Serbest tüketici limiti 25 bine indi elektrikte yüzde 30 ucuzluk sağladı

Güncelleme Tarihi:

Serbest tüketici limiti 25 bine indi elektrikte yüzde 30 ucuzluk sağladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2012 00:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, elektrikte serbest tüketici limitlerinin hızla azaltıldığını belirterek, “2003’te 9 milyon kilovatsaatten (kWH), 2012’de 25 bin kWh’e kadar indi. Bu uygulama sayesinde, sanayiciler başta olmak üzere toplumun çok geniş kesimi belli dönemlerde yüzde 25-30’a varan oranlarda daha ucuz elektrik tüketebiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Piyasa yüzde 77 açık
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) düzenlediği “Türk Enerji Piyasasında Elektrik” konulu panelde konuşan Köktaş, serbest tüketici limitlerinin azaltılması sonucunda, üreticiler, toptan satıcılar ve tüketiciler arasında serbest piyasa koşullarında fiyat ve alım miktarlarının belirlenmesine imkan sunan piyasa açıklık oranının yüzde 23’ten yüzde 77’ye ulaştığını söyledi.
2015’te sıfırlanacak
Serbest tüketici rakamlarının 2015’e kadar tüm tüketiciler açısından sıfırlanacağına dikkat çeken Köktaş, şöyle devam etti: “Hem elektrik dağıtım şirketlerinin, hem de toptan satış şirketlerinin bu rekabetçi yapıya çok iyi hazırlanmaları gerekiyor.”
Önümüzdeki 20 yılın sonunda Türkiye’nin elektrik talebenin en düşük talep senaryosuna göre 735 milyar, yüksek talep senaryosuna göre de 886 milyar kWh’e ulaşmasının beklendiğini kaydeden Köktaş, şöyle devam etti: “Enerji talebi bugünkü tüketimin 3.5 katı olacak. Hep düşük talep senaryosundan gidildiğinde önümüzdeki 20 yılda sektöre 210 ile 250 milyar dolar civarında üretim tesisleri ilave yatırımına ihtiyaç var.”

Haberin Devamı

Tüketimin yüzde 70’i ithalat

İSO Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye’nin enerji tüketiminin yüzde 70’inden fazlasını ithalatla karşıladığını belirterek, şunu söyledi: “Enerjideki bu durumun, hem ekonomik hem politik ve hem de stratejik bazı riskler içerdiği ortada. İthalatta, ülke ve enerji kaynaklarını çeşitlendirmemiz, alternatif ve yerli enerji kaynaklarımızın kullanımını artırmamız, enerji kullanımında verimliliği sağlamamız ve rekabetçi bir enerji piyasası oluşturmamız büyük önem taşıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!