Sigortacılar sahte kaza tutanağı düzenleyenlere karşı mücadele başlattı

Güncelleme Tarihi:

Sigortacılar sahte kaza tutanağı düzenleyenlere karşı mücadele başlattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2011 00:00

Sigorta şirketleri, sahte kaza tespit tutanağı düzenleyerek, sigortadan haksız kazanç elde etmek isteyenlerin peşini bırakmıyor. Önceleri anlaşma yoluna giden şirketler, şimdilerde sahte tutanak düzenleyenleri yargılatmak için üst üste dava açıyor.

Haberin Devamı

KAZA tespit tutanağı uygulaması ile artan sahte hasarlar, sigortacıları canından bezdirdi. Sahte hasarla mücadele etmek için Sigorta Sahtekarlığı Bilgi Sistemi kuran, yine de kesin sonuç alamayan sigorta şirketleri, çareyi mahkemelerde arıyor. Önceleri, sahte hasarı tespit ettiklerinde, taraflarla anlaşma yoluna giden sigortacılar, şimdilerde caydırıcı olsun diye sahte tutanak düzenleyenleri yargılatmak amacıyla üst üste dava açıyorlar.
Sigorta Bilgi Merkezi Müdürü Mehmet Üst, sahte hasarla mücadele etmek amacıyla Sigorta Sahtekarlığı Bilgi Sistemi kurduklarını belirterek, sistemin internet üzerinden kullanılabildiğini ve her türlü şüpheli hasarla ilgili ihbar yapılabildiğini söyledi. Mehmet Üst, bugüne kadar Bilgi Sistemi’ne 2 bin 574 ihbar geldiğini ve bunun da bin 703’ünün düzenlenen sahte kaza tespit tutanaklarından oluştuğunu ifade ederek, bunlardan bir kısmının mahkemelerde olduğunu kaydetti.
Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, kaza tespit tutanağı ile birlikte usulsüzlüklerin arttığını belirterek, sigorta şirketlerinin bu durumu yakın takibe aldığını söyledi. Recep Koçak, sahte kaza tespit tutanağı ile en son yaşanan bir olayı da şöyle anlattı: “Aydın’da yine böyle bir olay ile karşılaşıldı. Kasko sigortası olmayan bir araç ile motosikletin sürücüsü kazadan sonra kusur durumlarını değiştirerek, tutanak düzenlemişler. Motosikletin sigorta poliçesi bizim şirketimizden yapılmıştı. Kusurlu tarafın kasko poliçesi olmayınca, kusur durumunu karşı taraftaymış gibi gösterip, tutanak tutmuşlar. Sigorta eksperi hasarı inceleyince durumu ortaya çıkardı. Sigorta şirketinin şikayeti üzerine her iki taraf da sahte hasar düzenlemekten, dolandırıcılıktan ve belgede sahtecilikten Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıp, cezalandırıldılar. Sanıkların hasar taleplerinden vazgeçmeleri de sonucu değiştirmedi. Mahkeme suçun tamamlandığına ve zarar gerçekleşmese de dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçunun işlendiğine kanaat getirerek, sürücüler hakkında davayı ceza kararı ile sonuçlandırdı.”
İspatlayamadığımızda ödüyoruz
Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, kaza tespit tutanağı nedeniyle reddettikleri hasarlar kadar kuvvetli şüpheye rağmen ispatlayamadıkları için ödemek zorunda kaldıkları hasarlar olduğunu da söyledi. Ragıp Yergin, sahte hasarlarla en etkin biçimde mücadele etmek için iki ayrı departman oluşturduklarını da vurgulayarak, “Otomotiv kökenli uzmanlardan oluşmuş kontrol elemanlarımız beyan, hasar ve onarım uyumunu teknik bir yaklaşımla inceleyip, kontrol etmekte ve şişirilmiş talepleri asgariye indirmektedir. Bir de dış kaynak da kullanan tahkikat departmanımız bulunmakta. Buradaki görevliler de, şüpheli bulunan hasarları, olay yerini incelemekte gerekirse şahitlerle de görüşmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Caydırıcı olsun diye dava açıyoruz

Haberin Devamı

LİBERTY Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, sektörde, suistimal girişimleri tespit edildiğinde hak talep edilmeyeceğine yönelik feragatname almayı yeterli bulma şeklinde bir eğilim olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sektör olarak özeleştiri yapma zamanı geldi de geçti. Çünkü, bu konulara dosya bazındaki tasarruf olarak yaklaşım gösterildiği müddetçe, haksız kazanç peşinde koşanlara karşı caydırıcı olamayız. Artan maliyetler de fiyat artışı olarak diğer müşterilerimize yansır. Şu an bizim şirket olarak muhtelif mahkemelerde suistimallerle ilgili 21 davamız bulunmakta. Geçen ay Rize’de bir dava lehimize sonuçlandı ve ilgili kişiler mahkum oldu.”

Haberin Devamı

50’nin üzerinde dava açtık

IŞIK Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, kişilerin kaza tespit tutanaklarını doldururken dikkatli davranmaları gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Kazanın tarafları, tutanağa geçirilen kazanın farklı aktarılmasına yönelik talepleri kesinlikle kabul etmeliler. Olayı olduğu gibi tutanağa geçirmeliler. Mümkünse, olaydan sonra henüz araçlar yerinden hareket ettirilmeden fotoğrafının çekilmesinde fayda var. Sadece Işık Sigorta olarak bizim şikayetimiz üzerine açılmış 50’nin üzerinde dava dosyası var. Vatandaşlar küçük menfaatler için hayatlarını karartmasınlar.”

DİĞER HABERLER

Mustafa Su Sigorta Şirketleri Birliği Başkanlığı’na aday

Haberin Devamı

ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanlığı’na adaylığını açıkladı. Mustafa Su, Birlik Başkanı seçilmesi halinde yapacaklarını düzenlediği basın toplantısı ile anlattı. Mustafa Su, Birliği, hem kamuoyu hem de kamu otoritesi nezdinde daha etkin hale getireceğini söyledi. Birliğin yeni Yönetim Kurulu’nda hem pazar payı yüksek hem de düşük şirketlerin temsil edilmesi gerektiğini belirten Su, emeklilik şirketlerinin de Birlik çatısı altında birleşmesi için gerekli çalışmaları yapacağını kaydetti.  Mustafa Su, kamu yönetiminin kimi zaman Birliğin görüşlerini almadığından şikayet ederek, “Sigortacılık Kanunu’nda TSRŞB’nin işleyişini belirleyen maddeler bile hazırlanırken Birlik görüşü alınmadı. Sadece bu kadarla da kalmıyor. Herhangi bir Bakanlık sigorta ile ilgili karar alıyor, sektör bunu yayınlanan genelgeden öğreniyor. Sektörün her dediği harfiyen yapılsın demiyoruz ama en azından görüşü alınsın. Amacımız kavga etmek değil, görüşlerimizi açıklama imkanı istiyoruz” dedi. Mustafa Su, sektörde yaşanan haksız rekabet karşısında Birliğin takındığı tavra da değinerek, şunları söyledi: “Bugün sektörde Hazine’nin açıkladığı prim tarifelerine uymayan, bunları delen şirketler var. Birliğin, bu konuda gücü yok deniyor ama bana göre var. Buralarda kamu yönetimi ile ortak çalışmalar yapılması gerekiyor. Birliğin, tarifeyi delen şirketlere şirin gözükmesine gerek yok.”
Halen Hulusi Taşkıran’ın Başkanlığı’nı yürüttüğü TSRŞB’de, 10 Nisan’da yapılacak seçimlerde, sigorta sektörünü iki yıllığına temsil edecek yeni Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri belirlenecek. Seçimlerde Mustafa Su ile birlikte Dubai Sigorta Genel Müdürü Çetin Alanya ve Aksigorta Yönetim Kurulu Danışması Fahri Altıngöz’de Başkanlık için adaylıklarını açıkladılar.

Haberin Devamı

HDI Sigorta Anadolubank ile anlaştı

HDI Sigorta, banka sigortacılığı alanında faaliyet göstermek için Anadolu Bank ile acentelik sözleşmesi imzaladı. Böylece HDI’ın da içinde bulunduğu Alman Talanx Grubu’nun 100 yıllık bankasürans deneyimi Türkiye’de Anadolubank için kullanılacak. HDI Sigorta Genel Müdürü Enis Talaşman, Avrupa’dan Türkiye’ye taşınacak bu tecrübe ve bilginin eksiksiz olarak hayata geçirilebilmesi için HDI Sigorta bünyesindeki finansal kurumlarda ciddi bir yapılanma yaşandığını söyledi. HDI Sigorta ve Anadolubank arasında yapılan anlaşmayla her iki tarafın da kazanacağını kaydeden Talaşman, bankasürans konusunda sektörün alışılmış kalıplarının dışına çıkarak farklı bakış açıları ile bu alanda çok iyi işler yapmayı hedeflediklerini belirtti. Talaşman, “2011 yılında bankasürans alanında da sigorta sektörünün güçlü oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz”
dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!