Sigara, panolardan 780 milyara söküldü

Güncelleme Tarihi:

Sigara, panolardan 780 milyara söküldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Reklam yasağının yürürlüğe girmesiyle birlikte, renkleriyle, sembolleriyle devam etse de, panolardaki sigara reklamlarının çıkarılması, Türkiye'deki iki üreticiye 4 milyon dolara (780 milyar lira) mal oldu. Türkiye'de yerli üretim yapan Philip Morris ve R.J. Reynolds, sigarayı reklam ve market panolarından silmek için 2'şer milyon dolarlık harcama yaptı.

KISITLAMA OLSUN

Bütün duvar reklamları, tabelalar, çatı panoları ve diğer promosyon malzemeleri kaldırılarak yasanın gereklerini yerine getirdiklerini belirten Philsa yetkilileri, ancak top-yekün bir reklam yasağının karşısında olduklarını söylediler. Böyle bir yasak geldiği zaman tüketimin azalacağı yönünde bir düşüncenin yanlış olduğunu vurgulayan yetkililer, ‘‘Yurtdışındaki örneklerine bakarsak reklam yasaklarının toplam tüketimi düşürmediği görülecektir’’ dediler.

4207 Sayılı Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un büyük bir bölümünü desteklediklerine değinen R.J. Reynolds yetkilileri de, 18 yaşın altındakilere sigara satışının yasaklanmasını, halka açık yerler, eğitim ve sağlık kuruluşları ile toplu taşıma araçlarında sigara içiminin kısıtlanmasının yanında olduklarını belirttiler. Sigara reklamlarının kısıtlanmasına da karşı olmadıklarını ifade eden R. J. Reynolds, ancak üretiminin, ithalatının, dağıtımının ve satışının yasal olduğu bir ürünün reklamlarının tamamen yasaklanmasının doğru olmadığını savundular.

20-25 MİLYON İÇİCİ

Türkiye'de tahmini yaklaşık 20-25 milyon civarında sigara içicisinin buna kendi istekleri ile karar verdikleri ve seçimini yaptıklarına değinen üreticiler, bu kişilerin de bir şekilde bu ürün ile ilgili gerekli bilgileri almaya hakları olduğunu vurguladılar.

Bu arada tabelalarda isimlerini silen üreticiler bazı satış noktalarındaki panolarında amblemlerini bıraktılar. Marlboro'nun kovboyu ile Camel'ın ‘‘devesi’’nin hâlâ satış noktalarındaki panoları süslediği dikkati çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!