‘Sarı-Kırmızı’ ihalede ‘Siyah Kalem’ öne çıktı

Güncelleme Tarihi:

‘Sarı-Kırmızı’ ihalede ‘Siyah Kalem’ öne çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2009 00:00

Galatasaray’ın yılan hikayesine dönen stat projesi için yapılan 3’üncü ihalede, tek teklif Siyah Kalem’den geldi. Aslantepe olarak anılan projede, Talu’dan boşalan yere talip olan firma TOKİ’ye 64.7 milyon lira teklif etti. Bugüne kadar İstanbul Belediyesi ve TOKİ’ye pek çok iş yapan Siyah Kalem’in bu ihalede verdiği teklif, Talu’nun teklifinin neredeyse 4’te birinde kaldı.

Haberin Devamı

EREN Talu’nun ekonomik sorunlar nedeniyle yapımını aksatması üterine Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından ihalesi iptal edilen Seyrantepe projesi, dün yeniden ihale edilirken tek teklif Siyah Kalem adlı firmadan geldi. Son 10 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) için pekçok projeye imza atan Siyah Kalem Mühehdislik, bu kez de sarı-kırmızılı Galatasaray’ın Aslantepe’sine talip oldu.

6 firma evrak aldı

Toplu Konut İdaresi’nin TOKİ), yüklenici firma olan Eren Talu’nun sözleşme gereklerini yerine getirmemesi nedeniyle sözleşmesini feshettiği Seyrantepe Kompleksi’nin 3’üncü ihalesi dün gerçekleşti. Verilen bilgilere göre TOKİ’nin Bilkent’te bulunan merkezinde düzenlenen ihale için 6 firmanın ihale evrakı aldı.
Ancak evrak alan firmalardan Aşçıoğlu A.Ş, Aşçıoğlu Limited, Viatrans A.Ş, Ofton A.Ş, Meydanbey Limited, Omak Limited şirketi ortak girişimi Seyrantepe için teklif vermedi. Aşçıoğlu, TOKİ’ye teklif yerine sadece teşekkür mektubu sundu.

Haberin Devamı

Tek teklif geldi

TOKİ İhale ve Kabul Daire Başkanı Muhsin Soylu’nun yaptığı açıklamaya göre, ihale için tek teklif Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat San. ve Tic. Limited şirketinden geldi. Şirket TOKİ’ye inşaatı tamamlayıp, TOKİ’ye de 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam gelir ödemeyi taahüt etti.

64.7 milyon lira

Bu teklife göre şirket, 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 4 bin 500 araçlık otoparktan (3000 araçlık kapalı, 1500 araçlık açık) oluşan spor kompleksi inşaatını tamamlayacak. Arsa bedeli karşılığı bedelsiz Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne devretecek. Projede toplam satış geliri 543 milyon 600 bin lirayı aşarsa, TOKİ’ye verilecek pay da bu bedelin yüzde 2’si oranında idarenin payını da artıracak.

Talu kadar veremedi

Aslantepe için bir önceki ihalede ise Eren Talu Mimarlık Turizm Taşımacılık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortak girişimi, 777 milyon 777 bin 777 lira gelir payı üzerinden idareye 234 milyon 567 bin 890 lira pay önermişti. Yapılan pazarlıklar sonucunda satış gelirinde artış olması halinde gelir artışından idareye ek olarak yüzde 7 pay verilmesi de kabul edilmişti. Ancak, Talu Seyrantepe’ye ‘75 milyon dolar civarında yatırım yaptım’ demesine karşın, içine düştüğü ekonomik zorluğu aşamayınca anlaşma da iptal edilmişti.

Haberin Devamı

Her ihalede talep biraz daha azaldı

TOKİ’nin bugüne kadar 3 ihale açtığı Seyrantepe Projesi’nde, her seferinde teklif verenlerin sayısının azalması da dikkat çekti. Ali Sami Yen Stadyumu yerine Seyrantepe’ye kurulacak spor kompleksi için ilk ihaleye 19 Temmuz 2007 tarihinde çıkılmıştı. Ancak şartname alan 28 firmadan 5’i teklif vermişti. Firmaların teknik tekliflerinin değerlendirilmesi aşamasında bazı sorunlar yaşanınca TOKİ’de ihaleyi iptal etmişti. Aslantepe için 27 Ağustos 2007 tarihinde de ihaleye çıkılmıştı. Burada ipi Eren Talu göğüslerken, aralarında Kuzu İnşaat, Sembol İnşaat gibi firmaların da bulunduğu 5 firma teklif vermişti. Ancak bu ihale başarıyla gerçekleşmesine karşın, inşaat aşamasında işler durdu. Bu aşamadan sonra pekçok şirketin adı yeni ihale için anılırken, Aşçıoğlu İnşaat’ın da aralarında bulunduğu pekçok büyük firmanın şartname aldığı söylenmişti. Ancak ilk ihalede 8, ikinci ihalede 5 teklif alan projeye, bu kez tek bir teklif geldi.

Haberin Devamı

Feshaneyi yaptı referans olarak bankaları gösterdi

SON 10 yılda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ için pekçok projeye imzasını Siyahkalem Mühendislik’in ismi pek fazla bilinmese de İstanbullular bu firmayı, Feshane’den tanıyor. Eyüp Feshane binasını yapan firmanın, İstanbul’da dikkat çeken işleri arasında, Beykoz Koru Villaları, Başakşehir 4. Etap gibi projeler yer alıyor. Şirket ortakları olarak Ayşe Özdemir, Cengiz Özdemir ve Güngör Tortop’un yer aldığı şirket halen Pakistan’da proje bedeli 155 milyon dolar olan bir hidroelektrik santral inşaatı ile İzmir, İstanbul, Eskişehir ve Pakistan’ın Keşmir bölgesinde çeşitli toplu konut projeleri yapıyor. Şirket internet sitesinde kendisini şöyle anlatıyor: “Siyahkalem 174 kişilik idari ve teknik kadrosuyla büyük projeleri yüz akıyla gerçekleştirmiş bir şirkettir. Siyahkalem geçen 10 yılda finansal olarak güçlü ve güvenilir bir şirket kimliği ortaya koymuştur.”

Haberin Devamı

Bizim için sürpriz oldu TOKİ kendisi bitirmeli

SEYRANTEPE Projesi’nin artık TOKİ tarafından bitirilmesi gerketiğine inandığını söyleyen Galatasaray’ın Seyrantepe’den Sorumlu Yöneticisi Işın Çelebi,  “Gördüğüm kadarıyla projeyi artık TOKİ bitirecek. Böyle olursa projenin zamanın da biteceğini düşünüyorum. Siyah Kalem firması bizim için süpriz oldu diyebiliriz çünkü daha önce ihaleye katılacaklarını hiç duymadık. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!