Satış noktasında tek ürün egemenliğine son

Güncelleme Tarihi:

Satış noktasında tek ürün egemenliğine son
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2007 12:42

Rekabet Kurulu, Dikey Anlaşmalar Tebliği'ni değiştirdi. Yeni düzenleme ile tüm sektörlerde yüzde 40'ı aşkın piyasa payı olan şirketlerin muafiyetleri 1 Temmuz 2008 itibariyle kaldırılacak.

Böylece pazar payı yüzde 40'ın üzerinde olan şirketler, satış noktalarında yalnızca kendi ürünlerinin satılmasını isteyemeyecekler. Bu düzenleme öncelikle haklarında inceleme olan kola ve rakıyı etkileyecek.

Rekabet Kurumu'nun Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre tebliğ ile sağlanan muafiyet, sağlayıcının dikey anlaşma konusu mal veya hizmetleri sağladığı ilgili pazardaki pazar payının yüzde 40’ı aşmaması durumunda uygulanacak.

Tek alıcıya sağlama yükümlülüğü içeren dikey anlaşmalarda muafiyet, alıcının dikey anlaşma konusu malları ve hizmetleri aldığı ilgili pazardaki payının yüzde 40’ı aşmaması koşuluyla uygulanacak.

GEÇİŞ SÜRECİ BİR YIL

Tebliğ, 1 Temmuz 2007'de yürürlüğe girecek. Buna karşın, şirketlere bir yıllık geçiş süreci tanındı. Dolayısıyla, yüzde 40'ı aşan pazar payı olan şirketlerin muafiyeti 1 Temmuz 2008'de kalkacak. Bu süre içinde sözkonusu şirketler tüm bayilik sözleşmelerini yeni düzenlemeye uydurmak zorunda olacaklar.

Düzenleme ile rekabetin sağlanması için piyasaya girişte engel bulunmayacak. Piyasada giriş engeli olmayacağı için hakim durumda olan firmalar aşırı fiyat bile uygulasalar piyasada olumsuz etki yapmayacak. Mevcut uygulamada, pazarda örneğin yüzde 70 payı olan bir şirket, kendi ürününden başkasının satılmasını istemediği zaman satış noktaları o şirkete bağımlı hale geliyordu. Yeni uygulama çerçevesinde dağıtım noktaları tüm şirketlere açılabilecek.

Satış noktalarında başka ürünün satılmasına izin vermedikleri iddiası nedeniyle halen şarap ve rakıda incelemeler sürdürülüyordu. Yeni düzenleme ilk olarak bu iki incelemeyi etkileyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!