Şimdilik atlattık gibi

Güncelleme Tarihi:

Şimdilik atlattık gibi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE, yayınlanan uluslararası raporlardaki beklentilerin aksine, ‘‘Dijital Kıyamet’’i şimdilik rahat atlattı. Başbakan Bülent Ecevit, ‘‘2000 sendromunu başarıyla aştık’’ dedi. Ancak, bazı banka işlemleri ve kredi kartlarında sorun olup olmadığı, hafta içinde netlik kazanacak.

TÜM dünya ile birlikte yeni bin yıla ‘‘Dijital Kıyamet’’ korkusuyla giren Türkiye, şimdilik bu kıyameti atlattı. Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'nin, bilgisayarlı sistemlerde yaşanması muhtemel 2000 yılı sendromunu başarıyla aştığını söyledi.

Önceki gece birkaç aksaklık dışında kıyametin etkileri Türkiye genelinde pek fazla yaşanmadı. Bilgisayar ve elektronik cihazlarda yaşanan 2000'e uyum sorunu yüzünden Ankara'da eski sayaç kullanan semtlere doğalgaz verilemedi. Ankara yeni yıla soğukta girdi. Türk Hava Yolları'nın önceki gece İstanbul-Johannesburg seferini yapacak Airbus 340 tipi uçağı zaman saatinin yeni yılı tanımaması nedeniyle rötar yaptı.

Kıyamet gecesini hastaneler ve bankalar oldukça sakin atlattı. Ancak başta sağlık, ulaşım ve finans sektörü olmak üzere birçok kurum ve kuruluş yılbaşı gecesini alarmda geçirdi.

ASIL RİSKLİ GÜN 3 OCAK

Ancak ‘‘ ‘‘Dijital Kıyamet’’in asıl etkileri 3 Ocak Pazartesi'den itibaren görülmeye başlanacak. Pazartesi günü bankaların, salı günü de borsanın açılmasıyla birlikte kıyametin asıl etkileri yavaş yavaş ortaya çıkacak. Bankaların açılması ve işlemlerin başlamasıyla birlike ne tür aksaklıkların çıkabileceği henüz belli değil. Kredi kartları ekstrelerinden havale işlemlerine kadar bir çok konuda zaman zaman aksamalar ve hatalar olabileceği tahmin ediliyor.

Dijital Kıyamet'in cumartesi gününe rastlaması nedeniyle iş dünyasının tatilde olduğuna ve finans sisteminin çalışmadığına dikkat çeken uzmanlar, 1 Ocak 2000'in 2000 yılı sorunlarının sadece yüzde 10'u konusunda risk taşıdığına belirtiyorlar. Uzmanlara göre, olası sorunların yüzde 90'ı 3 Ocak'ta yaşanacak.

ECEVİT KRİZ MERKEZİ'NDEYDİ

2000 yılına Başbakanlık Kriz Merkezi'nde giren Ecevit, dün de Başbakanlık'ta bir süre çalıştı. Başbakanlık Merkez binasından ayrılırken, gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye'nin 2000 sendromundan hiç etkilenmediğini belirtti. Başbakanlık Kriz Merkezi çatısı altında kamu ve özel kuruluşların doğması muhtemel sorunları önlemek amacıyla yoğun bir çalışma yürüttüklerini vurgulayan Ecevit, ’’Türkiye, bu sendromu, bilgisayar çağının ürünü olan bu sorunu başarıyla aşabildi'' dedi.

Ankara yeni yıla soğukta girdi

BİLGİSAYAR ve elektronik cihazlarda yaşanan 2000'e uyum sorunu, Ankara'nın yeni yıla soğukta girmesine neden oldu. Ankara'da eski sayaç kullanan semtlere doğalgaz verişi durduruldu. EGO Genel Müdürlüğü, önceki gece 24.00'ten itibaren bilgisayarların 1900'lü yıllara göre ayarlanması nedeniyle satışı durdurdu. 2000 yılının ilk dakikalarından itibaren gaz satışının yeniden başlatılması için ekipler bilgisayarları uyumlu hale getirmek için dün sabaha kadar uğraştı. Genel Müdürlük yetkilileri birçok yerde sistemin yeniden devreye sokulduğunu, ancak zaman zaman da olsa sıkıntının yaşanmaya devam edeceğini bildirdiler. EGO yetkilileri yeni tip sayaçlar olarak isimlendirilen kartlı sistem nedeniyle de bazı cihazlarda sorunların çıktığını da bildirdiler.

DOĞALGAZA ZAM

EGO Genel Müdürlüğü, bilgisayarlarla ilgili sorunu gidermekle birlikte, bir iki gün bazı sıkıntıların yaşanabileceğini de vurguladılar.

Sıkıntının yaşanmasıyla birlikte, yeni yılın ilk zammı Ankara'da doğalgaza geldi. Doğalgazın satış fiyatı yüzde 8.37 artırıldı. EGO Genel Müdürlüğü, doğalgazın Aralık 1999'daki satış fiyatını dolardaki artışa bağlı olarak yeni yılın ilk gününden geçerli olmak üzere yükselttiğini duyurdu. Buna göre, Aralık ayında metrekübü 119 bin 409 lira olan doğalgaz, yapılan yüzde 8.37 oranındaki zamla dün sabahtan itibaren 129 bin 411 liradan satılmaya başlandı.

Valilik ve Belediye alarmdaydı

DİGİTAL kıyamet tehdidine karşı İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri yeni yıla alarmda girdi. 2000'in ilk dakikalarından itibaren Kriz Merkezi görevlileri hastaneler, limanlar, Atatürk Havalimanı, belediyeler, itfaiye merkezleri gibi önemli noktalarla temas kurarak, aksaklıkları belirlemeye çalıştılar. Alınan önlemler sonucu bir sorunla karşılaşılmadı. Ancak Belediye ve bağlı kuruluşlarının bilgisayarları 5 Ocak’a kadar kapalı tutulacak.

Kıyamet'e 10 kala kalkacaktı 2000'i tanımadı, rötar yaptı

TÜRK sivil havacılık sektörü, 2000 yılı probleminin kilit saatleri olan yılbaşı gecesini alarmda geçirdi. THY'nin yılbaşı gecesinde gökyüzünde sadece bir uçağı vardı. New York-İstanbul uçağı sorunsuz bir şekilde yılbaşını yerden 10 bin metre yüksekte karşıladı ve dün sabah İstanbul'a indi. Önceki gece saat 23.50'de İstanbul-Johannesburg seferini yapacak Airbus 340 tipi uçak ise zaman saatinin yeni yılı tanımaması nedeniyle önce rötar yaptı. Uçağın yılbaşı gece yarısını yerde geçireceği kesinleşince, uçak içinde iki farklı atmosfer doğdu. Teknisyenler ve pilotlar kokpitte zaman saatindeki arızayı gidermeye çalışırken, yolcular da yeni yıla uçak içinde hosteslerin verdiği partiye katılarak girdiler. Teknisyenler tarafından saatindeki sorun giderilen uçak, 50 dakika gecikmeyle 00.40'da hareket etti.

Zaman probleminin giderilmesinden sonra, bu defa da birkaç saattir kalkış yapılmayan pistin üzerinde toplanan martılar Johannesburg uçağının başına bela oldu. Zaman saatindeki sorun giderildiktan sonra Atatürk Havalimanı'nın 36 numaralı pistinden kalkış yapan Hakkari isimli dört motorlu uçak, pistte bulunduğu sonradan anlaşılan martı sürüsüne daldı. Gittikleri ülkede teknik hizmet almalarında sıkıntı olabileceği gerekçesiyle geri çağırılan uçak, havada bir süre yakıt boşalttıktan sonra saat 01.40'da Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.

THY Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı, uçağın burnunda küçük bir ezik ve üç numaralı motorun hareketli pallerinde eğilme olduğunu söyleyerek, ‘‘Bu durum, uçağın seferi gerçekleştirmesine engel olmazdı. Ancak, varacağı yerdeki teknik imkanların kısıtlı olabileceği gözönüne alınarak uçağı geri çağırdık’’ dedi. Hasarlı uçak bakıma alınırken, uçaktaki 43 yolcu tahsis edilen bir başka Airbus 340'la saat 02.50'de İstanbul'dan ayrıldılar.

THY'nin ‘Y2K Kriz Masası’ndan tüm dünyada yılbaşı gecesi gerçekleşen uçuş operasyonlarıyla ilgili açıklama yapıldı. Yılbaşı gecesi THY'nin yurt dışı ofisleriyle yapılan görüşmeler sonrasında uçuş güvenliğini tehdit eden olumsuz bir gelişim görülmediği belirtildi.

Bankalarda kıyamet nöbeti

AKBANK

BANKACILAR yeni milenyuma işyerlerinde girdiler. Yeni yıla girilirken gözleri bilgisayar ekranlarında olan bankacılar dijital göstergelerin 01.01.2000'i gösterdiği anda derin bir nefes aldılar.

2000'in ilk dakikalarında elektronik sistemlerde herhangi bir sorun çıkmaması üzerine biribirlerini tebrik eden nöbetçi bankacılar, ‘‘Bizim için yeni yılda en büyük mutluluk sistemlerde sorun çıkmaması oldu’’ dediler.

BALONLU MİLENYUM NÖBETİ

Yeni yıl dolayısıyla Genel Merkezi'ni açık tutan bankalardan birisi de Osmanlı Bankası'ydı. Osmanlı Bankası Bilgi İşlem Servisinin 40 çalışanı 2000 sorunu tehlikesine karşı sabaha kadar nöbet tuttu. Osmanlı Bankası'nda nöbetin hafta sonunda da süreceği ve pazartesi günü de sistemlerin denenmesine devam edileceği belirtildi.

PASTA KESTİLER

Akbank çalışanları yeni yılı pasta keserek kutladı. Gün boyu, 2000 yılına Türkiye'den 10 saat önce giren Avustralya ve Yeni Zellanda'daki gelişmeleri takip eden Akbank teknik ekibi bu ülkelerden gelen olumlu sonuçlarla sevindi.

Saatler 00.00'ı gösterdiğinde sistemlerde her hangi bir aksama olmadığını gören ekip biribirini tebrik etti ve başarılarını yeni yıl pastası keserek kutladı.

Gemiler bekletildi

DİJİTAL kıyamet korkusuyla Denizcilik Müsteşarlığı'nın İstanbul Boğazı girişi ve Ahırkapı açıklarında beklettiği tehlikeli yük taşıyan ve bilgisayarlarına 2000 yılı uyum programı yapılmamış gemiler, dün sabah 09.00'dan itibaren geçiş yaptılar. Önceki gün saat 18.00'den itibaren, 200 metreden uzun ve 3 bin tondan fazla yük ya da ham petrol, sıvılaştırılmış doğal gaz ile diğer tehlikeli maddeleri taşıyan gemilere geçiş verilmedi. Bekleyen gemilere, dün sabah 06.00'dan itibaren gidecekleri yerlere hareket etmelerini izin verileceği açıklanmıştı. Ancak gemiler saat 09.00'dan itibaren hareket ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!