilerine yansıtarak araçları daha uygun maliyetlerle sağlıyor” dedi.

RENAULT LİDER

TOKKDER bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ işbirliğiyle hazırladığı, 2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin sektör verilerinin yer aldığı TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu’nu açıkladı.
Rapora göre, araç kiralama sektörü 2023 yılının ilk çeyreğinde 10 milyar 400 milyon TL’lik yatırım yaparak 13 bin 500 adet aracı filosuna kattı. Sektörün aktif büyüklüğü 114 milyar 900 milyon TL’ye ulaşırken, toplam araç sayısı ise 240 bin oldu. İlk çeyrekte Renault yüzde 19.7 pay ile operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası olmayı sürdürdü. Renault’u yüzde 16.2 ile Fiat, yüzde 10.9 ile Toyota ve yüzde 10.5 ile Ford takip etti.

Haberin Devamı

ELEKTRİKLİ PAYI ARTIYOR

Bu dönemde, sektörün araç parkının yüzde 48.6’sı kompakt sınıf araçlardan oluşurken, küçük sınıf araçlar yüzde 27.8 ve üst-orta sınıf araçlar yüzde 12.8 pay aldı. 2018 yılı sonunda operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki payı yüzde 2.9 olan hafif ticari araçların payı ise 2023 yılının ilk çeyreği sonunda yüzde 7’ye yükseldi. Diğer yandan, sektörün araç parkında yer alan hibrit ve elektrikli araçların payının artmaya devam etmesi de dikkatleri çekti. Buna göre, sektörün araç parkının büyük bölümünü yüzde 51.2 ile dizel yakıtlı araçlar oluşturmayı sürdürürken, benzinli araçların payı yüzde 40.2’ye, hibrit ve elektrikli araçların payı ise 8.5’e çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!