Seyrantepe’ye 600 milyon yattı, ‘balık bilmezse, halik bilir’

Güncelleme Tarihi:

Seyrantepe’ye 600 milyon yattı, ‘balık bilmezse, halik bilir’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2011 00:00

Erdoğan, TT Arena’nın açılış törenindeki protestoları Şam ziyareti öncesi havalimanında yaptığı basın toplantısında değerlendirdi. Erdoğan basın mensuplarının sorduğu bir soru karşısında "Aziz bey statın yapılışından gurur duyduklarını ve asla kıskanmadıklarını söylemiştir" dedi.

Haberin Devamı

 
     

İŞTE ADNAN POLAT'IN AÇIKLAMALARI / WEB TV

KAPTAN ARDA TURAN BAŞBAKAN'DAN ÖZÜR DİLEDİ 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam açılışı yapılan Türk Telekom Arena stadının açılışında kendisine yapılan protesto ile ilgili olarak sorulan bir soruya ise, bazı şeylerin hala anlaşılmamakta direnildiğini belirterek şunları söyledi:

" Bu stadın yapılmasındaki süreç merhum Özhan Canaydın’ın bana bir ziyaretindeki talebiyle başlayan süreçtir. Tabii bu adımı atarken Galatasaray kendi imkanlarıyla bu işi yapacak durumda değildi. Zaten böyle bir durum olsa Ali Sami Yen ile ilgili oranın, bakımı ve onarımında sıkıntılar yaşanmazdı. Kaldı ki Ali Sami Yen stadının yetersizliği ve eksikliği ve bu stadın artık şehir merkezinde ve trafiğin daraldığı bir noktada ve otopark noktasındai ciddi sıkıntılar yaratması nedeniyle şehrcilik açısında da buradan çıkartılması uygun görülmüştür. Biz Türkiye’nin uluslararası, özelikle futbol konusunda lideri ve en ileri derecede temsil etmiş kulübü olan Galatasaray’mıza yakışır bir stadı yapalım istedik. Bunun için de yer arayışında önümüze Seyrantepe çıktı. Seyrantepe ile ilgili olarak da İstanbul Büyükşehir Belediyemizle yapılan arazi çalışmalarında buna uygun olduğuna karar verdik. Aynı zamanda yanında bir sağlık kompleksi de bu çalışmaların içine alındı. Bu arada dünyada olduğu gibi stadların dolup boşalmasında ulaşım önemli olduğu için bu konuda metro olsun ve kavşak düzenlemeleri olsun hepsi görüşüldü. Tabii ki projenin başlangıcındaki hesaplamayla devamındaki hesaplama aynı olmadı. Ali Sami Yen Stadı Galatasaray’a üst kullanım hakkı verilmiş olan bir staddır. Ali Sami Yen Stadı Galatasaray’ın değildir. Devletindir, milletindir. Bizler Seyrantepeyi yaparken devlet olarak hükümet olarak tabii ki bunu değerlendireceğiz."

Haberin Devamı

BU STADLA BİZZAT BEN İLGİLENDİM"

Başbakan Erdoğan yeni stadla bizzat kendisinin ilgilendiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Yeni stadyum için TOKİ’yi devreye soktuk ve bitirirken de bizzat kendim bu stadla ilgilendim. Şükrü Saraçoğlu, Fenerbahçe’nin kendisinin yaptığı bir staddı. Keza Bursa da öyleydi. Şimdi Trabzon’da da yeni bir stad yapıyoruz.

Seyrantepe’deki açılışı biz de organize edebilirdik ve daha farklı olurdu. Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu’nda yaptığımız gibi. Oraya da İstanbullular geldi. Yine İstanbullular’la farklı bir heyecan yaşadık orada. Bunun aynısını Seyrantepe’de yapabilirdik. Benim tuttuğum takım, devlet bakanımın tuttuğu, TOKİ’nin tuttuğu takım belli. Ben Fenerbahçeliyim, Devlet Bakanım Trabzonsporlu, TOKİ Başkanım da Galatasaraylı. Biz burada herhangi bir ayrımcılık yapmadık. Tabii böyle bir tepkiyle karşılaşmak bizi üzmüştür. Bunu Galatasaray camiasına mal edemeyiz. Ama tabii bu olaylarda bir organizasyon vardır. Bu olayın gerçek doğrusu 12 Haziran’da ortaya çıkacaktır. Orada hepsini göreceğiz."

Haberin Devamı

PROTESTO İÇİN NE DEDİLER

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “Protesto edildi diye, halkın parasıyla yapılan stadyumu Galatasaray'a vermem tehdidi, Başbakan'ın ruh halini gösteriyor.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin:
"Başbakan neden bu noktada protestolara maruz kalıyor. Siyasetçi hoşgörülü olmalı. Bu protestoyu Galatasaraylı yöneticiler yapsa anlarım. Daha anlaşmayı imzalamadık gibi tehditvari konuşmaları doğru değil. Başbakan tehditle işi götürmeye çalışıyor."

Devlet Bakanı Faruk Çelik: “Vefasızlığı da Galatasaray kulübüne yakıştıramıyoruz. Bunların Galatasaraylı oldukları inancında da değilim. Gerçek Galatasaray taraftarları vefalı insanlardır. Köklü kulübün taraftarlarının kendilerine bin bir türlü emek sarf edilerek takdim edilen bir stadyum açılısında böyle bir vefasızlık örneğini ortaya koyduklarını anlamakta zorlanıyorum.”

Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak:
“Bayramı, cenaze törenine dönüştürmek çok büyük bir saygısızlık. Bırakın buraya bu kadar emek vermiş bir kişiyi, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı bir sporsever ve özellikle Galatasaray'a kimsenin yapamayacağı bir katkıyı yapmış bir kişi. Çok rahatsız oldu. Biz de rahatsız olduk. Tabii bütün Galatasaraylılara mal etmek istemeyiz ama bu anlayışın mutlaka statlardan uzaklaştırılması lazım.

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener: Galatasaray Kulübü Başkanı her söyleminde ve biz federasyon olarak her söylemimizde, bu stadın yapımının Sayın Başbakanımız tarafından gerçekleştirildiğini dile getirdik. Başbakanımız tarafından Türk futboluna büyük bir eser kazandırılmış. Galatasaray Kulübü'nün geleceği açısından belki de en büyük yatırım olmuş. Böyle bir tepkiyle karşılanmak son derece üzücü oluyor”

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Akgül: “Bugün burada yaşananların tamamen organize olduğunu düşünüyorum. Çünkü Galatasaray taraftarı bu kadar nankör olamaz. Öyle olmadıklarını düşünüyorum. Çünkü daha önce defalarca Galatasaray taraftarları böyle olmadığını ispatladı. Bu akşam çok kötü anılarla buradan ayrılıyoruz" dedi.

Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat: “Türk Telekom Arena eserinin mimarlarından sayın Başbakan, hak etmediği bir olaya maruz kaldı. Muhteşem bir düğün gecesine bazıları leke düşürdü.”

Galatasaray’ın kaptanı Arda Turan,
dün Başbakan Erdoğan'ı telefon ile arayarak stadın açılışında yaşanan olaylardan ötürü, derin üzüntü duyduğunu ifade etti.

Gaziantepspor Kulüp Başkanı İbrahim Kızıl: “Böyle önemli bir stadyumu Türk futboluna ve Galatasaray'a kazandıran, yapımında devletimizin tüm imkanlarını seferber eden sayın başbakanımızı protesto edenlerin nasıl bir zihniyette olduklarını anlamış değilim.”

PROTESTODA ORGANİZASYON VAR

Haberin Devamı

Örneğin benim bir futbol kulübü olarak tuttuğum kulüp belli. Devlet Bakanımın, TOKİ’nin başkanının tuttuğu kulüp belli. Ben Fenerbahçeliyim, TOKİ Başkanı Galatasaraylı. Biz burada ayrımcılık yapmadık. Aziz Bey görüştüğümde biz böyle bir stadın yapılmasından iftihar ediyoruz, asla kıskanmıyoruz demiştir. Bunun bir şölene dönüşmesi gerektiğini düşünürken böyle bir olay bizi üzdü. Burada bir organizasyon var. Tüm GS camiasına mal etmiyorum. Ama organizasyon var. Ben Türkiye’nin Başbakanıyım. Gerçek doğrusu 12 Haziran’da ortaya çıkacaktır. Gerçek anket odur.

 "İYİLİK YAP DENİZE AT"

GALATASARAY’ın yeni stadı Türk Telekom Arena’nın açılışında isminin geçtiği anonslarda yükselen ıslık sesleri nedeniyle açılış konuşmasını ve başlama vuruşunu yapmadan, stadı terkeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan olaylarla ilgili sert çıktı. Seyrantepe Stadı’nın yapımında Galatasaray Kulübü’nün bir kuruşu olmadığını, stadın TOKİ (toplu Konut İdaresi) tarafından yapıldığını belirten Başbakan Erdoğan “Sadece 310 trilyonluk (milyon) yatırımla kalmadık. Stada yaptığımız bu 310 trilyonun yanında gerek metro gerekse oradaki kavşak düzenlemesiyle birlikte oradaki yatırımın toplam bedeli 600 trilyon (milyon) lirayı bulmuştur. Herhalde böyle bir yatırımın karşılığı bu olmamalıydı diye düşünüyorum” dedi. Erdoğan, bu durumu “(İyilik yap) at denize, balık bilmezse halik bilir’ atasözüyle özetledi.

Ortada bırakamazdık

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan şunları söyledi: “Biz Galatasaray gibi güzide bir kulübümüzün adeta belli bir yere sıkışmış olan Ali Sami Yen’den kurtarılıp daha geniş bir alanda farklı bir stada kavuşmasını gelen talep üzerine arzu ettik. Merhum Özhan Canaydın bu talebi getirdiği zaman olumlu baktığımı, konuyla ilgili desteği vereceğimizi söyledim. Büyükşehir Belediye Başkanımla, TOKİ ile o dönemdeki Spordan Sorumlu Devlet Bakanım ile paylaştım ve bu yatırıma başladık. İhaleyi ilk alan müteahhit firma bu işi götüremedi. ‘Ne olursa olsun gerekirse TOKİ olarak bu işi bitireceğiz’ dedik. Çünkü bunu ortada bırakamazdık.”

Anlaşmalar daha yapılmadı

Tesisin tamamıyla TOKİ tarafından yapıldığını dile getiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “Şimdi birileri çıkıyor ‘efendim Seyrantepe Stadı’nı burada filancanın, filancanın emeği vardır.’ diyor. Seyrantepe Stadı’nın A’dan Z’ye yapımında Galatasaray’ın bir Allah kuruşu yoktur. Ve Galatasaray Kulübümüzün de kullanma hakkı olarak kendisine tahsis edilmiştir ve bunun da anlaşmaları yapılacak, daha yapılmış değil.”

Olumsuzluk sahiplerinindir

Galatasaray’ın uluslararası alanda şampiyonluklar kazandığını ve Türkiye’yi tanıttığı için böyle bir yerin yakışıcağını söylediklerini ve stadı bitirdiklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “Dün (önceki) akşam resmi açılışını yaptık. Tüm oradaki olumsuzluk sahiplerinindir. Galatasaray camiasını bundan tenzih ederim. İnanıyorum ki Galatasaray camiası da bu yapılanlardan rahatsız olmuştur. Bizim de üzüntümüz budur.”

755 milyon liralık iş bitti, toplu açılış yaptı

TOPLU açılış töreniyle, 28 kavşak, 3 spor salonu, 2 metro istasyonu ve 3 adet stat bağlantı tünelinin açılışını yaptıklarını söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul’a tam 755 milyon 143 bin 288 liralık yatırım kazandırdıklarını, açılan 28 yeni kavşağın ise 282.5 milyon TL bedelle yapıldığını anlattı. Erdoğan, bugün 4. Levent-Hacıosman Metro Hattı’nın iki istasyonunun daha bittiğini ve bu iki istasyonu da açtıklarını vurguladı. Bu hatta Darüşşafaka-Hacıosman arasının kaldığını ve onun da inşaatını aralık ayında bitirdiklerini belirten Erdoğan, bu ay testlere başlayacaklarını ve en kısa zamanda onun da açılışını yapacaklarını söyledi. Erdoğan, bu istasyona bir transfer merkezi, metro araçları depo parkı, 3 adet stat bağlantı tüneli ve 2 bin 500 araçlık otopark inşa edildiğini, tüm bunlarla birlikte 600 milyonluk bir tablo ortaya çıktığını dile getirerek, “Darüşşafaka metro istasyonunu da açıyoruz ve Hacıosman etabı tamamlandığında ve Marmaray’ı da bitirdiğimizde, İstanbul’da ulaşımın haritası değiştiği kadar, inanın İstanbul’da zaman değişecek” diye konuştu.

Sinan Erdem Spor Salonu yüz akımız

SİNAN Erdem Spor Salonu’nun Türkiye’nin bir numaralı spor salonu olduğunu ve toplam hacminin 17 bin 500 kişi olduğunu dile getiren Başbakan Tayyip Erdoğan, Dünya Basketbol Şampiyonası oynanırken fiili bir durum olduğunu ve hazırlıkların tam bitmediğini, bu nedenle Sinan Erdem Spor Salonu’nun resmi açılışını bugün (dün) yaptıklarını söyledi. Bu spor salonunun kendilerinin yüz akı olduğunu ve çok kısa sürede tamamlandığını anlatan Erdoğan, “Bu spor salonumuz gerçekten göğsümüzü kabartan bir eser olarak basketbol şampiyonasına ev sahipliği yaptı. Aynı şekilde Fatih Spor Kompleksi çok amaçlı bir spor salonu. Olimpik havuzu, açık alanları ve kapalı otoparkı ile modern bir tesis. Silivrikapı Buz Pateni Pisti’ni de yine uluslararası standartlarda bir spor tesisi olarak resmi olarak açıyoruz” diye konuştu.

İstanbul’a yatırım 43.2 milyar lirayı bulacak

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, “Ülkelerin kalkınması yerelden oluyor. Başbakanımız yerel noktada reform sayılacak yasal düzenlemeler yaparak önümüzü açtı’ dedi. İstanbul’da bugüne kadar yapılan yatırımların 36 milyar TL olduğunu belirten Topbaş, “Bu yıl sonuna kadar 43.2 milyar TL yatırım yapılmış olacak” diye konuştu. Topbaş, yapılan yatırımların 16.7 milyar TL’sinin sadece ulaşıma harcandığını söyledi.

Protestocu kamyoncular durduruldu

BAŞBAKAN Erdoğan’ın toplu açılış törenine katıldığı Ataköy Sinan Erdem Spor Salonu’na kamyonlara uygulanan tonaj kotasını protesto etmek için gelmek isteyen nakliyeciler polis tarafından engellendi. 10 kamyoncu, amaçlarına ulaşamadan polis tarafından Şirinevler yanyol üzerinde durduruldu.

Haberin Devamı



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!