Silbaştan değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Silbaştan değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2012 00:00

· Aykırı yapıya metrekare üstünden ceza. · Mimari eserde ‘telif’ ölümle bitecek. · Yanlış denetim “sahtecilik” suçu olacak. · Mezarlık alanları kamulaştırılacak. · Askeri bölgeler artık yola açılabilecek.

Haberin Devamı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’de tarım arazilerinden kıyılara, meralardan şehirlere kadar tüm yapı ve imar sistemini baştan aşağı değiştirecek radikal kararları uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Yapılacak düzenlemelerle kıyılar imara açılacak, işlevini kaybetmiş meralar satılacak, çürük inşaat yapanlara ağır cezalar verilecek, TMMOB yeniden yapılandırılacak. Bakanlığın son şeklini henüz vermediği çalışmayla İmar Kanunu, Yapı Denetimi Kanunu, Belediye Gelirleri Kanunu, Kıyı Kanunu, TMMOB Kanunu gibi 11 kanunda değişiklik yapılacak. Bütçe görüşmelerinden sonra Meclis’e gelmesi beklenen düzenlemeden önemli satır başları şöyle:
YAPI DENETİM KOMİSYONU
- Türkiye çapında Merkez Yapı Denetimi Komisyonu kurulacak. Komisyon, teknik müşavirlik ve laboratuvar kuruluşlarına denetim izin belgesi verecek.  Teknik müşavirlik kuruluşlarıyla laboratuvar kuruluşunun ortakları, yöneticileri, denetçileri ve yardımcı kontrol elemanları yapmaları gereken denetimi yapmadıkları halde yapmış gibi veya yapmalarına rağmen gerçeğe aykırı olarak belge düzenlemeleri halinde resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılacak.
MEZARLIKLARA DÜZENLEME
- Özel mülkiyete ait olup imar planında mezarlık alanı olarak belirlenen alanlarla ilköğretim, ortaöğretim, mesleki ve teknik öğretim alanları, aile sağlık merkezi gibi birinci basamak sağlık kuruluşu, ibadet yeri, karakol olarak belirlenen alanlar kamulaştırılacak veya Hazine mülkiyetindeki eşdeğer alanlarla resen takas yapılacak,
PARKA, MEYDANA BEDELSİZ DEVİR
- Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan taşınmazlar hariç İl Özel İdaresi’nin, Hazine’nin özel mülkiyetinde veya devletin tasarrufunda olup, imar planlarında; meydan, yol, park, aktif yeşil alan, teknik ve sosyal donatı alanları, otopark, toplu taşıma istasyonu, terminal gibi umumi hizmetlere ayrılmış yerler ilgili idarelere bedelsiz olarak terk edilecek.
ÖLÜMLE TELİF HAKKI BİTECEK
- İdareler bina inşaat harcı, ifraz ve tevhit harcı, kayıt ve suret harcı, plan ve proje tasdik harcı, zemin açma izni ve toprak hafriyat harcı ve rapor harçları için yapacağı işleme esas harç dışında her ne ad altında olursa olsun hiçbir ücret ve bedel alamayacak. Mimari eserler için ise, proje müellifi vefat ettiğinde veya yapı yıkıldığında telif hakkı son bulacak.

Haberin Devamı

Yapılar sahile yaklaşıyor

Haberin Devamı

DÜZENLEME sahil şeritlerinde inşa edilecek yapılar için de önemli değişiklikler getiriyor. Buna göre kıyı kenar çizgisinden kara yönünde en fazla 10 metrelik mesafede genel olarak deniz seviyesine göre 5 metre yükselen yerlerde veya dar kıyılarda kıyı kenar çizgisine en fazla 20 metre, diğer alanlarda en fazla 50 metre yaklaşabilecek. Kıyı alanının gerisinde, ekolojik özellikler dikkate alınarak deniz, nehir veya göl ile bağlantılı kanal ve göletler yapılabilecek. Daha sonra belediye sınırları içine alınanlar dahil köy yerleşme alanı ve kırsal alanlarda olup deniz, göl ve akarsuların sahil şeridinde kalan mesafe şartlarıyla birlikte yapıldığı tarihteki mevzuata uygun olarak 11 Temmuz 1992’den önce oluşmuş yapılaşmalar ilave yeni yerleşme alanları oluşturulmamak ve ilave yapı yapılmamak koşuluyla korunacak.

Haberin Devamı

Askeri bölgeden yol geçecek

Askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri, ülke güvenliğiyle doğrudan doğruya ilgili, harekat ve savunma amaçlı kullanılmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri’ne tahsis edilen Hazine’nin özel mülkiyetindeki alanların imar planlarında ulaşım hizmetlerine yönelik yol, otopark, toplu taşıma istasyonu, terminal ve garaj gibi alanlarla teknik ve sosyal donatı alanı olarak ayrılan kısımları, Milli Savunma Bakanlığı’nın görüşü alınarak Maliye Bakanlığı’nca ilgili idareye bedelsiz olarak terk edilebilecek. Resmi yapılara, tesislere ve okul, cami, yol, meydan, otopark, yeşil alan, çocuk bahçesi, pazar yeri, hal, mezbaha gibi umumi hizmetlere ayrılan alanlar imar programına alınıp kamu eline geçinceye kadar bu alanlarda daimi yapı yapılmasına izin verilmeyecek.
Hudut güvenliğine yönelik inşa edilecek yapılarla belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki yerlerde Türk Silahlı Kuvvetlerinin ivedilik veya gizlilik arz eden harekat, savunma ve güvenlik ihtiyacına yönelik yapılar ile nöbetçi kulübeleri, gözetleme kuleleri, nizamiye yapıları ve belediye ve mücavir alan ve köy yerleşik alan sınırları dışında kalan alanlardaki mühimmat yapıları, sığınak, radar istasyonları ve karakol gibi yapılarla hudut güvenliğine ilişkin yapılması gereken yapılarda imar planı ve yapı ruhsatı şartı aranmayacak.

Haberin Devamı

Köylere pansiyon açma şansı

Köylerde ve köy bağlılarında yapılan konutlarda, valilikten işyeri açma ve çalışma izni alınarak ev pansiyonculuğu faaliyetinde bulunulabilecek. Bu yapılardan yapı ruhsatına tabi olmayanlara verilecek izinlerde yapı ruhsatı aranmayacak. Tarım alanlarında yola cephe sağlamaya yönelik ifraz ve tevhit işlemlerinde Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uygulanmayacak.
Yapıya başlama müddeti, ruhsatın alındığı tarihten itibaren iki yıl olacak. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da beş yıl içinde bitirilmediği takdirde, verilen ruhsat hükümsüz sayılacak.

Müzeye kütüphaneye mescit

MÜZEDEN , kütüphaneye, hastaneden metroya kadar birçok yere mescit ve bebek emzirme yerini zorunlu kılıyor. Alışveriş merkezi, işhanı, büro, yönetim binası gibi umumi ve resmi binalarda, fabrika ve benzeri sanayi tesislerinde, düğün salonu, lokanta, gazino, sinema, tiyatro, müze, kütüphane ve kongre merkezi, yurt binaları, spor tesisleri gibi sosyal ve kültürel yapı ve tesislerde, eğitim yapılarında, hastane, havaalanı, liman, terminal, tren garı, metro istasyonu, otellerde 100’den fazla bağımsız bölümü bulunan konut parsellerinde kullanıcıların, çalışanların veya müşterilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla mescit, bebek emzirme yeri, çocuk bakım ve oyun alanı zorunlu olacak. Milli park, tabiat parkı, bölge parkı, mesire alanı, piknik alanı, açık spor alanları gibi yerlerde ise mescit, bebek emzirme yeri ve umumi hela için gerekli mekan ayrılacak. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!