Şeker Yasası kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Şeker Yasası kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2001 00:00


Şeker rejimini yeniden düzenleyen Şeker Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda dün kabul edildi

''Öncelikli yasalar'' arasında bulunan Şeker Yasa Tasarısı, şeker rejimini yeniden düzenliyor. Yasa, gerçekçi ve makul bir fiyatla tüketiciye iç pazarda şeker sağlanarak hammadde yetiştiricilerine ve şeker üreticilerine haklı kazanç temin edilmesi, üretimin garanti altına alınarak istikrarın korunması ve AB şeker rejimine uyum sağlanması amacıyla şeker üretim ve pazarında kota sistemini öngörüyor.

Kotaların 5'er yıllık periyotlar halinde belirlenerek, şeker üretiminin orta vadede planlanması amaçlanırken, kotaların hesaplanmasında 3 yıllık ortalama değerler esas alınacak. Kotalar, her yıl en geç 30 Haziran tarihine kadar Şeker Kurulu tarafından tespit edilecek. Yeni fabrika kurulabilmesi ve mevcut fabrikaların kapasitelerini artırabilmeleri için kota temin etmeleri zorunlu olacak.

Tasarı, kota iptalleri ile karşılaşılabilecek özel durumlarda,üretimin aksamaması için kota aktarımına imkan veren düzenlemeleri de içeriyor. Buna göre, şirketler, haklı bir sebebe dayanmadan 2 yıl üst üste kendilerine tahsis edilen kotalardan yüzde 90'ın altında arz sağladıkları taktirde, kota ile arz arasındaki fark kadar kota haklarını Şeker Kurulu'nca belirlenecek süre için kaybedecekler. Şirketler; bu süre içinde kaybettikleri kota hakkına karşılık yeni kota sağlayamayacaklar. Zorunlu hallerde, pazarlama yılı içinde kotalararası şeker transferi yapılacak.

Şeker pancarı fiyatları her yıl, şeker fabrikası işleten gerçek vetüzel kişiler ile üreticiler ve temsilcileri arasında varılan mutabakata göre belirlenecek. Şeker üretiminde kullanılan diğer hammaddeler ise şirketler tarafından üreticiler veya piyasadan temin edilecek. Şeker satış fiyatları, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler tarafndan serbestçe belirlenecek. (Ankara/aa)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!