Seçimlerden yatırım cazibenizi azaltacak kriz beklemiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Seçimlerden yatırım cazibenizi azaltacak kriz beklemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2006 00:00

Tatbank ve Tat Menkul’ün resmen yeni sahibi olan uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch’in Türkiye Global Pazarlar ve Yatırım Bankacılığı Müdürü Kubilay Cinemre, gerek cumhurbaşkanlığı gerekse genel seçimlerde Türkiye’nin uzun vadeli yatırım hikayesini değiştirecek kriz beklemediklerini kaydetti.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan da (BDDK) geçtiğimiz günlerde izin alarak, Tatbank ve Tat Menkul’ün resmen yeni sahibi olan uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch yönetimi, "Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında, sürpriz olmadıkça ilişkiler kopmaz, keza her iki tarafın da birbirine ihtiyacı var" dedi. Merrill Lynch’in (ML) Türkiye Global Pazarlar ve Yatırım Bankacılığı Müdürü Kubilay Cinemre, son dönemde ülkede sağlanan siyasi ve ekonomik istikrar ve AB ile süren üyelik müzakarelerinin, Merrill Lynch’in Türkiye’ye gelişinde etkili olduğunu söyledi. 2007’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin sorunsuz geçmesini beklediklerini belirten Cinemre, Merrill Lynch olarak, gerek cumhurbaşkanlığı gerekse genel seçimlerde Türkiye’nin uzun vadeli yatırım hikayesini değiştirecek kriz beklemediklerini kaydetti. Kubilay Cinemre, Türkiye ve piyasalara ilişkin sorularımızı cevaplandırdı.

Merrill Lynch sonunda BDDK’dan da izin aldı. Hayırlı olsun. İzin almak zor oldu mu?. Merrill Lynch, başka ülkelerde faaliyet izinlerini daha kolay mı alıyor?

- Ağustos sonunda Tat Bank’ı satın almak üzere hisse devir anlaşması imzalandı. 26 Eylül’de ise izin için düzenleyici kurumlara başvurular yapıldı. Bu iki aylık sürenin başka ülkelerle karşılaştırılınca, çok makul bir uzunlukta olduğunu görüyoruz. Düzenleyici kurumlar sürecin başından sonuna kadar son derece yol gösterici ve yardımcı bir tutum sergilediler.

TÜRKİYE AB İÇİN KRİTİK ÖNEMDE

Merrill Lynch Türkiye’de neler yapacak, hedef ve yatırımlarıyla ilgili bilgi verir misiniz?

- Dünya çapında 36 ülkede ofis ve yaklaşık 2 trilyon dolarlık portföyü bulunan Merrill Lynch için, yerel sermaye piyasalarının bir parçası olmak, müşteriye yerinde hizmet götürmek ve gelişen piyasalarda gelişmeye katkıda bulunarak bu sürecin bir parçası olmak çok önemli. Merrill Lynch uzun süredir Türkiye piyasasının içerisinde. Bununla beraber, özellikle son dört yıldaki Avrupa Birliği perspektifi, IMF çabası, politik istikrar ve enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesinden kaynaklanan yatırım ortamı, kararda önemli rol oynadı. Enflasyonun düşmesi bireysel yatırımcılardan en büyük holdinglere kadar her ekonomik birimin düşünüş ve hareket tarzını değiştirerek, şirketleri daha verimli olmaya, en iyi olduğu konularda yoğunlaşma, uzmanlaşma ve ölçek ekonomisinden faydalanmaya yönlendiriyor.

YABANCI SERMAYE ARTACAK

AB ile müzakereler, daha işin başında zora girmeye başladı. Ekonomide de sıkıntılar var. Merrill Lynch’in, AB ilişkileri, ekonomi ve piyasalara ilişkin bakışı ve beklentileri nedir?

- AB ile olan ilişkimizde kısa vadede bir takım sorunlar ve süreçte yavaşlamalar görülse bile, Türkiye ve AB arasında, her iki tarafın birbirine ihtiyaç duymasından kaynaklanan, tarihsel, siyasi ve ekonomik anlamda çok sağlam bir ilişki bulunuyor. Türkiye açısından değerlendirildiğinde, AB sürecinin sağlayacağı demokratik gelişim ve politik istikrar Türkiye’deki yatırım ve iş ortamının kalitesini yükselterek, hem ülkenin risk primini düşürecek, hem de doğrudan yabancı sermaye akımının hızlanarak sürmesini sağlayacaktır. Türkiye demografik yapısının ve artan üretkenliğinin desteği ile, AB’nin yaklaşık üç katı kadar bir büyüme potansiyeline sahip. Bu nedenle Türkiye’nin nüfusu, demografik yapısı ve ekonomisinin büyüklüğü AB için kritik bir öneme sahip. Buna Türkiye’nin uluslararası ticarette Ortadoğu, Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan bir kapı olmasını ve bölgesel bir enerji merkezi olmasını da eklediğimiz zaman, AB’nin kendi geleceği açısından Türkiye’nin stratejik önemi açıkça ortaya çıkıyor.

Yatırım bankacılığında büyük fırsatlar var

Merrill Lynch’i Türkiye’ye çeken nedenlere gelirsek, neler söylenebilir?

- Yatırımcılar, seneler sonra, tek ürüne yatırım yaparak yüksek reel faiz kazanma döneminin bittiğini anlayıp portföy çeşitliliğine inanmaya ve bu yeni yatırım biçimini benimsemeye başladı; bu da kurumsal yatırımcıların önünü açıyor. Örnek olarak emeklilik şirketlerinin kısa sürede 2.5 milyar dolarlık portföy büyüklüğüne erişmesini gösterebiliriz. Tüm bu gelişmeler sermaye piyasaları ve yatırım bankacılığı için çok önemli fırsatlar yaratıyor. Bundan dolayı Türkiye’de yerel sermaye piyasalarının önümüzdeki 2-3 senede önemli bir gelişim göstermesini bekliyoruz. En büyük amaçlarımızdan birisi Türk müşterilere yakın olmak, ML know-how’ını ve global müşteri portföyünü Türk müşterilere sunmak ve Türkiye’de batılı anlamda bir yatırım bankacılığının öncüsü olmak.

Türkiye’de neden mevduat değil de, bir yatırım bankası satın aldı?

- Öngördüğümüz yatırım ortamı, hem müşteriye yakın olmayı hem de mümkün olan en geniş ürün yelpazesi ile müşterinin yanında olmayı gerektiriyor. Aracılık işlemlerinden halka arzlara, yapısal finasmandan risk danışmanlığına varan hizmetleri sunabilmek için en uygun yapı, yatırım bankacılığı lisansı ile elde edilebiliyor. Merrill Lynch tüm dünyada edindiği yatırım bankacılığı know-how’ı ve tecrübesi ile kurumsal ve bireysel yatırımcı bazını Türkiye’deki müşterileri ile tanıştırmak istiyor.

Türkiye, Merrill Lynch’in bölgesel merkezi olabilir

Merrill Lynch, sadece Tatbank ile yetinecek mi? Türkiye’de yeni satın alma planları veya ortaklık planları var mı?

- Şu an için başka bir satın alma planımız yok. Zaman içerisinde, Türkiye’yi bölgesel merkez olarak kullanmak da düşünülmekte, çünkü Türkiye coğrafi konumu ve etrafında giderek artan sermaye birikimi ile, gerekse kaliteli insan altyapısı ve regülasyonu ile özel bir konuma sahip.

Türk bankalarının, yeni ürünlerini uluslararası piyasaya taşıyacak

Merrill Lynch, yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir portföye sahip dev bir kuruluş. Bu portföyden Türkiye’ye düşen pay nedir?

- Merrill Lynch bundan önce de Türk piyasalarında aktif bir konuma sahipti. Şu anda yabancı yatırımcıların Türkiye’deki portföy yatırımları toplam 60 milyar dolar civarında. Bu rakamın içerisinde hisse senetlerinin payı ise yaklaşık 35 milyar dolar. ML her zaman özellikle hisse senedi piyasalarında önemli bir oyuncu olmuş ve bu sermayeye aracılık eden en büyük yatırım bankalarından biri olmuştur. Sadece son bir sene içerisinde Türk Hazinesi dahil olmak üzere, ML’in aracılık ettiği sabit getirili sermaye piyasasi ihraçlarının tutarı 2 milyar dolardan fazla. Bazı ürünlerde de ilk ve tek ihraççı durumunda. Örneğin Türk bankalarının sermaye benzeri kredi ihraçlarına aracılık eden tek banka. Merrill Lynch’in amacı ürün çeşitliliğini ve firma sayısını artırarak bu rakamları artırmak.

Yabancıların gözü kamu ve özel büyük bankalarda

Türkiye’de bankacılık sektöründe satın almaların sonuna gelindi mi, konsolidasyon sürecek mi? Mesela Türkiye’de birleşmelerin ve satın almaların devamı varsayılsa, yakın gelecekte kaç banka kalır?

- Son 2-3 sene içinde konsolidasyon ve konsantrasyon 2000’lerin başı ile kıyaslanamayacak bir düzeye ulaştı, ancak hala sektörde önemli payları bulunan kamu bankalarının önümüzdeki dönemde özelleştirileceğini biliyoruz. Özelleşip halka arz edilecek büyük bankaların halen var olması, konsolidasyon ve konsantrasyon döneminin devam edeceğini ve tüm bu bankalara yabancı ilgisinin süreceğini gösteriyor. Banka sayılarındaki azalmadan çok konsantrasyonun altını çizmek gerek. En büyük 5 bankanın aktifleri tüm bankaların yüzde 60’ını teşkil ediyor. Özelleştirme ve yabancı yatırımcı ilgisinin özellikle büyük ve kamu bankaları için devam etmesi, bu konsantrasyonun yoğunlaşarak devam edeceğine işaret ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!