Sınırdaş iller modeli geliyor

Güncelleme Tarihi:

Sınırdaş iller modeli geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 22:18

SINIR ticaretini yeniden canlandırmak için harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yeni bir model üzerinde çalışıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “sınırdaş” iller arasında geçişlerin kolaylaştırıldığı ticareti hedefleyen modele ilişkin bilgi verirken, “Kaçakçılığın önlenmesi ve yasal ticaretin arttırılması açısından önemli işlev görecek bir planlama, proje var. Bizim düşündüğümüz, diyelim Hakkari’de sadece Hakkarili esnaf yapabilecek bu ticareti” dedi. Projede hafta sonları Gaziantep’e alışveriş için gelenleri anımsatan Bakan Tüfenkci, “Onun gibi bir proje olacak” dedi.

Haberin Devamı

Tüfenkci, şu bilgileri verdi: “Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yürütülecek. Detaylarını belirledikten sonra yakında Başbakanlığa sevk edeceğiz. Sınır ticaretinin farklı bir boyutu. Şu anda sınır ticareti fiilen var ama sınır ticareti kapsamında işlemler yapılmıyor. İthalat ve ihracat işlemleri üzerinden yürüyor. Bizim düşündüğümüz, diyelim Hakkari’de Hakkarili esnafının yapabileceği bir ticaret olacak. Yereli hareketlendirecek. O bölgelerde karşılıklı ticaret olacak. Büyük miktarlarda kamyonlarla yurt içine, mesela İstanbul’a, Ankara’ya getirsin değil. Oralara da insanlar gitsinler. Örneğin; porselen almak istiyorlarsa gitsinler alsın gelsinler. Oradaki esnaf canlansın. Gümrüksüz getireceği malı orada satacak, başka yerlerde değil. İstiyorsan Hakkari’ye gidip orada satılan üründen alacaksın. Sınırdaş iller arasında olacak bu ticaret.

Haberin Devamı

SINIRDAN KOLAY GEÇİŞ

Bu ticareti yapacak esnafın da elinde kartı olacak. O esnaf karşıya geçip oradan alacak, getirip dükkanına koyup satacak. İnsanlar da gidip oradan o malı alabilecek. Geçişler kolay olacak. Ayrı bir bölüm olacak, oradan giriş çıkış olacak. Onun da bir merkezi olacak, eşyalar oradan geçirilecek. Bu izinleri de verecek, OSB’ler gibi düşünelim, kamu ve özel. Bu işi hangi esnaf yapacak, esnaf ve ticaret odaları, bakanlık yetkililerinin olduğu bir heyet karar verecek.”

ELEKTRONİK GÜMRÜKLE YOLSUZLUK MÜCADELESİ

BAKAN Tüfenkci, gümrüklerdeki yolsuzluk ve rüşvetle mücadeleye ilişkin de şunları kaydetti: “Yüzde 80 elektronik ortama geçtik. 3-4 yıldır gümrüklerdeki insan kalitesini arttırdık. Üniversite mezunu alımı yaptık. Kurduğumuz elektronik sistem birbirini denetliyor. Artık ithalatçı ve ihracatçı da bizi denetleyecek. Eşyasının nerede olduğunu, masrafının ne kadar olduğunu, hangi işlemlerin izleneceğini bilip takip edecek. O sistemde kolay kolay suistimal yapılamaz. Artık laboratuvarlarımızı da tekleştiriyoruz. Yani bir yerde numune alıp bütün kamu kurumları o numune ile dolaşmadan yapacaklar. Bunların hepsi elektronik ortamda ve hepsi denetime açık.”

BAKMADAN GEÇME!