Sezer BDDK'dan bilgi, IMF oda istiyor

Güncelleme Tarihi:

Sezer BDDKdan bilgi, IMF oda istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2001 00:00


Çiğdem TOKER/ANKARA
Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 14 Mayıs 2001 tarihinde kendisine gönderilen Bankalar Kanunu için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'ndan bilgi istedi.

Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, önceki gün BDDK'yı arayarak, Sezer'in, Bankalar Kanunu'nun bazı düzenlemelerine ilişkin olarak ayrıntılı bilgi talep ettiğini bildirdi. BDDK'nın da Sezer'in istediği bilgileri açıklamalarıyla gönderdiği öğrenildi.

IMF'nin ön koşulu olan 15 yasadan biri olan Bankalar Kanunu'nun Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanmasına ilişkin 15 günlük Anayasal süre, 29 Mayıs Salı günü doluyor. 11 Mayıs'ı 12 Mayıs'a bağlayan geceyarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun, 14 Mayıs 2001'de Köşk'e gönderildi. Anayasa, yasaların Cumhurbaşkanı tarafından 15 gün içinde yayımlanmasını öngörüyor.

Cumhurbaşkanı Sezer'in bilgi istediği konuların kamuoyunda çok tartışma yaratan ve banka alacağını ‘‘vergi alacağı’’ haline getiren konuya ilişkin ‘olmadığı’ öğrenildi.

IMF ODA İSTİYOR

IMF yetkililerinin, yeni Bankalar Kanunu ve buna paralel sektöre ilişkin taahhüt edilen reformların uygulamasını daha yakından izleyebilmek amacıyla, BDDK'dan bir çalışma odası talep ettikleri öğrenildi. IMF, kuruluşun Türkile Masası'nda bankacılık sektörü için çalışan uzmanların yanısıra, ayrıca uluslararası danışmanlık firmalarından da bu konuda hizmet satın almaya başladı. IMF, BDDK'nın faaliyetlerini izlemek üzere, Arthur & Andersen firmasından Mark Karavan adlı bir uzmanla anlaştı, Karavan'ın Arthur & Andersen adına, IMF'ye danışmanlık yaptığı ve Türkiye'deki çalışmaları için IMF'den ücret aldığı öğrenildi. Londra'da yaşayan Karavan'ın, yeni Bankalar Kanunu yürürlüğe girdikten sonra, Türkiye'ye daha sık aralıkla gidip geleceği ve bu nedenle BDDK'dan sürekli çalışabileceği bir oda tahsisi talep ettiği öğrenildi.

BDDK yönetimin henüz bu konuda kesin bir karar vermediği ifade ediliyor. BDDK'da ‘sır’ niteliğini taşıyan bilgi ve belgelerin bulunması nedeniyle, bir yabancının burada sürekli çalışmasına elverişli bir mekan tahsisinin sakınca yaratabileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!