‘Sıkıntılı sesler’i bırakın, İsrail’e iş yapmaya gelin

Güncelleme Tarihi:

‘Sıkıntılı sesler’i bırakın, İsrail’e iş yapmaya gelin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2009 00:00

İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Fouad Ben Eliezer, “Ekonomik ilişkilerimizi iki ülke için güçlendirerek sürdürmek amacındayız. Biz Türk işadamlarını İsrail’de görmek istiyoruz. Biz turizmde, ticarette geçmişe dönüşün mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu kesinlikle harika olacak” dedi.

Haberin Devamı

İSRAİL Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanlığı Dış Ticaret Yönetimi Yatırım Teşviki Merkezi’nin düzenlediği “Yaratıcılığın doğduğu yere, İsrail’e yatırım yapın” konfrensına katılan İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Fouad Ben Elizer, “Kesinlikle inanıyorum ki Türkiye ile İsrail arasındaki temel ilişkiler iyiydi ve hâlâ iyi. Sıkıntılı gelen seslere ve durumlara karşın size çok belirgin birşey söyleyebilirim ki İsrail tarafı Türkler ve Türk liderleri ile geçmişteki ilişkilerini eskiden olduğu gibi devam ettirmek istiyor” dedi.
24 işadamıyla geldi
Çok büyük bir delegasyonla Türkiye’ye geldiğini anlatan Ben Eliezer, sözlerini şöyle sürdürdü: “İsrail iş dünyasının önde gelen 24 işadamı ile buradayım. İsrail Türkiye ile ekonomik ilişkilerini güçlendirerek sürdürmek istiyor. Türkiye, bölgenin en önemli oyuncularından biri. Benim amacım İsrail adına burada bulanarak Türkiye ve İsrail arasındaki stratejik ilişkileri anlatmaya çalışmak. İsrail’in Türkiye’ye, Türkiye’nin İsrail’e ihtiyacı var. İki ülke aynı sorunlarla mücadele ediyor.”
Ben Eliezer, “İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman Türkiy Suriye ilişkilerinde arabuluculukta Türkiye’yi görmek istemediğini söylemişti. Bu duruma siz ne diyorsunuz? İsrail hükümeti içinde bu konuda bir kriz mi var” sorusuna, “İsrail demokratik bir toplum. Size sadece şunu söyleyebilirim ben özel bir ziyaret için değil İsrail hükümeti ve İsrail Başbakanı adına buradayım” yanıtını verdi.
Eski rakamlara döneriz
İsrail Endüstri Bakanlığı İş ve Ticaret Genel Direktörü Sharon Kemdi ise Türkiye’nin İsrail’in altıncı iş ortağı olduğuna dikkat çekerek, “2008’de ticaret dengesi 3.2 milyar dolardı. Ekonomik kriz nedeniyle ihracat ve ithalatta yüzde 20’lik bir düşüş yaşandı. 2010’da eski rakamlara dönmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye, İsrail ile Suriye arasında pozisyon almalı

İSRAİL Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Fouad Ben Eliezer, Türkiye’nin Suriye ve İsrail arasında yeniden arabulucu olması fikrini nasıl değerlendirdiği yönündeki soruya ilişkin şu yanıtı verdi: “İki sorunu kısa zamanda aciliyetle çözmek istiyoruz. Birincisi Filistin sorunu. Bunu çözmek için İsrail yarın hazırdır. Türkiye, İsrail ve Suriye ilişkilerinde önemli bir rol oynuyor.  Bütün ülkelerin İsrail Suriye sorununun çözülmesi için yapacakları ara buluculuğu memnuniyetle karşılarız. Ama benim görüşüm Türkiye burada bir pozisyon almalıdır. Biz kesinlikle biliyoruz ve inanıyoruz ki Suriye İsrail sorununda Türkiye çok önemli oynuyor. Umarım gelecekte Türkiye Suriye İsrail müzakerelerine dahil olur. Bu bizi daha fazla tatmin edecektir. Türkiye ve Suriye tarafında yol daha önce hiç olmadığı kadar açık. Umuyorum ki Türkiye gelecekte bu işe dahil olur. Hangi ülkeden olursa olsun bu konuda Suriye ile aramızda köprü kuracak desteğe açığız.”

Haberin Devamı

Hürriyet’i inceledi Lieberman’ı anlattı

İSRAİL’den gelen basın mensupları İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Fouad Ben Eliezer’e dün Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan “İsrail kabinesinde Türkiye çatlağı” haberini gösterdi. Haberin tercümesini dinleyen Ben Eliezer, Dışişleri Bakanı Lieberman’ın görüşlerine ilişkin şunları söyledi: “Türkiye, demokratik bir ülke. Çıkan her ses aynı değil. Bazı liderler farklı konuşurlar bildiğiniz gibi. Benim ülkemde de, Lieberman’ı uzun süredir tanıyorum. Türkiye ile ilişkilere saygı duyduğunu biliyorum.
Biz ABD ile de her konuda anlaşamıyoruz. Aynı şey burada da var. Her konuda anlaşmıyoruz. Fakat Türkiye’deki liderlerle iş arkadaşlarımızla ilişkilerimizi sürdürmek istiyoruz.”

Haberin Devamı

İsrailli gazeteci: Gelmeye korkuyoruz

İSRAİL’deki Walla News Gazetesi’nin Editörü Nir Yahav, Türkiye ve İsrail arasındaki problemlerin ekonomik değil diplomatik olduğuna dikkat çekti. Yahav, bu konuda şu örneği verdi: “Size yaşadığım bir şeyden bahsetmek istiyorum. Dün bir arkadaşıma Türkiye’ye geldiğimi söyledim. ‘Hayır, Türkiye’ye gitme. Türkiye’de seni zor günler bekliyor’ dedi. Bu arkadaşımın dışında hemen hemen etrafımdaki herkesten bunları duydum. Onlar da Türkiye’yi boykot etmek istiyorlar çünkü Türkiye’den korkuyorlar. İsrail, Türkiye’yi gerçekten seviyor. İsrail’de en çok gelmek istenilen yerler Türkiye’deki tatil yerleridir. Fakat bugünlerde kimse iki üç yıl önceki gibi gelemiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!