Shopping Fest yaradı 40 günlük ciro 8.1 milyar lirayı geçti

Güncelleme Tarihi:

Shopping Fest yaradı 40 günlük ciro 8.1 milyar lirayı geçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2011 00:00

Uzun süre hayali kurulan ve ilki 18 Mart-26 Nisan tarihlerinde yapılan İstanbul Shopping Fest’e (İSF-İstanbul Alışveriş Festivali) ilişkin rakamlar belli oldu. Bankalararası Kart Merkezi’ne (BKM) göre 40 günlük dönemde yüzde 26 artışla 8 milyar 154 milyon TL ciro gerçekleşti.

Haberin Devamı

18 Nisan’da rekor
BKM Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Özinal, İSF döneminde 40 TL üzeri gerçekleşen işlem adedinin 154 milyonu aştığını belirterek, en çok işlemin 5 milyon adet ile 18 Nisan’da yapıldığını söyledi. En fazla işlemlerin cuma günleri gerçekleştiğini vurgulayan Özinal şu bilgileri aktardı:
En çok 17.00-18.00 saatlerı arasında alışveriş oldu.
İstanbul en fazla Ankaralı (yüzde 17) ve İzmirli (yüzde 10) ziyaretçi ağırladı. Bunu Bunsa, Antalya, Kocaeli, Adana izledi.
İlçe dağılımında ise Beşiktaş ilk sırada. Beşiktaş’ta bu dönemde 634 milyon TL harcama gerçekleşti. Ardından Kadıköy, Ümraniye, Şişli, Bakırköy, Beyoğlu geldi.
En çok artış konaklamada
Harcamaların gerçekleştiği dönemde sektörel dağılıma bakılınca ise ortaya şu tablo çıkıyor:
Alışveriş merkezi ve marketlerde 40 günlük dönemde yüzde 21 artışla 1.2 milyar TL ciro gerçekleşti.
Giyimde yüzde 27 artışla 672 milyon TL ciro.
Kuyumculukta yüzde 32 artışla 119 milyon TL ciro.
Elektronik yüzde 34 artışya 514 milyon TL satışa ulaştı.
Restoranlarda yüzde 30 artışla 760 milyon TL ciro.
Konaklama yüzde 56 artışla 106 milyon TL olarak gerçekleşti.
Yabancılar paraya kıydı
Yabancı kart harcamalarında yüzde 66 ile hedeflerin üzerinde artış yakalandığını ve 252 milyon TL’ye ulaşıldığını belirten Sertaç Özinal, “Turist sayısındaki artışın çok üstündeki harcama artışı, yabancıların somut olarak kampanyalardan yararlandıklarının bir göstergesi” dedi. E-ticarette ise aynı dönemde yüzde 41’lik artışla 1.8 milyar TL’lik ciroya ulaşılmış.

Haberin Devamı

Tax Free de arttı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi Tax Free (vergi iadesi) işlemlerinde yüzde 67, hacim olarak ise yüzde 71 artış yaşandığını söyledi. Ana sponsorlardan Turkcell’in Genel Müdür Yardımcısı Emre Sayın da, tüketiciye 5 milyon TL avantaj sağladıklarını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, “Ramazan ayı için İstanbul’a bir proje daha düşünüyoruz” dedi.

Türkler turistlerden daha memnun

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Shopping Fest’i için  yaptıkları bir araştırmanın sonuçlarını aktardı:
Yerlilerin yüzde 67’si, yabancıların yüzde 65’i memnuniyet ifade eti.
Yabancıların yüzde 74’ü özel indirimlerden faydalandı.
Yüzde 77’ine göre İSF sosyal hayatı canlandırdı, yüzde 72’si idirimlerin alışverişi teşvik ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Zamları frenledi

İSF Yürütme Kurulu Eş Başkanı Yılmaz Yılmaz, enflasyon rakamlarında giyimdeki artışın sorulması üzerine “Geçen yıl hazır giyimde aynı ay yüzde 10 artış vardı. Bu yıl da aynı oranda artış yaşandı. Bu dönemde dövizde yüzde 10 artış söz konusu. Ayrıca hammadde fiyatları tüm dünyada arttı ve hazır giyimde yüzde 15-20 fiyat yükselmesine neden oldu. İSF’nin fiyat artışını dizginlediğini düşünüyorum” dedi. Eş Başkan Hakan Kodal ise enflasyon rakamlarına yansımış artışa organize perakendenin ve İSF’ye destek olan markaların değil diğerlerinin neden olduğunu ileri sürdü. Eş Başkan Mehmet Nane de gelecek yıllarda İSF’yi daha iyi seviyelere getireceklerini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!