Seçim yılında eksi büyüme

Güncelleme Tarihi:

Seçim yılında eksi büyüme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2013 01:42

KUR ve faizde gelinen aşama, 2014 yılı makro ekonomik dengelerini tehdit ediyor.

Haberin Devamı

Bu eğilimin devamı halinde, önümüzdeki yılın büyüme oranı bir hayli düşecektir. Hatta eksiye dönme tehlikesi olduğunu bile söyleyebiliriz. 2014 yılı bütçe ve programında açık bir hedef belirtilmese de, 2014 yılı için baz alınan dolar kurunun 1.98 TL olduğunu biliyoruz. Şimdiden 2.2’ye dayanan dolar kurunun, mevcut siyasi gerginliğin ve yurt dışındaki istikrarsızlık algısının büyümesi halinde çok daha büyük sıçramalara neden olabileceği de açık. Türkiye’nin ‘dışa bağımlı’ ekonomik yapısında yabancı sermaye girişi hayati öneme sahip. Küresel likiditedeki daralma nedeniyle zaten azalacak yabancı sermayenin çıkışı, yaşanan deprem nedeniyle hızlanıp artarsa, Türkiye’nin tüm makro dengelerinin bozulması, sonuçta büyümenin eksiye dönmesi kaçınılmaz. Türkiye’de kamunun dış borç rasyoları düzelirken özel sektör borçları çok hızlı arttı. Özel sektörün toplam dış borçları 200 milyar dolara, kısa vadeli borcun payı ise (ticari hariç) 40 milyar dolar civarında. Dolayısıyla özel sektörün ve üretiminin kurlardaki artıştan önemli ölçüde etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır.

ÇİFT HANE ENFLASYON

Son günlerde yeniden çift haneye çıkan Hazine kağıtlarındaki faiz oranlarının, piyasadaki payı büyük olan yabancı sermayenin hareketine bağlı olarak, kurlarla birlikte, artması da doğal olacak. Enflasyonun artış eğilimine geçtiği ortada iken, kurlardaki artış doğrudan enflasyona etki edecek, enflasyon da önümüzdeki yıl çift haneye çıkacaktır. Bu da faizlerin daha artmasına neden olacak, 2014’den itibaren kamunun faiz yükünü artıracak, mali disiplini tehlikeye atacaktır.

MALİ DİSİPLİN RİSKİ

Ekonomik istikrarın dayandığı bütçe ve mali disiplin de bu eğilimin sürmesi halinde tehdit altında. Yaşadıklarımız bize kur ve faizlerdeki hızlı artışın vergi ödeme eğilimini azalttığını gösteriyor. Yani mali disiplin de tehlikeye girebilir.

MİLLİ GELİRE ETKİSİ

Buradaki önemli bir nokta da, Hükümetin seçim döneminde büyümenin bu kadar gerilemesine izin verip vermeyeceği. Politikacılar bunu önlemenin yolunu hep kamu harcamalarının artırılmasında gördüler, bu nedenle seçim sonralarında büyümede keskin düşüşler yaşadık. Özetle; kurların bu seyri devam ederse, Mart sonuna kadar büyüme desteklense bile, 2014 yılı büyümesi başta olmak üzere, makro ekonomik dengeleri ciddi tehlike altında.Bu yıla en büyük etkisini ise 10.818 dolar olarak revize edilen kişi başına milli gelir rakamının düşmesiyle yaşarız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!