Sanayi ‘VAP’ ile dönüşecek

Güncelleme Tarihi:

Sanayi ‘VAP’ ile dönüşecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2024 07:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Destek Programı’nın 2024 yılı başvurularını 15 Nisan’da almaya başlayacak. Enerji verimliliği uygulamalarının arttırılması amacıyla 2009 yılında başlatılan program ile proje başına bir buçuk milyon liraya kadar destek verilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, VAP 2024 başvurularında enerji verimli ekipman, sistem ve teknolojilerin kullanımını destekleyeceklerini belirterek, “VAP destekleri ile dijital uygulamalar ve yeni teknolojilerin kullanımını arttıracağız. Sanayimizin yeşil dönüşümünü destekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

VERİMSİZ EKİPMANLAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin enerji tasarruf potansiyelinin ekonomiye kazandırılması amacıyla 2009 yılında VAP desteklerini başlattı. VAP ile enerji tüketen fan, pompa, kazan, fırın, basınçlı hava sistemleri, buhar kapanları, elektrik motorları gibi verimsiz ekipmanların değişimine destek veriliyor. VAP ile ayrıca rehabilitasyon ve proses düzenleme gibi yöntemlerle enerji verimliliğinin artırılması, yalıtım, verimli aydınlatma, otomasyon, ısıtma ve soğutma sistemleri, atık enerjinin geri kazanılması, ısı ve elektrik enerjisinin aynı anda üretildiği kojenerasyon sistemleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ısı üretimi konularındaki projeler de destekleniyor.

1.5 MİLYON TL DESTEK

2024 VAP’ta öngörülen yatırım bedeli 3 milyon lira ve üzeri olan aynı zamanda geri ödeme süresi en fazla 5 yıl olan proje başvuruları kabul edilecek. Bu projelere proje başı 1 buçuk milyon liraya kadar destek sağlanacak. Destek programından faydalanmak isteyen işletmelerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı veri tabanına kayıt olmaları ve enerji tüketim bildirimlerini girmeleri, sertifikalı enerji yöneticisi görevlendirmeleri ve ISO 50001 Enerji Yönetimi Sistemi belgesine sahip olmaları gerekecek. Bugüne kadar VAP destek programı kapsamında, yatırım tutarı 551 milyon lira olan 283 imalat sanayi tesisinin, uygulaması tamamlanan 550 verimlilik artırıcı projesine 139 milyon lira destek sağlandı. Bu destek sonucu yıllık 1,1 milyar liralık parasal karşılığı olan 135.77 TEP enerji tasarrufu gerçekleştirildi. Bu tasarruf ile yıllık 513 milyon kilogram CO2 eşdeğeri emisyonun doğaya salınmasının önüne geçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!