Sarkozy ‘Yunan mesaisi’ yaptı komşu, 1 Mayıs’ta da direndi

Güncelleme Tarihi:

Sarkozy ‘Yunan mesaisi’ yaptı komşu, 1 Mayıs’ta da direndi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2010 00:00

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya’yı Yunanistan’a yardıma ikna etmek için çalışırken, Atina’da 1 Mayıs gösterileri hükümeti protesto eylemlerine dönüştü. Gösterilerde ‘Papandreu-Merkel-Sarkozy alçaklar birlikte’ sloganı atılırken, banka ve işyerleri tahrip edildi.

Haberin Devamı

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 1 Mayıs’ta Yunanistan yardımı için “Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ikna” mesaisi yaparken, geleneksel 1 Mayıs gösterileri Yunanistan’da Papandreu hükümetine protesto eylemlerine dönüştü. Yunanistan işçi sendikaları dün Atina sokaklarında yeni kemer sıkma politikasına karşı olaylar çıkarırken, gösteriler sırasında “Papandreu-Merkel-Sarkozy alçaklar birlikte çalışıyor” ve “Halk eğme başını, tek yol direniş” şeklinde sloganların atıldı. Gösterilere katılım geçen yıllardan çok daha yüksek oldu. Atina’da parlamento binası önünde olaylar çıktı. Polis gözyaşartıcı bomba kullandı. Atina’da polisle çatışan göstericiler araçları ateşe verirken, Selanik’te de gençler banka ve işyerlerine saldırdı.
Merkel’i ikna çabası
Yunanistan tarihindeki en hareketli 1 Mayıs’ın kutlanırken, Fransa’da ise Yunanistan gündemdeydi. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, kendi vergileriyle Yunanistan’a destek olunmamasına karşı çıkan Alman halkı nedeniyle yardım için ayak direyen Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ikna etmeye uğraştı. Yunanistan’ı kurtarma planını görüşmek üzere dün Fransa Başbakanı Francois Fillon ve ilgili bakanlarıyla bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’de düzenlenen bu zirve sırasında telefonda Almanya Başbakanı Merkel’i ikna ettiği öğrenildi.
100-120 milyar Euro
Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Yunanistan’a gerçekleştirilecek 3 yıllık yardımın 100-120 milyar Euro aralığında olacağını
açıklarken, Euro Bölgesi üyesi 16 ülkenin maliye bakanlarının bir araya geleceği bugünkü toplantıda, ilk yıl için 45 milyar Euro’luk kısmın onaylanacağına inandığını söyledi.

Haberin Devamı

Kemer sıkma önlemi bugün açıklanıyor

AB ve IMF bileşimli kredi anlaşması ve Papandreu hükümetinin üç yılda 24-30 milyar Euro tasarruf ve ek geliri amaçlayan kemer sıkma önlemleri bugün açıklanacak. Gerek anlaşmanın gerekse kemer sıkma tedbirlerinin 1 Mayıs’ta açıklanmasının halkın tepkisine yol açabileceği düşünülerek kararların duyurulması bugüne bırakıldı.
Yeni zamlar yolda
Tedbir paketi, maaşların süresiz dondurulmasını, ikramiyelerin kesilmesi, KDV’nin arttırılması, sigara ve benzine yeni zammı ve onbinlerce sözleşmeli memurun sözleşmelerinin yenilenmesini de içeriyor. Geçen mart ayında alınan 5 milyar Euro’luk kemer sıkma paketi de dahil edildiğinde ortalama her Yunanlı ailenin gelirinde yüzde 30-40 azalma olacağı hesaplandı. Her Yunanlı aile yılda 2-3 bin Euro daha az parayla yaşamak zorunda kalacak.
Anlaşmaya çok yakınız
Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, hükümetin ülkenin gidişatında belirleyici rol oynayacak kararlar almaya hazır olduğunu söylerken, şöyle konuştu: “Ülkeyi kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Anlaşmaya çok yakınız. Geçen martta açıklanan reformlar yeterli değildi. Bu bütçe açığının daraltılmasıyla ilgili değişikliklerin yaşama geçirilmesinde sanılandan daha az zaman bulunmasından kaynaklandı. Hükümet her durumda yoksulların yanında olacak.”

Haberin Devamı

Merkel: Oy hakkı ellerinden alınsın

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, gelecekte Euro para biriminin istikrarının korunabilmesi için istikrar kriterlerinin daha da sıkılaştırılması gerektiğini savunurken, “Gelecekte son çare olarak sorumluluklarını yerine getirmeyen bir ülkenin en azından geçici bir süre oy hakkı elinden alınmalı. Almanya bunun kaçınılmaz olduğunu düşünüyor” dedi. Alman Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, Euro kullanan ülkelere daha sıkı şartlar getirilmesi gerektiğini belirten Merkel, şöyle konuştu: “Euro, bugüne kadar yaşanan bankalar krizinde bile, istikrarıyla büyük bir başarı projesi oldu. Ancak Euro’nun gelecekte de güçlü ve istikrarlı bir para birimi olarak kalabilmesi için güncel krizden ders almalıyız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!