Savunmaya bile ‘gıyabi tutuklu’ gitti

Güncelleme Tarihi:

Savunmaya bile ‘gıyabi tutuklu’ gitti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2004 01:48

GP Genel Başkanı Cem Uzan, Başbakan Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle Bursa'da açılan davada ifade vermeye bile, ‘gıyabi tutuklu’ olarak gitti. Bursa Asliye Ceza Mahkemesi Uzan için gıyabi tutuklama kararı çıkarınca, Uzan helikopterle Bursa'ya gitti ve ifadesini verdi.

GENÇ Parti Genel Başkanı Cem Uzan hakkında, 13 Haziran 2003 günü partisinin Bursa'daki mitinginde yaptığı konuşmada Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKP'ye hakaret ettiği iddiasıyla Bursa 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ne açılan davada, duruşmalara katılmadığı için gıyabi tutuklama kararı verildi. Karar üzerine helikopterle Bursa'ya giden Uzan hakkındaki giyabi tutukluluk kararı ifade verdikten sonra kaldırıldı.

Yargılandığı davada aylardır ifade vermediği ve savunmadan kaçtığı iddiasıyla hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldığını öğrenen Cem Uzan, dün saat 14.15'te helikopterle Bursa'ya gitti. Burada partililerce karşılanan Uzan, partisinin Bursa il örgütüne gitti. Uzan, saat 14.50'de 150 kişilik partili grubu eşliğinde Bursa Adliyesi'ne gitti. Cem Uzan, ifade vermek için 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi salonuna girerek beklemeye başladı.

35 DAKİKALIK İFADE

Duruşma salonunda bekleyen Mahkeme Hakimi Coşkun Aktemur ve Savcı Ali Yılmaz, partilileri ve gazetecileri salondan uzaklaştırdıktan sonra Cem Uzan'ın ifadesini aldı. 35 dakika ifade veren, ardından 10 sayfalık yazılı ifade metnini mahkemeye sunan Cem Uzan hakkındaki gıyabi tutuklama kararı kaldırıldı. Cem Uzan, partililerin attığı slagonlar ve alkışları eşliğinde adliyeden çıktı. Cem Uzan daha sonra Sifaş Fabrikası'na gitti ve burada bekleyen helikopterle İstanbul'a döndü. Erdoğan ve AKP'nin şikayeti üzerine Cem Uzan hakkında Bursa 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan ‘hakaret’ davasının dünkü duruşmasına, 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Uzan yine katılmadı.

Uzan'ın avukatı Halil Şahin Dost, yoğun seçim kampanyası nedeniyle müvekkilinin duruşmaya gelemediğini söyleyerek, Uzan'ın ifadesinin alınması için yeniden İstanbul Küçükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi'ne talimat yazılmasını talep etti. Erdoğan'ın avukatı ise bütün davetlere rağmen Cem Uzan'ın savunmadan kaçtığını ve mahkemeyi hafife aldığını söyledi. Bu şekilde sonuç alınacağını zannetmediğini belirten Güzey, ‘‘Dava açılalı 8 ay olmasına rağmen, sanık hálá ifadesini vermemiştir. Yasal işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz’’ dedi.

Mahkeme Başkanı Coşkun Aktemur, ara kararı vermek için duruşmaya 5 dakika ara verdi. Duruşma yeniden başlayınca Cumhuriyet Savcısı Ali Yılmaz, mahkemeden savunmadan kaçtığı için Uzan'ın, gıyaben tutuklanmasını istedi.

Aktemur, bugüne kadar ifadesi alınamayan Cem Uzan'ın ‘Savunmadan kaçtığının anlaşılması’ nedeniyle, CMUK'un 223'üncü ve 229'uncu maddeleri uyarınca gıyaben tutuklanmasına karar verdi. Aktemur, ayrıca savunmasının alınmasının ardından Cem Uzan'ın serbest bırakılması için gıyabi tutuklama müzekkeresine talimat eklenmesini de kararlaştırdı. Aktemur, Bursa Ağır Ceza Mahkemesi'nde tertip komitesi hakkında açılan ve daha sonra verilen görevsizlik karası sonucu 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden, ‘Hükümetin Manevi Şahsiyetini Tahkir ve Tezyif’ suçlamasıyla ilgili davanın da bu yargılamayla birleştirilmesini kararlaştırarak duruşmayı erteledi.

Sarıkamış konuşmasını savcılık inceliyor

Cem
Uzan'ın, Başbakan Erdoğan'ı ‘karaktersizlikle’ suçlayan Sarıkamış konuşmasıyla ilgili savcılık soruşturması devam ediyor. 5 Şubat'ta Sarıkamış'daki mitingde Uzan, ‘‘Sen çocuğunun ismini Necmettin koymadın mı? Sen her gün senelerce elini öptüğün Hoca'nın elinden partisini kaçırmadın mı? Sen şimdi o senelerce elini öptüğün hocayı içeri atmaya çalışmıyor musun? Peki, ayıp değil mi bu? Bu senin karaktersizliğini ortaya koymaz mı?’’ demişti.

Alara Uzan, eşinin arkasından su döktü

GIYABİ tutuklama haberi üzerine, öğle saatlerinde villasından ayrılan Cem Uzan, Bursa'ya gitti. Bu sırada pencereye çıkan Alara Koçibey Uzan, arkasından su dökerek eşini yolcu etti. Villanın dışında bekleyen basın mensupları Cem Uzan'ın çıkışıyla peşine düştü. Kovalamaca, Uzan'ın korumalarının, gazetecilerin yolunu kesmesiyle sona erdi.

Cem Uzan'ın hakaret sözlüğü

CEM
Uzan, Bursa 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ne verdiği 10 sayfalık yazılı ifadesinde, kendisine yöneltilen suçlamalarla ilgili savunma yaptı. Savunmasında, siyasi partinin kurucusu ve genel başkanı olduğunu belirten Uzan, genel seçimlerde aldığı yüzde 7.25 oranındaki oyun, Siyasal Ekonomik Sosyal Araştırmalar ve Strateji Geliştirme Merkezi tarafından 3 Mayıs 2003 tarihinde yapılan araştırmada, yüzde 16.7'ye yükseldiğini ileri sürdü.

Mitingte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a söylediği, hakaret içerdiği öne sürülen, ‘Eşkiya’, ‘densiz’, ‘Allahsız’, ‘Kalleş’, ‘IMF uşağı’, ‘adam olmazsın’, ‘yoldan çıkmışsın’ sözlerinin açılımına Cem uzan şöyle yaptı:

EŞKIYA: Eşkıya kelimesini, haksız yere ÇEAŞ ve Kepez elektriğe yasadışı yollardan el konulduğu için söyledim.

DENSİZ: Bu kelimenin sözlük anlamı ise ölçüsüzdür. Bu kelimeyi, el koyma hadisesinin yasal ölçülerde gerçekleşmediği için kullandım.

ALLAHSIZ: Bu kelimeyi mecazi anlamda kullandım. Çünkü, bu kişinin detaylarını verdiğim haksızlıklara meydan vermemesi gerekirken, bizzat bunların yapılması için emir vermesindeki tezata dikkat çektim. Mecazi anlamı, ‘acımasız, insafsız ve vicdansız’ olan ‘Allahsız’ kelimesini, yapılması için emir verdiği ve gerçekleştirdiği el koyma ve diğer hadiselerin acımayla, insaf ile vicdan ile alakası olmadığı için dile getirdim.

KALLEŞ, ADAM OLMAZSIN, YOLDAN ÇIKMIŞSIN: Bunları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan benimle siyasi arenada mücadele etmediği için söyledim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!