‘Seçimle zerre kadar ilgisi yok’

Güncelleme Tarihi:

‘Seçimle zerre kadar ilgisi yok’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2015 01:04

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, belediye gelirlerinden 6 ay kesinti yapılmayacak olmasının zerre kadar seçimle ilgisi olmadığını belirterek “Belediyelerde reel olarak gelirler artmadı ama hizmet alanları 20 misli arttı” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Seçimle zerre kadar ilgisi yok’
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan 6 ay kesinti yapılmamasının seçimle ilgisi olmadığını belirterek, “Bugüne kadar hiç seçim ekonomisi uygulamadık ancak yapılan en masum şey bile seçime bağlanıyor. Belediyelerin 6 aylık borçlarıyla ilgili kesinti yapılmamasının zerre kadar seçimle alakası yoktur. Çünkü Büyükşehir Kanunu’ndan dolayı hesaplanamayan, adapte edilemeyen bazı şeyler ortaya çıktı. Reel olarak gelirler artmadı ama hizmet alanları 20 misli arttı. Burada bile şuna dikkat ediyoruz. Seçimlerden önce belediye gelirleriyle ilgili bir dokunuşu ekonomi için uygun görmüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Seçimle zerre kadar ilgisi yok’

TÜM EKSTREMLERİ YAŞADIK

Seçim öncesi belediye gelirleriyle ilgili iyileştirme yapılmış gibi algılanmasın diye bu konudaki tartışmaları bile seçim sonrasına ertelendiğine dikkat çeken Zeybekci, “Onun için 2015 yılında cari açıktaki düzelme daha iyi olacak. Türkiye dış kaynaklı dalgalanmalardan çok daha güvenli noktaya geçecek, ihracatta performansın daha iyi olacak, ithalatla ilgili tedbirler devam edecek, Türkiye’nin ekonomide 2015 yılı daha iyi geçecek” dedi. Türkiye’nin ekonomide olabilecek tüm ekstremleri 2014 yılında yaşadığını kaydeden Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

2015’TE POZİTİF DÖNEM

“Ukrayna’nın ithalatı yüzde 28, Rusya’nın yüzde 18 düştü. Irak’ta yaşanabilecek en büyük felaketi yaşadık. Mısır’da yüzde 11 ithalatta düşme var, Libya darmadağın oldu. Bunlar bizim önemli pazarlarımız. Ama bunlara rağmen yüzde 5’in üstünde ihracat artışıyla kapattık. 2014 yılında cari açıkta yüzde 37’lik daralma oldu. ABD’nin, İngiltere’nin, Portekiz’in performansı iyi ama AB normalde sıfıra yakın performans gösteriyor. Ama coğrafya olarak bir o ülkelerin bir de bizim etrafımıza bakmak lazım. Bütün bunlara rağmen bu başarıyı sağlayan Türkiye, 2015 yılında kesinlikle çok pozitif dönem geçirecek. Yaklaşan seçimler diye birşey yok.”

Haberin Devamı

‘Seçimle zerre kadar ilgisi yok’

‘SÜNETTİR AMA EVİMİZE GİRMEZ’
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun plaket ve hediye yasağını değerlendiren Bakan Zeybekci, şunları söyledi: “Belediye başkanlığım döneminden bugüne kadar bir tek çöp kabul etmedim. En ufak, masum dahi olsa. Ne ben kabul ederim, ne de bizim evimize girer öyle birşey. ‘Hediyeleşmek sünnettir’ derler, dostlar ve arkadaşlar arasında masum şekilde ne bileyim bir kitap hediyesi güzel bir hediye aslında. Ama onun dışındaki hediyeler, daha doğrusu sorumluluk makamında olan veya kamu kurumundaki insanların hediye konusunda Başbakan Davutoğlu’nun hassasiyetine sonuna katılıyorum ve destekliyorum. Yüzde 100 doğru söylüyor, israf yani.”

Belediyelere
6 ay kesinti yok

KESİNTİ yapılmamasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de 23 Aralık’ta yayınlandı. Karara göre 2014’ün kasım ve aralık aylarıyla 2015’in ocak, şubat, mart ve nisan ayında büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarının genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan kesinti olmayacak.


Rusya ile tüm
engeller kalkacak

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci dün Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda yılın ilk çeyreğinde Rusya ile olan ticaretin önündeki tüm teknik engelleri kaldırmak gibi bir çalışmaları bulunduğunu dile getirerek şubat ayı içinde Antalya’da, Rusya’nın tüm sektörleriyle bir araya geleceklerini ve harekete geçeceklerini açıkladı. Rusya’nın yaşadığı sıkıntıları da değerlendiren Zeybekci, “Türk ekonomisi çok başka. Çok hızlı adapte olabilir, çok esnek ve hızlı teslimat yapan dinamizme sahibiz. Biz AB’de yaşadık. AB, 2008 krizinden sonra daralmasına rağmen AB’ye ihracattaki artış yüzde 11 oldu. Türkiye artık stok maliyeti almayan, stok riski almak istemeyen ülkelere hızlı şekilde stok riskine katlanmadan teslimat yapar hale geldi. Rusya için bu avantaj, Rusya aşağı bile gitse biz Rusya ile daha farklı noktaya gelebileceğiz. 2015 yılında Rusya ekonomisinin yüzde 5-6 civarında küçüleceği öngörülüyor. İhracatçılarımızın, yatırımcılarımızın, müteahhitlerimizin 2015 yılında Rusya’da mevzi kaybetmesini engellemek ve iki ülke ticaretini serbestleştirmek için çok önemli adımlar atıyoruz. Rusya’daki krizin ülkemiz ekonomisindeki etkilerini minimuma indirmek için de önemli çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

2015’te hedefi
yakalayacağız

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de toplantıda “2014 yılında, 12 ayın 10’unda Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. 2015’te OVP hedefi olan 173 milyar doları yakalayarak önemli bir sıçrama hedefliyoruz. Kesin ihracat rakamları, ocak ayı sonunda TÜİK tarafından açıklanacak. aralık ayına ait birlik kaydından muaf kalemlerin de eklenmesiyle, 2014 toplam ihracatının 158 milyar doları aşacağına inanıyoruz ” dedi. 2015’te gelişmiş ülkelerin ithalat talebindeki toparlanmanın devam etmesini öngördüklerini belirten Büyükekşi bunun ihracatçılar açısından mutlaka değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğunu söyledi. “2014’te olduğu gibi hacimli pazarlarda ihracat artışına ôdaklanmamız gerekiyor” diyen Büyükekşi temkinli-iyimser bir bakış açısıyla ithalatta artış sağlayacak hacimli pazarlar 2015’te odak noktaları olacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!