Sınırı geçmek için 2 milyar $ lazım... Çimento sektörü için 2024’ün en kritik konusu karbon üretimi

Güncelleme Tarihi:

Sınırı geçmek için 2 milyar $ lazım... Çimento sektörü için 2024’ün en kritik konusu karbon üretimi
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2024 07:00

İhracatta başarı için karbon vergisini işaret eden TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “SKDM’ye takılmamak için yaklaşık 2 milyar dolarlık dönüşüm ve verimlilik yatırımı yapmak gerekiyor. Şu anki finansman şartlarında bu kolay görünmüyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’deki çimento sektörünün temsilcileri dün Çırağan Sarayı’nda 2023 yılı gerçekleşmelerini ve 2024 yılı hedeflerini paylaştı. Türkiye genelindeki 56’sı entegre, 21’i de öğütme olmak üzere toplam 77 fabrikada üretim yapıldığını hatırlatan Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “2024 için en kritik konumuz karbon üretimi. Tesislerimiz yoğun enerji tüketimine sahip, yüksek ısılı fırınlar kullanıyoruz. Atık ısı geri kazanım tesisleri kuruyoruz. Şu an bu tesislerden sağladığımız elektrik 618 bin hanenin kullanımına denk. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na (SKDM) takılmamak için hızla yapmamız gereken dönüşüm yatırımının tutarı 2 milyar dolar seviyesinde. Ancak bu şartlarda dönüşümü sağlayacak finansmanı bulmamız da zor” ifadelerini kullandı. Yücelik, sektörün 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için de 30 milyar dolarlık yatırım gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

BİR GEMİ KÖMÜR 150 MİLYON TL

Çimento sektörünün artan maliyetler karşısında çok zorlandığını anlatan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ise, alternatif yakıt sorununa dikkat çekti. Şu anda bir gemi kömürün 150 milyon liraya geldiğini belirten Konukoğlu, “Alternatif yakıt sorunumuz çok büyük. Biz tesislerimizde her çeşit atığı yakabiliriz. Ama atık temin edemiyoruz. Maliyetimizin yaklaşık yüzde 80’i enerjiden. Türkiye’de atık üretme sorunu yok ama atık toplama sorunu var. Belediyeler için bizim fabrikalarımız mükemmel bir bertaraf tesisi. Ama bu atıkları tesislerimizde yakma noktasında istediğimiz seviyeye çıkamıyoruz. Amacımız daha düşük karbonlu üretim yapmak” şeklinde konuştu. Konukoğlu, deprem bölgesinde yeniden inşa çalışmalarının ekim ve kasım aylarında yavaşladığını ancak 2024 ile beraber deprem konutlarının inşasında yeniden hızlanma başladığını söyledi.

Sınırı geçmek için 2 milyar $ lazım... Çimento sektörü için 2024’ün en kritik konusu karbon üretimi

Adil Sani Konukoğlu - Fatih Yücelik

Haberin Devamı

4.7 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ

2024 için hem yurtiçi satışlarda hem de ihracatta yatay bir seyir beklediklerini söyleyen TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, sektörün 2023 gerçekleşmelerini ise şöyle anlattı: “2023’te toplam üretimimiz önceki yıla göre yüzde 10.5 artarak 81.5 milyon tona yükseldi. İç satışlar ise yüzde 19 artışla yaklaşık 65 milyon tona ulaştı. İhracat, 2023 yılında önceki yıla oranla yüzde 28 oranında düşüşle 19.7 milyon ton oldu. Değer bazında ise yüzde 18 düşüşle 1 milyar 265 milyon dolar değerinde dış satış gerçekleştirildi. 2023 yılında toplam ciro ise iç satışlardaki ve dolar kurundaki artışla yaklaşık 4.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.”

Haberin Devamı

‘5 MİLYON TL’LİK DAİREDE ÇİMENTO PAYI 50 BİN LİRA’

Döviz ve akaryakıt arttıkça maliyetlerimiz katlanıyor. Biz bu yüksek maliyetlerle bile dünyanın en ucuz çimentosunu satıyoruz. Son artışlarla birlikte yeni zamlar yapmak zorundayız” ifadelerini kullanan Adil Sani Konukoğlu, “Şimdiye kadar özellikle deprem bölgesinde fiyatları artırmamak için tüm yolları denedik. Bu maliyetlerle bile son bir yılda ton başına fiyatımız 1550 liradan 2 bin 100 liraya çıktı. Ama hâlâ bizim fiyatlarımız ‘fahiş’ olarak nitelendiriliyor. Oysa bugün İstanbul’da 5 milyon liralık 100 metrekarelik bir dairede çimento maliyeti sadece 50 bin lira. Diğer kalemlerdeki artışları kimse görmek istemiyor” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!