Sermaye piyasasında Türk-Yunan işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Sermaye piyasasında Türk-Yunan işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

YUNANİSTAN'la başlayan ortak yatırım arayışlarına bir yenisi daha ekleniyor. Finansinvest, Yunanistan'ın önde gelen borsa aracı kurumlarıyla işbirliği yapıp, Yunan sermaye piyasasına da girmeye hazırlanıyor. Böylece isteyen Türk yatırımcı Yunan borsasına da girecek.

TÜRK ve Yunan işadamları, sanayide ilk ortak yatırım adımlarının ardından, şimdi de sermaye piyasalarında işbirliğine yöneliyor. Türk aracı kurumlarından Finansinvest, Yunanistan'ın önde gelen aracı kurumlarıyla işbirliği yaparak, Yunan sermaye piyasasını Türk yatırımcılara açmaya hazırlanıyor.

Geçen hafta Atina'da bir dizi toplantı gerçekleştiren Finansinvest Genel Müdürü Kadir Samsunlu, Türk müşterileri için Yunanistan'ın yanısıra, İsrail, Mısır, Romanya ve Rusya sermaye piyasalarında da cazip satış olanaklarını araştırdıklarını söyledi. Kadir Samsunlu, ‘‘2000 yılı hedeflerimiz arasında bu beş ülkede satış olanakları yaratmak, ayrıca yurtdışındaki müşteriler için ABD'de ve İngiltere'de satış ofisleri açmak bulunuyor’’ dedi.

Yunanistan, İsrail, Mısır, Romanya ve Rusya'nın piyasalarının büyüme potansiyelleri olduğunu ve belli sektörlerde rekabet güçleri bulunduğunu belirten Samsunlu, şöyle konuştu:

‘‘Bunlar Türkiye'ye benzeyen piyasalar. Ayrıca yurtdışı tarafından izlenen, Türkiye'ye alternatif görülen piyasalar. Bu piyasaların belli bir derinliği var. Yunanistan'da bilgi alış verişinde bulunduk. Onlar Yunanistan'da satmak üzere Türkiye'den fon almak istiyorlar. Biz de Yunanistan'a yönelik Türkiye pazarında satılmak üzere fonlar oluşturmak istiyoruz. Bizim tahminimiz esas akım Yunanistan'dan Türkiye'ye olacaktır.’’

Kadir Samsunlu, Finansinvest'in dört yeni fonunu bu yıl içinde çıkaracaklarını açıkladı.

Almanya'nın Dortmund kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Kadir Samsunlu, 1999 yılını menkul kıymet şirketleri arasında 5'inci olarak kapattıklarını belirterek, Finansinvest'in 2000 yılına ilişkin diğer hedeflerini şöyle sıraladı:

‘‘Finansinvest'in mevcut 10 bine yakın müşterisini 30 bine çıkarmak. İMKB'deki işlem hacmini yüzde 5.2'den yüzde 8'e yükseltmek. Şube sayısını 31'den 45'e yükseltmek. Uluslararası Sermaye Piyasalarındaki (ICM) işlem hacmini artırmak.’’

Finansportföy'ün SPK'ya başvurusunu yaptığını ve ön izin aşamasında olduğunu söyleyen Kadir Samsunlu, şirketin genel müdürlüğünü Global Menkul Değerlerden transfer edilen Zafer Onat'ın getirileceğini bildirdi.

Cep telefonu üzerinden internete girerek bilgi almayı sağlayan WAP sistemi ile Türkiye'de hizmet veren ilk kuruluş olacaklarını söyleyen Samsunlu, bu konuda Turkcell ile tüm anlaşmaların yapıldığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!