Sigortalı ol, hayata bağlan

Güncelleme Tarihi:

Sigortalı ol, hayata bağlan
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2002 14:51

Yaşadığımız bugünlerde ve yaşayacağımız yarınlarda, aile bireylerimizi de ilgilendiren sosyal güvenliğe, sigortalılığımıza ilgi ve alaka göstermeliyiz.

Sosyal güvenlik ilk defa işe girdiğimizden emekli olacağımız tarihe kadar kesinlikle ihmale gelmemelidir.

SSK'da 'deneme süresi' yoktur. İşveren işe başladığınız andan itibaren sizi sigortalı yapmak mecburiyetindedir.

Sigortasız çalışmak, çalıştırmak da kesinlikle yasaktır. Ancak buna rağmen, denetimsizliklerden, e-sigortanın yaygınlaşamamasından ve daha birçok nedenle 10 milyon civarında kişi kayıtdışı çalışmaya devam etmektedir.

İşin en ilginç yanı, çalışan kişinin kendisini sigortalı zannetmesidir. Nasıl oluyor da çalışan kendini sigortalı zannediyor anlamak mümkün değil.

Bir işe girilmişse gerekli evrakların (Nüfus Kağıdı, Sigorta Kartı, İkametgah, İyi Hal kağıdı vs) işverene teslim edilmiş olması sigortalı olunduğu anlamına gelmez.

Öncelikle 'işe giriş bildirgesi'nin hazırlanmış olması, sigortalının ve işverenin veya vekilinin imzalaması ve bunun işyerinin bağlı bulunduğu SSK şubesine verilmesi gerekiyor.

İşçi olarak çalıştığınızı, işe başladığınız tarihten itibaren mutlaka 30 gün içinde işyerinizin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne bildirmelisiniz.

İşveren 'işe giriş bildirgesi' düzenlememiş olsa bile sizin ihbar niteliğini taşıyan bildiriminiz ilerde hak kaybına uğramanızı önleyecektir.

Diyelim ki bunlar yapıldı. İşlem tamam mı? Hayır değil.

İşvereninizden 'işe giriş bildirgesi'nin bir fotokopisini alın. Yeni sigortalı oluyorsanız işvereninizin size bir sigorta kartı vermesi gerekiyor. Daha önce sigortalı iseniz işvereninize verdiğiniz kartınızı işe giriş bildirgesi ile geri almalısınız.

Hemen arkasından SSK sigorta müdürlüğünden veya e-sigortalılıktan (internetten) yararlanarak SSK'nın web sayfasından (www.ssk.gov.tr) tescil edilip edilmediğinizi öğreniniz.

Diyelim ki tescil de tamam. İşiniz bitti mi? Hayır.

Her dört ayda bir verilen dört aylık dönem bordrosunun kuruma verilip verilmediğini bu bordronun kuruma verilmesiyle çalışmalarınızın kendi sicilinizde gözüküp gözükmediğini mutlaka öğrenmelisiniz.

'İşe giriş bildirgesi' verilip de, dört aylık dönem bordrosu verilmemiş ise SSK sigortalılığınızı geçerli saymamaktadır.

İşveren dört ayda bir hazırlayıp verdiği dönem bordrosunun bir suretini kuruma tasdik ettirip işyerine her çalışanın görebileceği bir yere asmak mecburiyetindedir.

Bu bordroda adınızı, soyadınızı, sigorta sicil numaranızı, ödenen prim gün sayınızı ve prime esas kazançlarınızı kontrol etmelisiniz.

Her şey doğru ise, sizin için herhangi bir problem yoktur. Ancak bunu dört ayda bir kontrol etmenizde fayda vardır.

Diyelim ki, sigortasız çalıştırılıyorsunuz. Ne yapacaksınız?

Hemen sigortasız çalıştırıldığınız işyerini bağlı olduğu Sigorta Müdürlüğüne dilekçe ile bildirmelisiniz. Eğer çalıştığınız işyerinden ayrıldıktan sonra o işyerinde sigortasız olduğunuzu tespit etmiş iseniz beş yıl içinde iş mahkemesine dava açma hakkınız saklıdır.

İşe giriş bildirgesi verilmiş de sigorta primi yatırılmamışsa beş yıllık süre söz konusu değildir.

Sigortalı çalışmanız, size emeklilikte aranan şartları, tamamlayacağı gibi gerçek aldığınız ücret üzerinden primlerinizin yatması emekliliğinizde yüksek emekli aylığı almanızı sağlayacaktır.

Gün sayımı doldurdum nasıl olsa yaşım geldiğinde ya da sürem dolduğumda emekli olacağım deyip de sigortasız çalışmayı kafaya koyanlar ya da bu şekilde çalışanlar, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık risklerine karşı sigortasızdırlar.

Sağlık yardımlarından yararlanamazlar, hastane, doktor, ilaç masrafları karşılanmaz. Geçici iş göremez ödeneklerinden, işsizlik sigortasından yararlanamazlar.

Sigortasız olmak hatsız bir telefona benzer. Sigortalı ol ve hayata bağlan.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!