Simit satıcılığından Okyanus Şirketler Grubu'nun patronluğuna: Nusret Argun

Güncelleme Tarihi:

Simit satıcılığından Okyanus Şirketler Grubunun patronluğuna: Nusret Argun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2008 14:04

Dedeman ve Kipa'nın Müteahiti olarak ün yapan ve 1994 yılında kurulan Okyanus Grubu büyük bir hızla büyümeye devam ediyor.

Haberin Devamı

İlk kurduğu şirket bir matbaa şirketi; yıl 1984. Fakat aile şirketi de denilebilecek Okyanus Grubu’nu kurduğu 1994’e gelene kadar asıl birikimini hizmet sektöründen yapıyor. Devlet işletmelerinin özelleştirilip taşerona devredildiği dönemde, devletin temizlik ve yemek ihalelerini alan Nusret Argun büyüyor.  Okyanus Grubu “Kıyıyı gözden kaybetmedikçe insan yeni okyanuslar keşfedemez” diyerek yola, büyümeye devam ediyor.

Simitçilikten taşeronluğa, taşeronluktan patronluğa yükseliş çizgisi içinde el koyarak elde ettiği birikimi kendinden emin adımlarla yatırıma dönüştürerek ilerleyen Nusret Argun, bugün artık birikimlerinin gücüyle daha büyük oynuyor. Son 5 yıldır hizmet sektöründen kopmaksızın giriştiği yatırımlar ve kurduğu ortaklıklarla, Türkiye’deki ilk 100 sermaye grubu içine girme hedefine kilitlenmiş görünüyor. “Kamuoyu mühendisliği” çerçevesinde basın karşısına çıkan Nusret Argun, Okyanus Grubu olarak yaptıkları ve yapacakları yatırımları deklere ederken, faaliyet alanlarını ve hedeflerini de ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Matbaadan temizliğe, gıdadan inşaata, sağlıktan plastiğe, doğalgazdan perakende sektörüne kadar bir çok alanda yatırımları olan grubun, Konya ve çevre illerde olmak üzere Türkiye çapında 7 bin çalışanı var. Okyanus Grubu’nun son beş yıllık yatırımları özellikle neoliberal politikalar doğrultusunda devletin özel sermayeye devrettiği alanlardan oluşuyor. Biraz da boylarını ölçmek amaçlı attıkları ilk adımdan sonra biraz daha büyüdüler ve adımların arkası geldi.

Okyanus sağlık alanında

-Sağlık alanına 1992 yılında kurulan Nobel Medikal ile tıbbi cihaz satışı üzerinden girdi, 1995 yılından itibaren cihaz satışının yanısıra radyoloji görüntüleme sektörüne İstanbul ve Konya’da kurulan Ultra MRI görüntüleme merkezleri ile adım attı.

-Türkiye’de ilk defa bir Devlet Hastanesi (Afyon) bünyesinde MRI görüntüleme merkezi açtı. Bu alanda Türkiye’de en fazla yatırım yapan firmadır. Çeşitli hastane bünyelerinde (Meram Devlet, Konya Numune, Yunusemre Devlet, Isparta Doğumevi ve Çocuk, Karaman Devlet, Maraş Yenişehir Devlet, Mersin Devlet, Ereğli Devlet, Seydişehir Maden Devlet, Simav Devlet, Zonguldak Devlet, Dinar Devlet, Eğridir Kemik, Elbistan Devlet) radyoloji merkezleri bulunuyor.

Haberin Devamı

-2003 yılına gelindiğinde Balkanlar’a açılarak bir radyoloji merkezi de Romanya’da kurdu.

-Pro Life markasıyla üçü Romanya’da, bir tanesi Moldovya’da olmak üzere tıbbi görüntüleme merkezinin açılmasını planlıyor.

-Radyoloji merkezlerinde Siemens ile tıbbi çözümler konusunda teknolojik işbirliği yapıyor.

Okyanus konut alanında

-İnşaat alanında ilk ciddi adımı Konya Başkent Hastanesi’nin yapılması oldu ve Başkent Üniversitesi’ne sattı. Arkasından konut ve iş merkezleri alanına daldı.

-Meram Yeni Yol Konakları ve Konya’nın en yüksek konut apartmanları olarak inşa edilen Selçuklu Konutları‘nın yapımını aldı.

-Hotel Dedeman’ın yapımı ise Nusret Argun’un Konya Dedeman Oteli’nin müteahhiti olarak tanınmasını sağladı. Fakat sadece yapımı değil yatırımcısı ve mülk sahibi de Nusret Argun olduğundan, Dedeman’la sadece yönetim anlaşması yapıldı. Konya Dedeman’ı 15 yıllığına Okyanus Taahhüt AŞ adına Dedeman yönetecek ve gelir paylaşımı yapılacak. Çünkü İç Anadolu Bölgesi’nin kongre merkezli en önemli birinci sınıf otellerinden biri olarak kongre turizminin başkenti olacak Konya.

Haberin Devamı

-Konya’da bugüne kadar 330 bin metrekare inşaat yapan Okyanus Taahhüt AŞ, Konya dışında Denizli’de de büyük bir Dedeman oteli yaparken Isparta, Afyonkarahisar, Aksaray, Karaman gibi bir çok ilde çeşitli inşaat işleri yaptı.

Okyanus perakende alanında

-Tesco Kipa alışveriş merkezi. Okyanus müteahhitliğini yapıyor, mülkiyeti İngilizlere ait.

-Selçuklu Alışveriş Merkezi‘nin yapımı. Konutla da bütünleşik olarak inşa edilen bu bölgede yapıların mülkiyeti Okyanus’a ait. Uluslararası perakendeciler kiracı.

-Prestij projelerinden biri olarak sunulan Sümerpark projesi. Sümer Mahallesi, yapılacak yeni lüks konutları, lüks oteli, lüks hastanesi ve alışveriş merkeziyle Sümerpark’a dönüştürülüyor. Dönüşüm projesinde Nusret Argun yanına Global Yatırım Holding’den Mehmet Kutman’ı alıyor. Onun da arkasında  İsrailli Ofer Grubu var. Bu yıkım projesi için Global Yatırım Holding AŞ ile yüzde elli-elli ortaklıkla adı Kentsel Yatırım Gayrimenkul Yatırım Planlama A.Ş. olan yeni bir şirket oluşturuldu. Bu şirket ise yarı yarıya Okyanus ve İstanbul merkezli Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı‘na ait. İlişkiler ve şirketler yumağından çıkıp kurtulmak için Pera’nın yatırım ortaklarına bakmak yeterli: Sami Ofer’in oğlu Idan Ofer orada, Global Yatırım Holding’in yönetim kurulunda. Süpermarks adıyla yapılması planlanan kompleksin bünyesinde yer alan hastanenin işletmesi için ise Acıbadem, otel işletmesi için Dedeman ve alışveriş merkezi için Tesco ile anlaşıldı. Yıkımdan elde edilecek bu rant için arazi üzerinde 200 milyon dolarlık ortaklık kuruldu.

Haberin Devamı

Okyanus enerji alanında

Denizli Sümerbank fabrikasının arazisi üzerinde kurulan yukarda bahsi geçen ortaklık bu işbirliğini enerji alanına da olduğu gibi taşımış durumda: Enerji Yatırım Holding.

Okyanus grubu, enerji sektöründe Konya Doğalgaz Şirketi Gaznet’nin büyük ortağı. Ereğli doğalgaz şirketi Netgaz'ın, Denizli doğalgaz şirketi ve Karaman doğalgaz şirketinin de büyük ortaklarından birisi. Türkiye’de 10 doğalgaz dağıtım şirketi bir araya gelerek merkezi Konya’da bulunan Enerji Yatırım Holding A.Ş.’yi kurmaya karar veriyor. Bu holdingleşme hareketinde Global Yatırım Holding’in patronu Mehmet Kutman’ın olduğu ifade ediliyor. Konya merkezli Okyanus Grup’un sahibi Nusret Argun, bu holding içinde, Gaznet, Netgaz (her ikisinin de yönetim kurulu başkanı Argun), Kentgaz, Antalyagaz, Karamangaz ile Uşak Udaş, Niğde, Nevşehir ve Çorum’da bulunan doğal gaz dağıtım şirketleriyle, bazı organize sanayi bölgeleri, sanayi ve ticaret odalarının da yer alacağını vurguluyor. Argun’un sıraladığı şirketlerden Gaznet, Antalyagaz, Kentgaz ve Çorum’daki doğalgaz şirketinde Global’in de ortaklığı bulunuyor. Bu holdingleşme hareketinde de zaten başı Global çekiyor. Kutman-Ofer ortaklığı ve STFA ile birlikte Nusret Argun da büyüyor: “Enerji özelleştirme ihalelerine girmek istiyoruz. Meram Elektrik Dağıtım AŞ’nin özelleştirilmesi halinde almayı düşünüyoruz. Bir de bizim bir rüyamız var. Türk Enerji Holding A.Ş. Kentgaz, Netgaz, Gaznet, Karamangaz, Antalyagaz, Nevşehir, Uşak, Çorum ve Niğde’de bulunan doğal gaz dağıtım şirketleriyle ortak bir holding çatısı altında birleşmek. Holding, enerji ihalelerine girecek ve enerji alanlarında yapılacak yatırımlarla yakından ilgilenecek. Holding’in kurulmasından sonra Türkiye’deki doğal gaz ihtiyacının yüzde 10'unu karşılamayı hedefliyoruz”. Konya doğalgaz merkezi oluyor. Konya’nın coğrafi avantajı, yerel sermayedarlardan Argun’un bir üst lige çıkmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Ofer Grubu’nun özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan’ın İsrail’e uzatılması başta olmak üzere bölgede enerji oyuncusu haline gelme çabası ve Türkiye’de de bu sektöre giriş yapma isteğinde olduğu biliniyor. Global Yatırım Holding üzerinden elektrik dağıtım ihalelerine de giren grup, doğalgaz toptan alım ihaleleri, elektrik üretimi gibi alanlarla da ilgili. Ofer grubu, İsrail’in en büyük rafinerilerinden birinin de sahibi.

Okyanus elektrik alanında

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), satış ve satışa ilişkin stratejilerin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararıyla belirlenmemesinin yürütmeyi durdurma kararlarına yol açtığını gerekçe göstererek enerji özelleştirilmesinde aynı sorunla karşılaşmamak için ÖYK kararı çıkaracağını açıkladı.  Bu durum ÖYK’nın hangi bölgelere öncelik verileceği konusunda alacağı kararın da siyasi irade kararı ile güçlendirileceği şeklinde yorumlanıyor. Elektrik dağıtımının 2008'e kadar tamamen özelleştirilmesi öngörülüyor. Ancak Ofer bağlantısı ve doğal gaz piyasasının tam serbestleşmesi ile birlikte, doğal gaz tedariğinde de söz sahibi olunması ihtimali göz önüne alındığında ortada daha büyük bir hesap olduğu görülüyor. Global sadece doğal gaz dağıtımında değil, elektrik dağıtım ihalelerinde de taşeron rolünü yerine getiriyor. Uluslararası enerji tekellerinin ve Türkiye’nin en büyük gruplarının gözünü diktiği elektrik dağıtım ihalelerine de katılıyor. Sabancı gibileri, Avusturya’nın dünya tekeli enerji grubu Verbund’la birlikte 2010 yılında Türkiye elektrik enerjisi pazarında üretim ve dağıtım anlamında yüzde 15’lik bir paya ulaşmayı hedeflerken, Global Ofer’le, yerelde de Okyanus’la işbirliği yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!