Sandy Kasırgası Wall Street’i Londra’ya uçurdu

Güncelleme Tarihi:

Sandy Kasırgası Wall Street’i Londra’ya uçurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2012 00:00

SEÇİM arifesindeki ABD’yi sarsan Sandy Kasırgası, Wall Street’te borsaların kapanmasına, finans kuruluşlarının da ticari işlemlerini Londra ofislerine kaydırmasına neden oldu. New York Borsası ve Nasdaq endeksinin yarına kadar fiziksel işlemlere başlayamayacağı bildirildi

Haberin Devamı

ABD’de hayatı durma noktasına getiren ve tarihin en büyük kasırgası olması beklenen Sandy, Wall Street’i de vurdu. ABD ekonomisine 16 milyar dolardan fazla zarar vermesi beklenen Sandy Kasırgası nedeniyle faaliyetlerini durdurma kararı alan Wall Street şirketleri, işlemlerini Londra ofisine kaydırdı. Citigroup ve Goldman Sachs gibi dev finans grupları New York’taki iş yerlerini kapatırken, personellerinden evlerinde çalışmalarını istedi. Goldman Sachs’dan yapılan açıklamada bazı işlemlerin Londra ve diğer ülkelerdeki şehirlere kaydırdığı ifade edildi.

BANKACILAR EVDEN ÇALIŞACAK

Kasırga, ABD ekonomisinin kalbi sayılan Wall Street’te de işlemlerin durmasına ve finans şirketlerinin çalışma düzenini yeniden şekillendirmesine neden oldu. Kasırga nedeniyle finans dünyasının kalbinin attığı Wall Street’te önlemini alan şirketler arasında JPMorgan, Citibank ve Morgan Stanley gibi kuruluşlar da yer alıyor. ABD’nin en büyük bankalarından JPMorgan ve Citibank Manhattan’daki ofislerini kapatırken, American Express ve sigorta devi American International bugün Manhattan’daki tüm şubelerinin kapalı olacağını bildirdi. ABD’nin önde gelen bir diğer bankası Morgan Stanley ise New York’daki merkezlerinin açık olacağını ancak duruma göre personellerinden evden çalışmalarını isteyebileceklerini duyurdu.

Haberin Devamı

27 YILDIR İLK KEZ KAPANDI

New York Borsası’ndan yapılan açıklamada, sadece elektronik ortamda işlemlerin devam edeceği, fiziksel ticaretin Çarşamba gününe kadar yapılamayacağını kaydedildi. Daha önce New York ve Nasdaq endekslerinin 1985 yılında kapatıldığı, 27 yıldır ilk defa böylesine geniş kapsamlı bir önlem alındığı hatırlatıldı. ABD’nin doğu kıyılarına ilerleyen kasırga nedeniyle 375 bin kişinin zorunlu tahliyesine karar verilen New York’ta hayat durdu. Sandy için “Bu, ciddi ve büyük bir kasırga. Ciddiye alın” mesajı veren ABD Başkanı Barack Obama, seçim çalışmalarını da askıya aldı. Fırtınadan etkilenecek bölgede federal kurumlar ve okullar kapatılırken; uçak, tren, metro ve otobüs seferleri de durduruldu.

/images/100/0x0/55eadcf5f018fbb8f89b8067

Haberin Devamı

Korkusu yetti, market stokları eridi

YETKİLİLERİN, özellikle sel baskınları, yollara ağaç düşmesi ve elektrik kesintileri yönünde uyarıda bulunması, ABD’lilerin kasırgaya yönelik önlem almak için marketlere hücum etmesine neden oldu. Özellikle, birkaç gün dışarıda bozulmadan durabilen konserve ve bisküvi türü yiyecekler ile su rafları günün ortasında boşalmaya başladı. Gelişmeler üzerine New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, okulları tatil edip şehirden 375 bine yakın kişinin tahliye emrini verdi. Karayipler’de 65 kişinin hayatına mal olan, son 30 yılın en şiddetli kasırgası Sandy için 8 eyalette alarm verildi.


Etkisi büyük ama önlemler zararı azaltacak

Haberin Devamı

SADECE fırtına nedeniyle 3 milyar dolarlık fiziksel zarar oluşturması beklenen Sandy’nin, toplamda ABD ekonomisine 16 milyar doların üzerinde bir kayıp yaratması öngörülüyor. 315 kilometrelik yarı çapıyla tarihin en güçlü kasırgası olmasına rağmen, alınan önlemlerle Sandy’nin vereceği zararın en aza indirileceği bu sayede en maliyetli kasırgalar listesinde 10’uncu sıraya yerleşmesi bekleniyor. Kasırganın etkileyeceği 284 bin evin sigorta bedelinin de 88 milyar dolar olduğu hatırlatıldı.

Petrolc fiyatını düşürdü

ABD’nin doğu kıyılarını vuran Sandy kasırgası tüketimin azalacağı endişesiyle petrol fiyatları geriledi. ABD ham petrolünün aralık ayı teslimi varil fiyatı bugünkü işlemlerde 77 sent azalarak 85.51 dolar, Londra Brent tipi ham petrolün aralık ayı teslimi varil fiyatı ise 74 sent azalarak 108.81 dolar seviyesinde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!