Sera ürünlerinin fiyatları düştü

Güncelleme Tarihi:

Sera ürünlerinin fiyatları düştü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2010 11:03

Sezona büyük beklentiler içinde giren Demreli sera üreticileri, fiyatların düşmesiyle hayal kırıklığına uğradılar. Özellikle salatalık, kabak ve patlıcan üreticileri fiyatlar karşısında şaşkına döndü.

Önemli turfanda sebze üretim merkezlerinden Demre'de toptancı halde düşen fiyatlar üreticilerin yanı sıra, komisyoncuları da üzdü. Geçen yıl bu dönemde kilosu 80 kuruş olan salatalık ile 90 kuruş olan kabak 30'ar kuruşa, geçen yıl 90-100 kuruş arasında işlem gören patlıcan yine 30 kuruşa satılıyor. Geçen yıl 110 kuruşa satılan silor salatalık bu yıl 70 kuruşa, 1,5 lira olan dolmalık biber 50-60 kuruşa alıcı buluyor.

Demre'nin ihraç ürünleri arasında yer alan ve 120 kuruşa kadar satılabilen “Demre sivrisi” biber bu yıl 60-80 kuruştan işlem görürken, çarli biberin fiyatı da 90 kuruştan 70 kuruşa geriledi. Geçen yıl ikişer liradan satılan Macar biber 1,5, en çok ihraç edilen ürünler arasında yer alan kapya biber ise 1,7 liradan satılabiliyor.

Demre Ziraat Odası Başkanı Ramazan Açıkgöz, fiyatların sera üreticisi için “çok kötü” olarak nitelenebileceğini belirtti. Açıkgöz, özellikle salatalık, patlıcan ve kabak fiyatları karşısında söyleyecek söz bulamadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Domatesten sonra en çok üretilen ürün salatalık ve biberdir. Dün hale gelen kabaklar çöpe döküldü. Bu fiyatlara rağmen, bazı ürünlerin alıcısı yok. Bu
fiyatlarla üretici fidan maliyetini bile karşılayamaz. Domates fiyatı geçen yıla göre biraz yüksek görünüyor. Ancak yeni dönem ürün henüz olgunlaşmadı. Böyle
devam ederse, yeni ürün domatesin fiyatı da dibe vurur.”

Fiyatların düşmesinin ihracatta yaşanan sorunlardan kaynaklandığını, Rusya'ya yönelik yaş sebze ve meyve ihracatının durma noktasına geldiğini iddia eden Açıkgöz, ihracat yapan çiftçiye teşvik verilmesini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!