Sezgilerimi dinlemeyi öğrendim

Güncelleme Tarihi:

Sezgilerimi dinlemeyi öğrendim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2016 20:00

Hepsiburada.com’un kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, ABD Başkanı Obama’nın davetiyle katıldığı Küresel Girişimcilik Zirvesi’nde, “Biz bir teknoloji şirketiyiz. Veriyle yaşıyoruz. Ancak ben en iyi kararların, stratejik büyük adımların insanın sezgileriyle oluştuğuna inanıyorum. Bunu bana deneyimlerim öğretti” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en büyük e-ticaret platformu hepsiburada.com’un kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, ABD Başkanı Barack Obama’nın davetiyle, dünyanın teknoloji merkezi California’daki Silikon Vadisi’nde düzenlenen Küresel Girişimcilik Zirvesi’nde konuştu. 170 ülkeden 700 girişimci, 300 yatırımcının bir araya geldiği konferansta “Gelişen Pazarlarda Paylaşım Ekonomisi” başlıklı panele katılan Hanzade Doğan Boyner, 1998’de kurulan hepsiburada.com’un başarı öyküsünü ve kendi edindiği tecrübeleri anlattı. Doğan Boyner, girişimcilik yolculuğunda öğrendiği en önemli şeyin sezgilerini dinlemek olduğunu söyleyip, “Ben en iyi kararların, stratejik büyük adımların insanın sezgileriyle oluştuğuna inanıyorum” dedi.

BÖLGENİN EN BÜYÜĞÜ

Hanzade Doğan Boyner, hepsiburada.com’un başarısının arkasında girişimcilik ruhu yattığını vurgulayarak, “Biz hayal kurarak yola çıktık. Bugün çok çalışarak Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Rusya’yı kapsayan bölgede en büyük e-ticaret platformu konumundayız” dedi. Yıllık yüzde 140’lık bir büyüme elde ettiklerini söyleyen Hanzade Doğan Boyner, bu açıdan Avrupa’nın da en hızlı büyüyen e-ticaret platformu olduklarını anlattı.

Haberin Devamı

“Biz ABD gibi pazarlarda faaliyet gösteren e-ticaret şirketlerinden farklıyız. Bizim pazarımızda büyük sıçramalar yaşanıyor” diyen Hanzade Doğan Boyner, şirketin insan kaynakları politikasını buna nasıl uyumlu bir hale getirdiklerini şöyle açıkladı: “100 milyon dolarlık bir işi yürüten kişilerle milyar dolarlık bir iş yürütmenin zorlukları vardı. Ancak biz hem kurucu çalışanları şirkette tutmayı başarıp onlarla proje odaklı işler yaptık hem de tecrübesi olan yöneticileri bünyemize kattık. İşi sezgisel olarak bilen ama yöneticilik tecrübesi olmayan çalışanlarımızla proje bazlı başarılar elde ettik.”

GİRİŞİMCİLİK DNA’MIZDA VAR

Panelin soru-cevap kısmında Hanzade Doğan Boyner, hızlı büyüme sırasında ne tür sorunlar yaşadıkları yönündeki bir soruya ise şu cevabı verdi: “Son dönem önümüzde başka bir zorluk belirdi. Hızlı bir büyüme döngüsüne girmişken, girişimcilik ruhunu kaybedebileceğimizi hissettik. Çok kişi işe aldık. Bir aile gibi olduk. Herkes her şeyi yapıyor, her şey çok şeffaf. Yüzlerce kişilik bir çalışan ekibimiz olsa da hiyerarşik bir organizasyon yok. Ancak bu yapıyı kurumsal bir şekle dönüştürmek için daha çok çaba harcarken, girişimciliğe daha az vakit ayırdığımızı fark ettik. Ve sonra buna göre çözümler ürettik. Girişimcilik bizim DNA’mızda var. Bunu canlı tutmamız gerekiyordu. Yüzde 100’ün üzerinde bir büyümeyi buna uygun yönetme zorluğu bu açıdan bizim için halen devam ediyor. Zor fakat heyecan verici.”

Haberin Devamı

ETKİYİ SEVİYORUM

Hanzade Doğan Boyner, girişimcilik serüveninde kendisi için nelerin önde olduğu yönündeki bir soruya ise şöyle yanıt verdi: “Ben yaptığım işi çok seviyorum. Ancak gerçekleştirdiğimiz büyüme ile ortaya çıkan rakamlardan çok, hepsiburada.com’un insanların üzerinde yarattığı etkiyi seviyorum.
Çeşitli anketlerde çalışan kesim tarafından en çok tercih edilen e-ticaret platformu olarak ayrışıyoruz. Bu bizim için çok değerli bir sonuç; çünkü insanların ihtiyaç duydukları herhangi bir ürüne zahmetsizce, diledikleri yerden ve hızlı ulaşmaları sonucunda ‘iyi ki hepsiburada.com var’ demeleri ve bizi tavsiye etmeleri sürdürülebilir başarı adına en değerli kazancımız. Diğer yandan Pazaryeri platformumuz ile her alanda girişimcileri ve KOBİ’leri anında milyonlarca müşteri ile buluşturmak gibi bir misyonumuz var.

Haberin Devamı

Hem işini geliştirmek isteyen tüm işletmelerin hem de hizmet ve ürün almak isteyen milyonlarca tüketicinin her an yanındayız. Türkiye’de e-ticeretin gelişmesinde ve dijital dönüşümün gerçekleşmesinde öncü rolümüzü sürdürmeye devam edeceğiz.”

Hanzade Doğan Boyner, geçmişteki girişimlerini düşündüğünde, öğrendiği en önemli şeyin ne olduğuna ise şöyle yanıt verdi: “Büyük kararlarda sezgilerimi dinlemeyi öğrendim. Biz bir teknoloji şirketiyiz. Veriyle yaşıyoruz. Ancak ben en iyi kararların, stratejik büyük adımların insanın sezgileriyle oluştuğuna inanıyorum. Bunu bana deneyimlerim öğretti. O yüzden büyük bir karar alacağım zaman kalbimi dinliyorum.”

Haberin Devamı

52 MİLYON ZİYARET

HANZADE Doğan Boyner, Silikon Vadisi’ndeki girişimcilere hepsiburada.com’da alıcıyı ve satıcıyı bir bilgisayar ya da akıllı telefon sayesinde dev bir sanal alışveriş merkezinde buluşturduklarını söyleyip aylık 52 milyon ziyaret ile Türkiye’deki en iyi alışveriş merkezine bir ayda giren insan sayısının 10 katı büyüklüğünde olduklarını söyledi. Ayrıca ‘Pazaryeri’ platformunu kurarak ticaret yapmak isteyen herkese bir alan açtıklarını burada esnaf veya markaların kendilerine sanal mağazalar açabildiklerini söyleyen Doğan Boyner, “Pazaryeri’nde şu anda 2 binin üzerinde kayıtlı mağaza bulunuyor. Diğer e-ticaret sitelerinin aksine hepsiburada.com’un Pazaryeri’nde aylık dükkân kirası istemiyoruz. Yani, iş ortaklarımız ürün satmadan hiçbir ücret ödemiyor. Hiçbir ücret ödemeden ayda 52 milyon ziyaretçisi olan hepsiburada.com’da ürünlerini tüm Türkiye’ye sunuyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

100 BİN METREKARELİK DAĞITIM MERKEZİ

KONUŞMASINDA Türkiye’deki e-ticaret sektörünü büyütmek istediklerini de belirten Doğan Boyner bunun için Gebze’de ülkenin en büyük dağtımı merkezini kurduklarını söyledi: “Yeni operasyon merkezi ile tüm ürünlerin sevkiyatını tek bir noktadan yapalabiliyoruz. 100 bin metrekarelik yeni operasyon merkezi, üçüncü taraf satıcılara da hizmet veriyor. Merkezde, 150 bini aşan bir ürün gamı ve 1.2 milyon adet ürün depolanmış durumda” dedi.

OBAMA: YENİLİKLER BAZEN HÜKÜMETLERİ TEHDİT EDİYOR

ABD Başkanı Barack Obama da zirvenin son gününe katılıp bir konuşma yaptı, ardından sahnede kalarak Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ve Mısır, Ruanda ve Peru’dan üç girişimci gençle bir sohbet gerçekleştirdi. Yine spor ayakkabı ve tişörtle çıkan Zuckerberg’e uyum sağlamak için de, ceketini çıkartıp yakasını gevşetti ve kollarını sıvadı. Obama, ise hükümetlerin girişimciliğe yaklaşımlarının nasıl olması gerektiğine dair mesajlar vererek şunları söyledi: “Girişimcilikte, hükümetlerin altyapı oluşturmada oynayabilecekleri bir rol var. Ancak bir de bazı ülkelerde hassas bir konu olan açıklık meselesi var. Bir ülke kapalıysa ve bilgi akışı engelleniyorsa, girişimci kültürü yaşatıp teşvik etmek zordur. Dünyada gördüğümüz de, hükümetler girişimciliğin faydalarından yararlanmak istiyorlar ama tepeden tırnağa kontrolün de uyumlu olduğunu düşünüyorlar. Hayır değil.

KÜLTÜREL BİR KAYMA VAR 

İnsanlar benim 2008 kampanyamı hatırlayacaktır. Teknolojiyi nasıl, siyasi bir kampanyaya ilk uyarlayanlardan olduğumuzu. Ben bildiğim için olmadı. Çünkü 20 yaşında bir sürü genç gelip, ‘Hey Myspace diye bir şey var’ dedi. (Facebook’un eskiden rakibi sayılan Myspace’i söyleyerek Zuckerberg’e takılıyor.) Ben daha önce hiç duymamıştım. Ve eğer kontrolü sürdürmeyi düşünseydim, ‘hayır’ derdim. Bu hükümetler için de geçerli. Bireyi güçlendirdiğini söylediğimiz, bazen zor olan, kültürel bir kayma var. Fikirlere açığız. Ve bazen eski inanışlarımıza ters düşebilen yeni bilgileri kabullenmeye istekliyiz. Eğer işe yaramazlarsa başka bir şey deneyeceğiz. Bu bazen tehdit edici. Bazen hükümetleri tehdit ediyor. Ama bu, keşif ve yeniliğin de esası. Bunu daha da zor hale getiren, açıklık ve internete bağlı olmanın gücü bazen kötü insanları da güçlendirebiliyor. O yüzden biz beyinleri zehirleyen bir tür şiddet içeren aşırıkla mücadele etmek için boğuşurken, Orlando’daki (49 kişinin kat-ledilmesi) olaylar yaşanabiliyor. Beni endişelendiren, her şeyi kontrol etmek ve bilgi akışını engellemek isteyenlerin bunu bahane olarak kullanmaları.”

TERÖRE KARŞI  GİRİŞİMCİLİK

ZİRVENİN perşembe günkü oturumuna ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de katıldı ve o da girişimcilik ve demokratikleşmenin bağına vurgu yaptı. Kerry, teröre karşı da girişimcilerin yardımını isteyerek şöyle dedi: “İşlerini kurmanızı ve kafanızda iki çerçeve olmasını istiyoruz. Yeni ürünler yaratın, evet. Kâr elde edin, evet. Ama içinde yaşadığınız toplum kadar yüz yüze olduğumuz zorlukları aşmaya da yardım edin. İlki şiddet içeren aşırılık ve devlet dışı radikal unsurların ortaya çıkması. Bu zorluk, şimdi dünyanın her köşesinde hissediliyor ve en son iki hafta önce Orlando’daki terörist ve homofobik saldırıda da kendini gösterdi. Ortadoğu’da, Afrika’da, Asya’da ülkelerin nüfuslarının yüzde 40’ı 18 yaşın altında. Bu genç insanların eğitime ve fırsata ihtiyaçları var.”

ZİRVENİN HİKÂYESİ

ABD Başkanı Barack Obama’nın inisiyatifiyle ilk defa 2010’da düzenlenen Küresel Girişimcilik Zirvesi, 2009’daki tarihi Kahire konuşmasına dayanıyor. Obama, o konuşmada da altını çizdiği biçimde ülkelerin demokratikleşmesinde, gençler ve kadınların toplumlarına entegre olmalarında, şiddet içeren aşırılığın önlenmesinde girişimciliğin önemli olduğunu düşündüğünden, altı yıl önce Washington’da dünyanın her yerinden genç girişimcilerin davet edildiği bir zirve düzenlenmesine ön ayak oldu. Bunun ikincisi 2011’de Türkiye’de yapıldı. Sonra 2012’de Birleşik Arap Emirlikleri’nde, 2013’te Malezya’da, 2014’te Fas’ta, 2015’te Kenya’da devam etti. Bu yıl yedincisi düzenlenen girişimcilik zirvesi Silikon Vadisi’nde yapıldı. 

BAKMADAN GEÇME!