Seçime, geçime bakmayız mali disiplini sürdürürüz

Güncelleme Tarihi:

Seçime, geçime bakmayız mali disiplini sürdürürüz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2006 00:00

Seçimlerin yaklaşması nedeniyle vergiler konusunda taviz beklentisinin arttığını söyleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "İster seçim gelsin, ister seçim gitsin hiç fark etmez. Biz aynı mali disipline devam edeceğiz" dedi.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, "İster seçim gelsin, ister seçim gitsin hiç fark etmez. Biz aynı mali disipline devam edeceğiz" dedi. Unakıtan, İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunları Derneği tarafından düzenlenen "Türkiye VIII. Vergi Kongresi"nin "AB Giriş Sürecinde Türk Vergi Sisteminin ve Vergi Denetiminin Sorgulanması" konulu oturumuna katıldı. Son zamanlarda Türkiye’nin gerçekleştirdiği en büyük yeniliğin AB ile müzakerelere başlaması olduğunu belirten Kemal Unakıtan, Türkiye’nin artık vergi de dahil her konuda AB kriterlerine göre yaşamaya başlayacağı görüşünü dile getirdi.

TAVİZ BEKLEMEYİN: Unakıtan, konuşması sırasında, seçimlerin yaklaşması nedeniyle "Vergiler konusunda bir taviz verilir mi?" sorusunun gündeme getirildiğini anımsatarak, "Benden böyle bir taviz beklemeyiniz. İster seçim gelsin, ister seçim gitsin hiç fark etmez. Biz aynı mali disipline devam edeceğiz" dedi. Değişik bir uygulama yaptıklarını da kaydeden Bakan Unakıtan, şöyle konuştu: "Bütün kimlik numaraları haziran ayından itibaren vergi numarası oluyor. Çünkü yıllardır bunun çalışması yapıldı, çalışmaları da bitti. Artık herkesin kimlik numarası vergi numarası olacak. Bundan sonra daha değişik sorular soracağız, ’Kardeşim gel bakalım. 30 yaşına gelmişsin, şimdiye kadar ne kazanıyorsun, ne yedin ne içtin, nerden kazandın, bir hesabını ver bakalım’ diyeceğiz. Soracağız."

YÜRÜYÜŞÜ DEĞİŞİR: Unakıtan, "Ben hep söylüyorum, benim bütçe iyi olduğu zaman Dışişleri Bakanı’nın yürüyüşü değişir. Bu, böyle..." dedi. Büyüme ve istihdam politikalarını destekleyici, kayıtdışılığı azaltıcı bir vergi sisteminin gerekliliğine dikkat çeken Unakıtan, sık sık vergi mevzuatının değiştirilmesinin yerli ve yabancı yatırımcıların planlarını altüst ettiğini anlattı. Kemal Unakıtan, vergide mevzuat, idare ve denetleme konularında yapısal sorunların giderilmesi için çalıştıklarını, bir gecede kayıtdışılığın önlenmesinin mümkün olamayacağını belirterek, "Kayıtdışılık yüzde 29’lara indi. Niyetimiz bunu sürekli indirerek, 10 sene içinde çağdaş ülkeler seviyesine gelmek" dedi. Unakıtan, vergi oranlarında değişiklikler de yaptıklarını anlatarak, Türkiye’nin şu an OECD ülkeleri içinde en düşük toplam vergi yüküne sahip 5 ülke içinde yer aldığını söyledi. Unakıtan, şunları kaydetti: "Türkiye’de eskiden vergi yükü, yani kurumların elde ettiği vergiler ve onların kárlarının dağıtımından gelen vergiler, toplam vergiler yüzde 65 idi, OECD ortalaması yüzde 50 idi... Şimdi biz hem Kurumlar Vergisi’nde, hem Gelir Vergisi’nde düşme sağladık. Bu oran şimdi yüzde 34’e düştü. Avrupa ortalaması yüzde 44..." Bunun, kayıtdışını önleme bakımından faydalı olduğunu görüşünü aktaran Unakıtan, "Ama illa kayıtdışını önlemek için vergi düşürülecek fikrine asla katılmıyorum. Bunun hesabını kitabını iyi yapmak lazım. Bize diyorlar ki; ’Düşür vergileri, kayıtdışı kalksın’, yok öyle bir şey. Kayıtdışıyla ilgili ne tedbir gerekiyorsa alacağız" diye konuştu.

Ödediğimiz faize acıyorum

BÜTÇEDEKİ en büyük gider kaleminin faiz olduğunu belirten Kemal Unakıtan, şunları kaydetti: "Yıllardan beri biz milyarlarca dolar faiz ödüyoruz. Bu, milletten topladığımız vergilerle ödeniyor. Yazık, günah... Ben doğrusu acıyorum, bazen rakamlara bakıyorum, eskiden bunlar Türkiye’de hiç yokmuş. Bu Türk milleti böyle faizler falan ödemiyormuş. Son senelerin getirdiği bu yükler, ’vergi alma borç al’ felsefesi, Türkiye’ye çok ağıra mal olmuş. Onun için biz kendi kaynaklarımızla ayakta kalmaya muktediriz ve kimseye de ihtiyacımız yok. Kimseye muhtaç değiliz. Yalnız, biz kendi kaynaklarımızı harekete geçirelim, bu kadar... Ha bunun neticesinde ne olacak? İnanın bunun neticesinde Türkiye’nin çehresi çok değişecek."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!