Sanayide çarklar dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Sanayide çarklar dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 07:00

Sanayi üretimi mayıs ayında beklentileri aştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretimi mayıs ayında aylık yüzde 0.5, yıllık yüzde 9.1 artış kaydetti. Perakende satış hacmi de yıllık yüzde 20.8 artış gösterdi.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, sanayi üretimi yıllık yüzde 9.1 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2022 yılı mayıs ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.7 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10.7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0.3 arttı. Sanayi üretimi aylık bazda ise yüzde 0.5 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2022 yılı mayıs ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.8 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0.3 azaldı.

Haberin Devamı

PERAKENDE SATIŞ HACMİ

TÜİK verilerine göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.8 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 5.1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 34.3, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 10.9 arttı.

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre de yüzde 1.9 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2.8 arttı, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0.3 azaldı, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 7.8 arttı. Cari fiyatlarla perakende ciro 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 4,1 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 139.9 yükseldi.

CİRODA YÜZDE 132.7 ARTIŞ

Aynı döneme ait ciro endeksleri de açıklandı. Buna göre sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, 2022 yılı Mayıs ayında yıllık yüzde 132.7 arttı. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2022 yılı Mayıs ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 128.7, inşaat ciro endeksi yüzde 78.1, ticaret ciro endeksi yüzde 132.6, hizmet ciro endeksi yüzde 167.3 arttı.  Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, 2022 yılı Mayıs ayında aylık olarak da yüzde 4.8 artış gösterdi. Aylık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 6.3, ticaret ciro endeksi yüzde 3.5, hizmet ciro endeksi yüzde 7.8 artarken, inşaat ciro endeksi yüzde 1.4 azaldı.

Haberin Devamı

Sanayide çarklar dönüyor

‘ÇALIŞMALARA KARARLILIKLA DEVAM EDİYORUZ’

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, sanayi üretim verileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Nebati, şunları söyledi: “Türkiye Ekonomi Modeli’nin nihai hedefi büyümeyi sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı kılmaktır. Dün (önceki gün) açıklanan mayıs ayı işgücü verileri ekonomik aktivitedeki artışın istihdam
sağladığını ve kapsayıcı olduğunu göstermekteydi. Bugün (dün) açıklanan sanayi üretimi verileri ise Türkiye Ekonomi Modeli sayesinde sanayi gibi dış ticarete konu ve döviz kazandırıcı bir sektörün ivme kazanarak güçlendiğini göstermektedir. Mayıs ayında takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi piyasa beklentilerini aşarak yıllık yüzde 9,1 oranında artış göstermiştir. Endeksin aylık artışı ise yüzde 0.5 olmuştur. Öte yandan reel sektörümüzün perakende satışları mayıs ayında kuvvetli artış kaydetmiş, sabit fiyatlarla perakende satış hacim endeksi 2022 yılı Mayıs ayında yıllık yüzde 20.8 oranında artmıştır. Reel ekonomimizde elde ettiğimiz tüm bu başarıların ilerleyen dönemde de artarak devamını sağlamak için tüm çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!