Sıra Elektrik Düzenleme Kurulu'nda

Güncelleme Tarihi:

Sıra Elektrik Düzenleme Kurulunda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2001 00:00


Elektrik Piyasası Kanunu'nun yasalaşmasının ardından enerji sektörü, yasa uyarınca kurulması gereken Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu'nun bir an önce oluşturulmasını bekliyor.
Haberin Devamı

Dünya Bankası ve Avrupa Birliği tarafından da desteklenen Türkiye'de enerji sektörünün serbestleştirilmesini öngören Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca oluşturulacak Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu üyelerinin 3 ay içinde Bakanlar Kurulu tarafından atanması gerekiyor.

Haziran ayına kadar atanması gereken bir Başkan ve bir İkinci Başkan olmak üzere 7 kişiden oluşan Kurul üyeleri, siyasal bilgiler, hukuk, idari bilimler, kamu yönetimi, iktisat, mühendislik, işletme ya da maliye dallarında eğitim veren en az 4 yıllık yüksek eğitim kurumlarından mezun olmuş, kamu kurum ve kuruluşlarında ya da özel sektörde en az 10 yıl deneyim sahibi kişiler arasından seçilecek.

Bakanlar Kurulu, Kurul üyelerini atarken Kurul Başkanı'nı ve İkinci Başkanı da belirleyecek.

Öte yandan, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu oluşmadan merkezi Ankara'da olacak Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu için personel ataması da yapılamıyor.

Elektrik Piyasası Kanunu, yasanın Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandığı 3 Mart tarihinden başlamak üzere, Türkiye'de elektrik sektörünün serbestleştirilmesi için 18 aylık bir hazırlık dönemini kapsıyor.

Bakanlar Kurulu bu süreyi bir defaya mahsus olmak üzere 6 aya kadar uzatabilecek.

Bu süre içinde, Kurul, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu'nun görevlerini etkin, verimli ve eksiksiz olarak yerine getirebilecek seviyeye en kısa zamanda erişebilmesi için Kurum'un iş süreçlerinin tasarımını, ilgili yöntem, standart ve dökümanların geliştirilmesini, bilişim alt yapısının ve sistemlerinin tasarım, geliştirme ve uygulamasını yerine getirecek.

Kurum personeli için gerekli olacak eğitim programlarını da içeren Kurum'un gelişim süreci, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından başlatıldı. Kurul'un oluşmasının ardından da, Kurul hazırlık sürecini üstlenerek Bakanlık ile koordinasyon halinde yürütülerek tamamlanacak.

Yasa uyarınca, Türkiye Elektrik Üretim'inin (TEAŞ) üçe bölünmesi ile oluşacak Elektrik Üretim Anonim Şirketi, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim şirketlerine verilen görev ve yükümlülükler bu kuruluşlar tüzel kişiliği haiz olana kadar TEAŞ tarafından yürütülecek.

Türkiye'de elektrik sektörünün yeniden yapılandırılmasını öngören yasa çerçevesinde oluşacak Kurul, enerji sektöründe koordinasyonu sağlayacak. Kanun ve usul esaslarının belirleyecek olan Kurul, maliyetlerin denetlenmesi, fiyatların tespiti ile bunlara ilişkin karar yetki ve lisans verilmesinden sorumlu olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!