Sıcak havalar klimacıların yüzünü güldürdü

Güncelleme Tarihi:

Sıcak havalar klimacıların yüzünü güldürdü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2012 11:56

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydın, yaz aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle klima satışlarında artış görülmesine ilişkin, “Uzun süren sıcaklar ve yüksek nem oranlarında artış klima kullanımını etkilemektedir.

Haberin Devamı

Havaların sıcak gitmesi ile birlikte klima satışları ilk 6 ayda geçen yıla göre en az yüzde 15 artış gösterdi” dedi.

Aydın, sektöre ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya klima sektöründe yüzde 2,5, Avrupa'da yüzde 13'lük pazar payına sahip olduğunu belirterek, iklimlendirme sektöründe konumu itibarıyla cazip bir pazar olan ve çevre ülkelere bir imalat merkezi olarak hizmet eden Türkiye'ye artık girmemiş uluslararası oyuncu kalmadığını kaydetti.

Türkiye'nin, yılda 54 milyar doları bulan dünya klima pazarında 10 yılda 15 kat büyüdüğünü ifade eden Aydın, dünyada ısıtma, soğutma ve havalandırma cihazlarına olan talebin gün geçtikçe arttığını, kalifiye işgücü, teknoloji, jeostratejik konum, nüfus, gelişen ekonomi, doymamış pazar ve Türk girişimcilerinin kendine duyduğu güvenin Türkiye'yi avantajlı duruma getirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Aydın, avantajların değerlendirilebilmesi ve desteklerin sağlanması durumunda Türk İklimlendirme Sektörü'nün, 2023 yılında 25 milyar dolar ihracat hacmi ve 35 milyar dolarlık iç piyasa büyüklüğü ile toplam 60 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağını düşündüklerini aktararak, “Yüksek teknolojili cihazların kullanılması hem Türkiye'nin cari açığının kapanmasına hem de çevre sermayesini ayakta tutabilmek için bir gerekliliktir. En iyi enerji, tasarruf edilebilendir” diye konuştu.
Sıcak havaların etkisinin artmasıyla vatandaşların klimalara olan ilgisine de değinen Aydın, şunları kaydetti:

“Uzun süren sıcaklar ve yüksek nem oranlarında artış klima kullanımını etkilemektedir. Havaların sıcak gitmesi ile birlikte klima satışları ilk 6 ayda geçen yıla göre en az yüzde 15 artış gösterdi. Son 10 yılda 7 milyon split (bileşik üniteli) klima satılmıştır. 2011 yılı itibariyle İSKİD envanterlerine göre Türkiye'de yaklaşık 1 milyon klima satıldı. Yılın ilk yarısında split klima satışlarında önemli bir artış gerçekleşti. 2007 ve 2008 yılları en fazla split klima satılan yıllardı, 2011'de bu yıllara yaklaştık, 2012'de yakalamak mümkün olabilir.”

“Klima bir lüks değil, gereksinim”

Aydın, ABD ve Avrupa Birliği'nin içinde bulunduğu ekonomik durumun, bu bölgelerde küçülmelere yol açtığı için ertelenebilir tüketim olarak algılanan klima satışlarında önemli olmasa da düşüşler görüldüğünü belirterek, “Türkiye ve Uzakdoğu'daki üretici firmalar özellikle AB pazarında yaşanan büyüyememeyi hatta küçülmeyi telafi edebilmek için iç pazarlara daha fazla odaklandı. Bunun sonucu olarak klima üreticisi ülkelerde pazarlar son 2 yılda önemli ölçüde büyüdü. Özellikle Çin pazarı tarihin en büyük durumuna ulaştı ki bu da enerji sıkıntısı durumunu artırdı ve verim ve tasarrufu yüksek (inverter) klimalara olan talebi daha da yükseltti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aydın, günümüzde pek çok kişinin hayatının kapalı mekanlarda geçtiğini ve bu mekanların yaşanabilir halde tutulması için klimatizasyonun şart olduğunu ifade ederek, “Klimatize edilmiş ortamlar, işgücü veriminde artış ve sağlıklı bir yaşam sağlıyor. Klima bir lüks değil, insanca yaşam ve çalışma hayatı için bir gereksinim haline gelmiştir” dedi.

Günlük elektrik tüketimine klimanın etkisi

Yaz aylarının sıcak günleri yaşanırken rekor üstüne rekor kıran günlük elektrik tüketiminde klima kullanımının etkisine de değinen Aydın, soğuk geçen kış günlerinde başta doğalgaz olmak üzere ısıtma için kullanılan enerjinin artması gibi aşırı sıcaklar da klimaların daha fazla çalışmasına neden olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Enerji tasarrufu açısından yapılacakların başında inverter klimaların tercih edilmesi geliyor. Klimanızı çok düşük bir sıcaklığa ayarlamayın. Böyle yaparak daha hızlı serinlik elde edemezsiniz. Rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığı seçin. Bu sıcaklık genellikle dışarının 6-7 derece altıdır, 24-26 derece. Düşürdüğünüz her bir derece, klimanın elektrik tüketimini yüzde 5 artıracaktır. Klimanızın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayın. Sıcak günlerde kapı ve pencerelerinizi kapayın, akşam serinliğinde açın. Çok sıcak olmayan ama çok nemli günlerde klimanızı nem alma modunda çalıştırın.

Çok sıcak günlerde perde, jaluzi ve kepenkler güneşin ısısını keserek klimanıza yardımcı olur. Klimanızın iç ünitesinin hava giriş çıkışının perde, mobilya gibi eşyayla kapanmamasına dikkat edin.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!