Sanko Gaziantep Çimento'yu da aldı

Güncelleme Tarihi:

Sanko Gaziantep Çimentoyu da aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2005 15:36

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Gaziantep Çimento Fabrikası'nın satışı için düzenlediği ihalede, 47 milyon dolar muhammen bedelli fabrikaya 127 milyon 250 bin dolarlık en yüksek teklifi veren Sanko, jest yaptı ve ödemenin 128 milyon dolar olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleştirilen ihalede, Gaziantep Çimento Fabrikası satışa çıkarıldı. İhaleye, idari belgelerini teslim eden 14 kuruluş katıldı.

İhale katılımcılarının yazılı tekliflerinin yer aldığı zarfların konulduğu şeffaf kutunun açılmasının ardından, teklifler incelendi ve en yüksek teklifin 127'şer milyon dolarla Sanko Grubu şirketlerinden Sanko Paz. İth. İhr. A.Ş. ve Çimko Çim. ve Beton San. Tic. A.Ş.'den geldiği belirlendi.

İhalede, Sanko Paz. İth. İhr. A.Ş. ve Çimko Çim. ve Beton San. Tic. A.Ş.'nin yanı sıra 92 milyon 110 bin dolarlık teklifle Çimsa Çim. San. ve Tic A.Ş., 90 milyon dolarlık teklifle Oci Çimento A.Ş., 89 milyon 100 bin dolarlık teklifle Limak Mad. Yapı Çim. San ve Tic. A.Ş.'den oluşan 5 şirket açık artırmaya kazanmaya hak kazandı.
Teklifleri ilk 5 içine giremeyen “Çimentaş İzmir Çim. Fab. T.A.Ş, Çimka Çimento San. Tic. A.Ş, K-L Çimento Yat. Mad. San. ve Tic. A.Ş, Birçim Çim. ve Mad. San. ve Tic. A.Ş, Kadoğlu Petrolcülük Taş. Tic. San. İth. İhr. A.Ş, Tümad Mad. San. ve Tic A.Ş, Aşkale Çimento San. T.A.Ş, Set Çimento San. Tic. A.Ş, Heidelberg Çim. San. ve Tic. A.Ş.” ise elendi.

AÇIK ARTIRMA 127 MİLYON DOLARLA BAŞLADI

Açık artırma, yazılı teklif aşamasında Sanko ve Çimko'nun verdiği verdiği 127 milyon dolar üzerinden başladı.
Açık artırmanın ilk aşamasında Sanko Paz. İth. İhr. A.Ş. temsilcileri 128 milyon dolarlık teklifte bulundu. Bunun üzerine şartname gereği 250 bin dolarlık artırımlarla yapılması gereken açık artırmada Sanko'nun verdiği teklif, 127 milyon 250 bin dolar olarak düzeltildi. Açık artırmada Sanko Paz. İth. İhr. A.Ş.'nin verdiği 127 milyon 250 bin dolarlık teklifin üzerine çıkan olmadı.

Ancak, Sanko temsilcileri, TMSF Satış Komisyonu'na yazdıkları bir yazı ile ödemeyi 128 milyon dolar olarak gerçekleştireceklerini bildirdiler. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, ihalenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, fabrikanın 127 milyon 250 bin dolar ile kendilerinde kaldığını belirterek, “Ama bizim ağzımızdan 128 milyon dolar çıktı. Yani bu sözümüzü yememek için bunu 128 milyon dolara yükseltiyoruz. 128 milyon dolar olarak imzalıyoruz. Baştan vermiştik. Jest oldu” diye konuştu.

KONUKOĞLU:  GAZİANTEP'E PRESTİJ İÇİN FAZLA VERDİK

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Gaziantep Çimento Fabrikası için muhammen bedelinin 2.7 katı fiyat verdiklerini belirterek, ”Gaziantepli olduğumuz, o topraklarda devamlı oturduğumuz için başka birinin alması bizim için prestij meselesiydi” dedi.  Verdikleri teklifin neden bu kadar yüksek olduğuna ilişkin bir soru üzerine, Konukoğlu, “Gaziantep'e prestij için fazla verdik. Normalde eğer mantıki düşünürseniz 85-90 milyon dolar vermeniz lazım ama orada mantık hareket etmiyor artık” diye konuştu.

Eski ve yıpranmış olan Gaziantep Çimento'nun çok masrafı olduğunu, bu miktarın aşağı yukarı 25 milyon doları bulduğunu ve hammaddesinin azaldığını ifade eden Konukoğlu, “Yani mantıki fiyat değil ama Gaziantep için feda olsun” dedi.

“15 ARABA PARASI GİTTİ”

Abdülkadir Konukoğlu, ihalelerde verilen tekliflerin her kuruşunun devlete gittiğini, 70 milyon insana dağıldığını belirterek, bu gibi ihalelerde paraya acımadıklarını, verilen paranın devlete gittiğini söyledi. Konukoğlu, açık artırmada Sanko temsilcilerinin 128 milyon dolarlık teklifinin ihale şartnamesi gereği 127 milyon 250 bin dolar olarak düzeltilmesine rağmen, ödemenin 128 milyon dolar olarak yapılacağına ilişkin açıklama konusunda da “15 araba parası gitti” şeklinde espri yaptı.

STANDART ÇİMENTO İDDİASINI KONUKOĞLU KAZANDI

Bu arada, Konukoğlu ve Garanti Yatırım Menkul Kıymetler İcra Kurulu Başkanı Metin Ar arasındaki, Standart Çimento Fabrikası'na 160 milyon doların üzerinde teklif gelip gelmeyeceğiyle ilgili iddiayı da Konukoğlu'nun kazandığı belirtildi. Standart Çimento için Çimsa 175.5 milyon dolarlık teklifte bulunmuştu. En yüksek teklifin 160 milyon doların üzerinde olacağını söyleyen Konukoğlu'na, Metin Ar'ın bir kravat alacağı öğrenildi.

ÇİMENTO FABRİKALARINA BÜYÜK İLGİ

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) satışa sunduğu ve yatırımcılardan büyük ilgi gören 9 çimento fabrikasından 5'i için toplam 658 milyon 250 bin dolarlık teklif alındı. 5 fabrika için alınan 658 milyon 250 bin dolarlık teklif ile birlikte, bundan sonra satışa sunulacak 4 fabrikanın muhammen bedelleri kadar teklif alması durumunda bile teklif toplamı 839 milyon 250 bin doları bulacak.

ŞANLIURFA İÇİN 18 TALİP VAR

17 Ekim Pazartesi günü 56 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkaracak Şanlıurfa Çimento Fabrikası'nın ihalesine 18 şirketin katılması bekleniyor. Sepetçiler Kasrı'nda yapılacak ihale için idari belgelerini teslim eden şirketler şunlar:
“Kur İnş. Tic. ve San. A.Ş, Çimentaş İzmir Çim. Fab. T.A.Ş, Çimka Çim. San. Tic. A.Ş, Sanko Paz. İth. İhr. A.Ş, Asko Tekstil San. ve Tic. Paz A.Ş, BÇG Çimento İnş. San. ve Tic. A.Ş, K-L Çimento Yat. Mad. San. ve Tic. A.Ş, Limak Mad. Yapı Çim. San. ve Tic. A.Ş, Oci Çimento A.Ş, Kiler Alışveriş Hizm. Gıda San. ve Tic. A.Ş, Birçim Çim. ve Mad. San. ve Tic. A.Ş, Kadoğlu Petrolculük Taş. Tic. San. İth. İhr. A.Ş, Tümad Mad. San. ve Tic. A.Ş, Çimsa Çim. San. ve Tic. A.Ş, Çetinkaya Çimento A.Ş, Modern Çimento San. ve Tic. A.Ş, Heidelberg Çim. San. ve Tic. A.Ş, Türkerler İnş. Tur. Mad. A.Ş.”
(İSTANBUL/AA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!