Sihirli değnek yerine becerimiz var

Güncelleme Tarihi:

Sihirli değnek yerine becerimiz var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Güneş Taner ve Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Refahyol'un temel ekonomik hedeflerinin tümünde büyük sapmalar olduğunu gözler önüne serdi. Taner, ‘‘Elimizde sihirli değnek yok. Ama bilgi ve becerimiz var'' dediler.

Refahyol'un ekonomide bıraktığı kötü bilanço, dün Devlet Bakanı Güneş Taner ve Maliye Bakanı Zekeriya Temizel tarafından kamuoyuna sunuldu. Taner, devraldıkları ekonomik sorunların büyük olduğunu belirterek, ‘‘Elimizde sihirli değnek yok. Ancak bilgi ve becerimiz var. Bu bilgi ve becerimizi daha önce de büyük problemlerin çözümünde kullandık. Şimdi de kullanacağız. Dolayısıyla kimse yarına umutsuzluk içinde bakmasın'' dedi. Ekonomide amaçlarının şok kararlar almak olmadığını belirten Taner, ‘‘Amacımız, bu işi ince ayarlarla düzeltmek olacaktır'' dedi.

Bakan Taner, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ile düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, önceki hükümetin 43 milyar dolarlık hayali paketler hazırlayıp halka sunduğunu, bu paketlere rağmen Hazine'nin, dışardan 4 milyar dolar borçlanmaya gitmek zorunda kaldığını ifade etti.

Taner, hükümetin kuruluşundan bu yana geçen 8 günde, Merkez Bankası döviz rezervinin 1 milyar dolar artış gösterdiğini ve piyasaların oturduğuna kaydetti. Taner, özelleşme konusunun sorulması üzerine de, yıl sonuna kadar 4 milyar dolarlık özelleştirme hedeflediklerini açıkladı.

Denk olarak hazırlandığı söylenen bütçenin yılın ilk yarısında tahminen 720 trilyon açık verdiğini hatırlatan Zekeriya Temizel ise, ‘‘Hiçbir önlem alınmazsa bu gidişatla mevcut bütçenin yıl sonunda 2.4 katrilyon açık vereceğini'' belirtti.

Bütçe hazırlanırken ortalama dolar kurunun 135 bin lira olarak hedef alındığını kaydeden Temizel, revize edilecek rakamlara göre bu yıl ortalama dolar kurunun 147-150 bin lira civarında olacağını söyledi.

Bu yıl Türkiye'nin dış ticaret açığının azalacağını, ancak dış ticaret hacminin düşeceğini ifade eden Temizel, Türkiye'nin borç faizleri ile ilgili öngörünün kesin olarak tutmadığını söyledi. Temizel, ‘‘Geçen yıl 1.5 katrilyon lira, bu yıl da 1.8 katrilyon lira olarak yeralan iç borç faizlerinin, yıl sonu itibarıyla 4 katrilyon liranın üzerinde gerçekleşeceği aşağı yukarı kesinleşmiştir'' dedi. Temizel, kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldırarak, kazanılmayan kazançların vergilerinin verilmesine neden olan hükümleri de ayıklayarak, vergi oranlarını düşürüp vergi tabanını yaygınlaştırarak bir vergi reformu yapmanın bu Hükümetin temel hedeflerinden biri olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!