Şarap ve üzüm üretimi Güney'in çehresini değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Şarap ve üzüm üretimi Güneyin çehresini değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2010 11:47

DENİZLİ'nin Güney İlçesi'nin kaderi ziraat yüksek mühendisi Yasin Tokat'ın 15 yıl önce başlattığı çalışmalarla değişti.

Haberin Devamı

Denizli'nin 6 bin 300 nüfuslu ilçesi Güney, bundan 15 yıl önce ekonomisi tarıma dayalı, gelişmişlik düzeyi alt sıralarda olan ilçelerden biriydi.

Pamukkale Şarapları'nın sahibi Yasin Tokat, şirketin üretim kapasitesini ve pazar payını genişletmek için başladığı çalışmalarla ilçenin kaderi değişti. 1995 yılında bölgedeki üzüm üreticilerine Amerikan Asması dağıtıp bağlarını yenilemelerini isteyen Tokat, bağı değiştirip şaraplık üzüm üreten çiftçilere de ürünlerini satın alma garantisi verdi. Tokat, yıllar içinde çiftçilere önce 240 bin asma fidanı dağıttı. Ardından anaç asmanın aşılanması için on binlerce Kalecik Karası, Öküzgözü, Boğazkere, Narince, Misket, Merlot, Chardonney, Cabarnet Sauvignon, Sauvignon Blanc aşı kalemlerini bedelsiz olarak dağıttı.

Haberin Devamı

Bağlarını değiştiren ve geliri artan üreticileri gören diğer çiftçiler, hükümetlerin tütün politikalarının da etkisiyle, tütün ekim alanlarını şaraplık üzüm bağlarına dönüştürmeye başladı. 1995 yılında 15 bin dekar alanda yapılan şaraplık üzüm üretimi bu yıl 30 bin dekara yükseldi. İlçenin bağlarında üretilen üzümlerin yüzde 95'i şaraplık üzüm üretimine dönüştü. İlçede üretilen şarap miktarı yılda 5 milyon litreye yükseldi.

DİĞER FİRMALAR DA GELDİ

Pamukkale Şarapları'nın bölgede yaptığı atak, diğer şarap firmalarının da dikkatini çekti. Türkiye'nin önde gelen şarap firmalarından Kavaklıdere, Sevilen ve Doluca, Güney'de 400- 500 dekar arasında değişen alanlarda kendi bağlarını kurarak şaraplık üzüm üretimine başladı. Ayrıca Diren, Mey, Vinkara gibi şarap üreticileri de şaraplık üzüm alımlarının bir bölümünü Güney'den yapmaya başladı.

ALMANLARA SUNUM

Güney, şarap otoritelerinin de dikkatini çekmeye başladı. Son olarak geçen hafta Wine of Turkey platformunun düzenlediği değerlendirme turları çerçevesinde Alman tadımcılar ilçede ağırlandı. Almanya'dan davet edilen gazeteci yazar Dr. Rolf Clein, Almanya'nın önde gelen şarap ajanslarından Emily Albers'in sahibi Emily Albers, Almanya'da şarap sektörünün önemli isimlerinden Niko Rechenberg ve Wine Of Turkey Platformu Başkanı Taner Öğütçüoğlu, Güney'e gelerek çok sayıda şarabın tadımını yaptı. Gerek tadım işlemleri sırasında ve gerekse bağ evindeki yemek sırasında ummadıkları bir sunumla karşılaştıklarını dile getiren Alman konuklar, bunun Türk şarapçılığı için olağanüstü bir aşama olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

YASAL DÜZENLEMELER SIKINTI YARATIYOR

/images/100/0x0/55eb50a5f018fbb8f8b95656

Yasin Tokat, bölge tarımına sosyal sorumluluk düşüncesiyle katkı sağladıklarını söyledi. Tokat, “Güney, bugün Türkiye'nin önemli şaraplık üzüm üretimi yapılan bölgelerinden biri oldu. Artık Güney'de bağların yüzde 95'inde şaraplık üzüm üretiliyor. Ancak şarapçılık sektörüne bizim kadar, ekonomiye yön veren kamu kuruluşlarının da aynı duyarlığı göstermesini bekliyoruz. Çünkü şu anda gerek vergiler, gerekse diğer yasal düzenlemeler, sektörün belini kırmaktadır. Ayağa kalkmak için devletin bu konudaki kösteklerinin aşılması ya da ortadan kalkması gerekmektedir. Biz tüm bunlara rağmen üretici firmalar olarak gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde üstümüze düşeni yapmaya devam etme kararlılığımızı koruyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!