Serbest piyasada müdahale olmaz

Güncelleme Tarihi:

Serbest piyasada müdahale olmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2017 20:22

Trafik sigortasında kamunun müdahale hazırlığında olduğuna değinen Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, “Kamu düzenleme yapacak ama fiyata müdahale var. Bankacılıkta, kamu, ‘Faiz oranı şu olsun’ diyemez ama sigortada deniyor. Kalıcı hale gelirse serbest piyasaya inanmayan ortama dönüşürüz” dedi.

Haberin Devamı

ANADOLU Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, kamunun, sigorta fiyatına müdahale etmesinin doğru olmadığını, serbest piyasa anlayışı ile örtüşmediğini söyledi. Koç, sigortacılığın, konsolide bir sektör olmadığını, sorunlarından da bundan kaynaklandığını kaydetti. 2016’nın sonunda İş Bankası Genel Müdür Yardımcılığından Anadolu Sigorta’ya Genel Müdür olarak atanan İlhami Koç, ilk açıklamasını Hürriyet’e yaptı. Son dönemde trafik sigortasında yaşananlara değinen Koç, “Sigortada yoğun şekilde kamu düzenlemesi var. Elbette kamu, düzenleyecek ama fiyata müdahale var. Bankacılıkta, kamu, ‘faiz oranı şu olsun’ diyemez ama sigortada oluyor; fiyatlarınız bundan sonra şudur deniyor. Bu açıdan sigorta, ilginç bir sektör” şeklinde konuştu.

TAVAN FİYAT GEÇİCİ OLMALI

Haberin Devamı

İlhami Koç, politika yapıcının rekabetin çalışmadığını düşündüğü dönemde müdahale ettiğini, bu müdahalenin de trafik sigortasına tavan fiyat getirerek olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Son düzenlemelerle trafiğin fiyatında hızlı düşüş var. Geçen seneden bu yana yüzde 13 indirim olmuş. Bunun üzerine enflasyonu koyarsanız, bir de kur etkisini eklerseniz bu düşüş, yüzde 20’lerin üzerine çıkar. Halen de düşüş devam ediyordu. Muhtemelen kamunun daha fazla indirim beklentisi vardı, sürecin yavaş gittiğini düşünerek, hızlandırmak istedi. Tavan fiyat uygulaması ile bu etki yaratılır ama bu uygulamanın geçici olması lazım. Kalıcı olursa, kimse para kazanamaz, kazanamazsa da kimse bu işi yapmak istemez.”

ZARARIN BOYUTUNA BAKACAĞIZ

İlhami Koç, trafikte tavan fiyatın çok düşük olmasının tarife anlamına geleceğini, fiyatın tavan fiyat olmaktan çıkıp, bizzat fiyatın kendisi olacağını vurgulayarak, “Kalıcı olursa, fiyata devamlı müdahale eden, serbest piyasaya inanmayan bir ortama dönüşürüz ki, bu doğru olmaz” dedi. Sigorta şirketlerinin uzun bir aradan sonra trafik sigortasından ilk defa kar etmeye başladıklarını ifade eden Koç, tavan fiyatın ne kadar zarar yaratacağını zamanın göstereceğini söyledi. Zararın kaldırılabilir olup olmadığına bakılması gerektiğini kaydeden Koç, “Bir müddet sonra sermayeden yemeye başladınız mı, bence sınır orası, sonra gidip sermayedardan para istemeniz lazım. Hiçbir şirket bunu yapmak istemez. O nedenle geçici olmak zorunda, o zamana kadar yönetebilirsiniz” dedi. İlhami Koç, sigortacılığın henüz konsolide bir sektör olmadığına da değinerek, şunları söyledi: “Teknolojiye en rahat ayak uyduran sektör finans ve sigorta da finansın alt sektörü ama buraya teknoloji geç uğramış. Ayrıca finans, nitelikli elemanı kendine çeker ama sigorta çekmiyor. Bunların temel nedeni de konsolide olmamış bir sektör olması. Sektör düzgün kar yaratamıyor, yaratamadığı müddetçe de kendi başına ayakta kalmada zorlanır. Bankacılıkla karşılaştırın, sigortacılığın sermaye getirisi, bankacılığın çok gerisinde.”

Haberin Devamı

TRAFİKTEN KAZANMAYALIM AMA KAYBETMEYELİM DE

İlhami Koç, trafik sigortasının toplumun genelini ilgilendirdiği için yüksek kar edilecek bir branş olmaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Trafikten para kazanılır demiyorum ama kaybedilmemesi de gerekir. Başa baş olması yeterli. Ben trafiğe öyle bakıyorum. Esasen toplumu sigortaya alıştıran çıpa ürün. Zorunlu sigortadan büyük karlar elde etmek anlamlı değil ama maliyeti de gidip emtia sigortasından mı, denizcilikten mi çıkarayım? Hangi sigortadan çıkartacağız? Başka yerlerden finanse etmek haksızlık olur.”

SİGORTACILAR SERMAYE PİYASALARINA MESAFELİ

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanlığını da yürüten İlhami Koç, sigorta şirketlerinin sermaye piyasaları ile olan ilişkisine de değinerek, şunları söyledi: “Aslında sigorta şirketlerinin kendisi ciddi birer yatırımcı. Yurtdışında büyük halka arz yaptığımız zaman sigorta şirketlerinin kapısını çalardık, bizden alsınlar diye. Bizde ise şirketlerin kaynak yönetim tarafı sermaye piyasalarına mesafeli. Parasını klasik araçlarda değerlendirmeyi tercih ediyor. Bunun bir sebebi de sermaye piyasasının volatilitesini yönetemiyorlar. Tam tersi, bunlar uzun vadeli tasarruflar ve gitmesi gereken yer de sermaye piyasaları. Ama gitmiyor ya da sembolik rakamlarla gidiyor. Bence sigortadan sermaye piyasalarına daha fazla kayış olmalı. Tabi biraz de reel faizlerin düşmesi gerekiyor.”

BAKMADAN GEÇME!