‘ŞAP aşımız var panik yapmayın’

Güncelleme Tarihi:

‘ŞAP aşımız var panik yapmayın’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 21:49

SON dönemde büyükbaş hayvanlarda yeniden ortaya çıkan şap hastalığı ile ilgili yeni tip bir virüs tespit edildiğini ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 29 Eylül’den bugüne tespit edilen mihrak sayısının 217’ye ulaştığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Çelik, “Bu mihrak sayısının 117’si söndürüldü, 100 mihrak şu anda aktif durumda. Bununla ilgili de tarım il müdürlerimiz devreye girdi. Dolayısıyla paniklik bir durum yok” diye konuştu. Şap hastalığına ilişkin şimdiye kadar Türkiye’de görülmeyen yeni tip bir virüsün 29 Eylül 2015 tarihinde ilk kez Van’da tespit edildiğini belirten Çelik, bu yılın 9 ayında tespit edilen, hastalığın görüldüğü mihrak sayısının 92 olduğunu bildirdi. Konuya ilişkin tarım il müdürlerinin devreye girdiğini ifade eden Çelik, “Yetkileri çerçevesinde 10 kilometrelik alanda karantina uygulanmakta. Paniklik bir durum yok ama çok müteyakkız olmalıyız” dedi.

5 MİLYON AŞI TALEBİ

Yeni tip virüse karşı aşı üretim çalışmalarına başlandığını vurgulayan Çelik, bu virüse karşı 4 milyon 600 bin doz aşının üretildiğini ve bütün illere sevk edildiğini ifade etti. Çelik, mücadelenin sadece hastalık olan yerlerde değil, bütün Türkiye’de gerçekleştirileceğini söyledi. Çelik, şunları kaydetti: “Veriler çerçevesinde yeni virüse karşı ilkbaharı beklemeden aralık ayında tüm yurt sathında bu aşılama faaliyetlerine başladık. Şu ana kadar ‘A’, ‘O’ ve ‘Asya 1’ tipi virüslere karşı aşılarımız mevcut ama bu yeni virüs ‘Nepal A’ tipi bir virüs, dolayısıyla 4 virüs söz konusu. Şu anda üretilen aşının bu 4 virüse karşı bağışıklık ve direnci artıran 4’lü bir karma aşı. FAO’nun Avrupa Şap Komisyonu da Türkiye’nin elde ettiği bu aşı ile ilgili 5 milyon doz talepte bulundu. O ülkelerde de bu virüsün yok edilmesi ile ilgili katkımızı sunacağız.”

Haberin Devamı

Görevden el çektirilir

BU konu ile ilgili sorumlu birimler bulunduğuna işaret eden Bakan Faruk Çelik, özellikle il ve ilçe müdürlüklerine gerekli talimatların yazılı olarak ulaştırıldığını bildirdi. Bahsedilen 100 mihrakta hayvan sevkinde gerekli hassasiyeti göstermeyenlerle ilgili soruşturma başlatıldığının altını çizen Çelik, “Gerekirse görevden el çektirme konusunda kamuoyu ve ilgililerin daha dikkatli olması açısından basın toplantısı vesilesiyle ikazımızın dozajını ifade etmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı ile görüşeceğim

KAYITDIŞI hayvan giriş ve sevki ile ilgili İçişleri Bakanı ile görüşme yapacaklarının belirten Faruk Çelik, “Kolluk kuvvetlerimizin hassasiyetlerini daha da üst seviyeye çıkarılması konusunda çalışacağız sürdüreceğiz. Bölgedeki hastalıkların ülkemize sirayet etmemesi, ülkemizdekilerin de başka yere sıçramaması konusunda ciddi dayanışma içinde olmamız gerekiyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME!