Sekiz cumhurbaşkanlı zirve

Güncelleme Tarihi:

Sekiz cumhurbaşkanlı zirve
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2002 01:48

İstanbul bugün sekiz Cumhurbaşkanının katılacağı dev bir zirveye evsahipliği yapıyor.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Devlet ve Hükümet Başkanları Olağanüstü Doruk Toplantısı bugün İstanbul Çırağan Sarayı'nda yapılıyor.

Bugün Türk-Ermeni-Azeri Dışişleri Bakanları arasında İsmail Cem başkanlığında üçlü bir bir mini zirve de toplanıyor. Bu toplantıda, Dağlık Karabağ'daki Ermeni işgalinin bitirilmesi için görüşmeler yapılacak.

Türkiye'nin öncülüğünde Karadeniz ile doğrudan veya dolaylı ilgisi olan ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan toplantıya Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlık ediyor.

KOÇARYAN YOK

Sezer'in yanısıra, toplantıya katılacak liderler şöyle:

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Recep Meydani, Azerbaycan Lideri Haydar Aliyev, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov, Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze, Moldova Cumhurbaşkanı Vladimir Voroni, Romanya Cumhurbaşkanı Ion Iliescu, Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuchma.

Türkiye'nin evsahipliğindeki zirveye Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'ın katılmaması ise, diplomatik çevrelerde eleştiri konusu oldu.

Zirvede, dün gece KEİ Genel Sekreteri Valeri Chechelasvili tarafından verilen akşam yemeğinin ardından bugün Karadeniz Gücü'nün geliştirilmesi, insan kaçakçılığının önlenmesi için işbirliği, Kobilerin desteklenmesi ortak yatırım imkanlarının araştırılması, terörizmle mücadele konuları masaya yatırılacak.

Toplantıya, sekiz Cumhurbaşkanının yanısıra, Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ve Rusya Başbakan Yardımcısı Valentina Matvienko katılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!