Şimdi sıfırı tüketecekler

Güncelleme Tarihi:

Şimdi sıfırı tüketecekler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2001 00:00


Haberin Devamı

Bankasına el konulan işadamları, bankacılık kanununda yapılan değişiklik sonrası tüm malvarlıklarını kaybetme tehlikesine girdi. Fon, ‘gerekli gördüğü takdirde’, şu an yönettiği bankaların eski patronlarının yayıncılıktan turizme, tekstilden inşaata pekçok şirketine el koyabilecek.

Bankacılık Kanunu'nda değişiklik öngören yasa, bankasını Fon'a kaptıran işadamlarını yaktı. Bankacılık kanununda yapılan değişiklik Ali Balkaner, Hayyam Garipoğlu, Dinç Bilgin, Mahmut Ceylan, Erol Aksoy, Murat Demirel gibi el konulan banka patronlarını tüm mal varlıklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya getirdi. Fon ‘‘gerekli’’ gördüğü takdirde ATV, Sabah, Cine5, Playboy TV gibi medya şirketlerinin yanı sıra Üçem İnşaat, Ceylan İnşaat, İpeks İplik gibi ağırlıklı olarak turizm, tekstil ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren pekçok şirketin sahibi olacak.

2'Sİ ETKİLENMEDİ

Banka batıranlara uygulanacak yaptırımlarla özel sektörden gelen baskı üzerine iyi niyet-kötü niyet ayrımı yapılması benimsendi. Ancak yapılan düzenlemede, ‘‘Fon alacağının tahsili bakımından yarar görürse, hisseleri Fon'a geçen bankaların kaynaklarını, bankanın emin biçimde tehlikeye düşürecek biçimde çalışmasını tehlikeye düşürecek yönde kendi lehlerine kullandıkları belirlenen bankanın yönetim ve denetimini tek başına veya birlikte elinde bulunduran tüzel kişi ortaklarının iştirak ve şirketlerinin yönetim ve denetimini devralabilecek’’ denilmesi, bankası Fon'a geçen işadamlarını daha da zora soktu. Ekonomik kriz yüzünden mali durumu bozularak Fon'a devredilen bankaların kötü niyet unsuru taşımayan sahip ve yöneticilerin korunacağını hükmünü de içeren yeni düzenlemeye göre batık banka patronlarından sadece Selçuk Yaşar ve Halit Cıngıllıoğlu kapsam dışı kaldı.

14'E 4 YAKTI

Bankasına kanunun 14'üncü maddesinin 4'üncü fıkrasından el konulan 9 banka patronu ise, yeni düzenlemeyle mevcut mal varlıklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu durumda Murat Demirel, Hayyam Garipoğlu, Ali Balkaner, Mahmut Ceylan, Dinç Bilgin, Erol Aksoy, Yavuz Zeytinoğlu'nun sahip olduğu şirketler de Fon'a geçebilecek. Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, burada izlenecek yöntem bankanın kaynaklarını kullandığı tespit edilen şirketlere direk el konulabileceği gibi, şirket yönetimine Fon'un atayacağı kişilerin gelmesi şeklinde olabilecek.

Kimin hangi şirketleri Fon’a gidebilir?

Bugüne kadar bankasına el konulan patronların sahip olduğu şirketler ise daha çok tekstil, inşaat ve turizme yoğunlaşmış bulunuyor. 19 Kasım 2000'de verdiği ifadesinde ‘‘Benim bildiğim üzerime kayıtlı olan malvarlığım yaklaşık 1.5 milyar dolardır’’ diyen Yurtbank'ın eski sahibi Ali Balkaner'in başta Üçem İnşaat olmak üzere Ada İnşaat, As Yapı, Yonca Yapı gibi pekçok inşaat şirketi bulununuyor.

Ceylan İnşaat ile uluslararası pekçok projeye imzasını atan Mahmut Ceylan ve ailesinin 31 şirketi bulunuyor ama, burada da inşaat ön plana çıkıyor. Bank Kapital'in eski sahibi olan Ceylan, ayrıca Ceylan Turizm Ceylan Intercontinental Oteli'nin de sahibi.

Hayyam Garipoğlu'nun faaliyetleri de tekstilde yoğunlaşıyor. Sümerbank'ın eski patronu Garipoğlu İpeks İplik, Amasya Tekstil şirketlerinin yanı sıra Trakya Sanayi, Akmaya Sanayi'nin de sahibi.

Otomobil Ticaret adlı bir şirketi bulunan Egebank'ın eski patronu Murat Demirel'e ait Likya Turizm, Dereks Deri, Özteks Tekstil gibi pekçok şirket gözüküyor. Ancak iddianamelerde Demirel'in şirketlerinden ‘‘paravan’’ diye söz ediliyor.

Sabah Gazetesi'nin ve ATV'nin sahibi olarak gazeteci kimliği ile ön palana çıkan Etibank'ın eski sahibi Dinç Bilgin'in şirketleri ağırlıklı olarak medya sektöründe faaliyet gösteriyor.

İktisat Bankası'nın eski sahibi Erol Aksoy kamuoyunda bankacı olarak tanınıyor. Ancak Aksoy'un medya sektöründe faaliyet gösteren Cine5, Playboy TV, Maxi TV, SuperSport gibi pek çok kanalın yanı sıra radyo ve dergiye sahip şirketleri de bulunuyor. Aksoy'un şirketleri arasında İktisat GMYO, Tekaş Elektrik Dağıtım, Çatalazı Elektrik Üretim gibi farklı şirketler de yer alıyor.

Esbank'ın eski patronu Yavuz Zeytinoğlu, banka ile birlikte pekçok şirketini de iştirak durumunda olduğundan dolayı Fon'a devrettiği için yeni düzenlemeden daha az etkilenecek olsa da, halen Kümaş ve Entil gibi sanayi şirketleri bulunuyor.

Temizel: Yeni yasa çok yararlı olur

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) eski Başkanı Zekeriya Temizel, yapılan düzenlemelerin büyük ölçüde Bankacılık Kanunu'ndaki eksiklikleri gidermeyi amaçladığını söylerken, ‘‘Etkin bir şekilde işlersa yararlı olur’’ diye konuştu.

İstifa ettikten sonra suskun kalmayı tercih eden Zekeriya Temizel, dün İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunları Derneği'nin düzenlediği ‘‘Ekonomik Krizin Nedenleri, Topluma Etkileri ve Krizden Çıkış Yolları’’ konulu panele katıldı. Bu arada gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Temizel, ‘‘BDDK'nın çalışmaları ve yeni bankacılık yasası hakkındaki’’ soruya şu yanıtı verdi: ‘‘Yeni yapılan düzenlemeler çok büyük ölçüde daha önceki yasanın eksiklerini gidermeye dönük bir olay. Eğer etkin bir şekilde işlerse Türkiye açısından çok yararlı düzenlemeler olacak.’’

‘‘Krizden çıkmak için erken mi?’’ sorusuna da yanıt veren Temizel, ‘‘Evet henüz erken’’ dedi.

Ben seçmedim

Zekeriya Temizel, BDDK yönetiminin tamamen Bakanlar Kurulu'nun insiyatifinde olduğunu da kaydetti. Gazetecilerin BDDK yönetiminin tasfiye edilmesine ilişkin görüşünün sorması üzerine Temizel, ‘‘BDDK'daki Yönetim Kurulunu ben seçmemiştim Bakanlar Kurulu seçmişti. Bakanlar Kurulu'nun takdiridir’’dedi. Temizel, ‘‘Peki değiştirilmesine ne diyeceksiniz?’’ sorusuna da ‘‘Herhangi bir yorumum yok’’ karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!