"Sıkılaşmanın etkileri 2024’te görülecek" Merkez Bankası Başkanı Erkan Meclis’te sunum yaptı

Güncelleme Tarihi:

Sıkılaşmanın etkileri 2024’te görülecek Merkez Bankası Başkanı Erkan Meclis’te sunum yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2023 07:00

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, dün ilk kez Meclis’te milletvekillerinin karşısına çıktı. Soruları yanıtlayan Erkan, “Fiyat istikrarını tesis etmekte kararlıyız. Tüm araçlarımızı enflasyon tekrar tek haneye ve orta vadeli hedefimize gerileyene kadar kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Parasal sıkılaştırma sürecinin etkileri belirgin şekilde 2024’te görülmeye başlayacak” dedi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, fiyat istikrarını tesis etmekte kararlı olduklarını belirterek, toplumsal refaha azami katkıyı sağlayabilmek için gece-gündüz çalıştıklarını söyledi. Erkan, “Bu bir süreç, bunun çabuk ve kolaycı bir çözümü yok. Toplumun geniş kesimlerinin desteği ve patikamızı benimsemesi bu süreci hızlandırır” dedi.

DEZENFLASYON SAĞLANABİLİR

Erkan dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, merkez bankalarının toplumsal refah artışına en büyük katkısının, fiyat istikrarını sağlamak olduğunu söyledi. Erkan, şöyle devam etti:

“Dezenflasyonun her koşul ve durumda kaçınılmaz olarak büyümeden feragat yoluyla gerçekleşeceği yönündeki yanlış algı ve kaygılar kamuoyunda zaman zaman ifade edilmektedir. Oysa, enflasyonun yüksek ve oynak olduğu durumlarda, enflasyon belli eşik değerlere gerileyene kadar, ‘doğru’ politika tasarımlarıyla, büyümeden ödün vermeden de dezenflasyon sağlanabilir. Büyüme-enflasyon ödünleşimi ise ancak; enflasyondaki ‘aşırılık’ devre dışı bırakıldıktan sonra gelinen eşik değerlerde devreye girecektir. Amaç, kararlı bir şekilde dezenflasyon sürecini devam ettirmek ve sürdürülebilir büyüme için gerekli olan büyüme kompozisyonundan vazgeçmemek olmalıdır.”

Haberin Devamı

Enflasyon ile ilgili değerlendirmede bulunan Erkan, “Fiyatlama davranışlarında ilave bozulmaya neden olan akaryakıt fiyatları, uluslararası arz koşulları nedeniyle önümüzdeki dönemde de enflasyon üzerinde bir risk unsuru olmayı sürdürecektir” dedi.

KARARLILIK VURGUSU

KDV ve akaryakıt maktu ÖTV güncellemesinin yıllık enflasyona etkisini 6.3 puan olarak hesapladıklarını dile getiren Erkan, sanayiye yönelik elektrik ve doğalgaz fiyat artışları gibi devam eden gelişmelerin, üretim maliyetleri kanalıyla yıllık enflasyonun artışına katkı sunmaya devam edeceğini kaydetti. Erkan, “Tüm araçlarımızı enflasyon tekrar tek haneye ve orta vadeli hedefimize gerileyene kadar kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Sıkılaşmanın etkileri 2024’te görülecek Merkez Bankası Başkanı Erkan Meclis’te sunum yaptı

Haberin Devamı

TL’YE GEÇİŞ STRATEJİSİ BAŞARIYLA İLERLİYOR

Erkan, eylül ayı itibarıyla toplam mevduat artışının sürükleyicisinin belirgin şekilde artan TL mevduat hesapları olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Nitekim düzenlemeler neticesinde 22 Eylül itibarıyla son dört haftada KKM bakiyesi 64 milyar lira gerilerken, TL mevduatları 465 milyar lira artmış ve yabancı para mevduatları da 3.2 milyar dolar gerilemiştir. Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanması, KKM’den ve döviz mevduatlarından TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine ve TL’ye arzu edilen sağlıklı geçişin başladığına işaret etmektedir.”

Sıkılaşmanın etkileri 2024’te görülecek Merkez Bankası Başkanı Erkan Meclis’te sunum yaptı
Mahmut Tanal - Sururi Çorabatır - Faik Öztrak - Hafize Gaye Erkan

Haberin Devamı

REZERVLER 27 MİLYAR DOLAR ARTTI

Merkez Bankası uluslararası rezervlerinin, son dönemde güçlü bir toparlanma gösterdiğine değinen Erkan, “Toplam rezervler son dört ayda 27 milyar dolar artarak 125.5 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde, döviz arz ve talebine ilişkin gelişmeler incelendiğinde, atılan politika adımlarının ve iyileşen ekonomik güvenin bir sonucu olarak bireysellerin piyasaya döviz arzının artış gösterdiği, kurumsal talebin ise önemli miktarda gerilediği dikkat çekmektedir. Ayrıca, söz konusu dönemde bankalara efektif girişlerinin arttığı gözlemlenmiştir” diye konuştu.

EYLÜL ENFLASYONU YÜZDE 4.75

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre eylülde enflasyon yüzde 4.75 oldu. Eylülde yıllık enflasyon ise yüzde 61.53 seviyesine çıktı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık bazda yüzde 3.4, yıllık bazda ise yüzde 47.44 oldu. Türkiye ana harcama grupları itibarıyla aylık bazda en yüksek artış yüzde 30.27 ile eğitimde kaydedildi. Ardından yüzde 10.03 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 5.76 ile konut geldi. Yıllık bazda en yüksek ana grup yüzde 92.48 ile lokanta ve oteller oldu. Ürün bazında aylık olarak fiyatı en çok artanların ilk sırasında yüzde 127.72 ile üniversite eğitimi geldi. Yüzde 30.21 ile diğer konaklama hizmetleri, yüzde 26.90 ile otobüs ile şehiriçi yolcu taşımacılığı, yüzde 22.81 ile sosyal hizmetler eğitimi izledi.

Haberin Devamı

AY-YILDIZLI BROŞ DİKKATLERDEN KAÇMADI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. Komisyona girişte Plan Bütçe Komisyonu üyesi milletvekilleri ile tek tek tokalaşan Erkan’ın giydiği ceketin yakasındaki ay-yıldı broşu ve aynı renkteki yüzüğü dikkat çekti.  

BAKMADAN GEÇME!