Sanayi fuarı ‘iş pazarına’ döndü

Güncelleme Tarihi:

Sanayi fuarı ‘iş pazarına’ döndü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2013 00:00

HANNOVER’da düzenlenen ‘sanayi fuarı’na makinelerden çok iş arayanlar damgasını vurdu. “Job Market” (İş Pazarı) adıyla kurulan stantlara Avrupa’nın dört yanından işsizler akın etti.

Haberin Devamı

KÜRESEL kriz fuarları değiştirdi. Dünyanın en büyük sanayi fuarı konumundaki Hannover Sanayi Fuarı’nda makinelerden çok işsizler için kurulan “Job Market” (İş Pazarı) stantları dikkat çekti. İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerde yaşayan ‘nitelikli kriz işsizleri’ fuar alanlarında kurulan stantlarda iş aradı. Job Market’te en çok dikkat çeken işsiz kitlesi ise küresel sanayi şirketlerinin Uzakdoğu fabrikalarında çalışmak için başvuran gençlerdi.

FUARDA İŞ ARIYORLAR

Yetkililer, “Bir çok firma Uzakdoğu’daki yatırımları için beyaz yakalı çalışan arıyor. Üniversite mezunu gençler de bu fuarları kendileri için ‘iş bulma kurumu’ gibi görmeye başladı. Özellikle yeni üniversite mezunu olmuş ve kendi ülkesinde iş bulamamış gençler bu fuarlarda iş arıyor” dedi. Türk makine endüstrisinin bulunduğu stantlara da bu gençlerin yoğun ilgi gösterdiğini belirten Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, “Türkiye’nin insan kaynağına ciddi yatırım yapması gerekiyor. Bizim hizmet sektöründe çalışana değil, üretim alanında çalışana ihtiyacımız var. Kalifeye işgücü bulamı-yoruz. Bunun için eğitim reformu şart” dedi.

Haberin Devamı

DEVLER LİGİNE DOĞRU

Dalgakıran sektör olarak 2023 hedeflerini de şöyle özetledi: “8-10 makine üreticisi devler ligine girmeli. Makine Tanıtım Grubu olarak çalışmalara devam ediyoruz. Hedefimiz milyar doların üzerinde ciro yapan markalar çıkarmak. Ancak rakiplerimiz bizden çok daha avantajlı. Hem finansal kaynak olarak hem de üretim desteğinde Avrupa ülkeleri bizim bir adım önümüzde. Sektörde birleşmeler teşvik edilmeli. Kaliteli üretim yapmayan markalara destek verilmemeli. Bu alanda teşvik denetimi şart.”

Makinecinin ‘Merkez’ isyanı

HER yıl 110 ülkeye ihracat yapan Türk makine üreticileri Merkez Bankası’na öfkeli. Türkiye’de 30 firma tarafından üretilen kompresörlerden satın alırken tercihi ithal ürünlerden yana kullanan Merkez Bankası’na karşı sektör harekete geçti. Dalgakıran’ı telefon yağmuruna tutan üreticiler, Merkez Bankası’nın yaptığı ithal alımlara karşı isyan ettiler.

Haberin Devamı

Türk ve Alman makinecilerden işbirliği

HANNOVER Sanayi Fuarı’nda MAİB ve OWL Maschinenbau, OWL GmbH arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokole, OWL Grubu’ndan yönetim kurulu üyeleri Hans-Dieter Tenhaef ve Dirk Littman, MAİB Başkanı Adnan Dalgakıran ve Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz tarafından imza atıldı. Hans-Dieter Tenhaef, 300 şirketin üye olduğu OWL Maschinenbau kuruluşu ile Türkiye makine sektörünün gelecek için umut vadettiğini belirterek, “Bazı Türk şirketleri, ürünlerinin yüzde 90’ınını kendi üretiyor. Bu, Alman şirketlerinde dahi yok. Bu açıdan gelecekte iyi işbirliğimiz olacağına inanıyorum”dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!