Sanayi devi Koç-Shell'in

Güncelleme Tarihi:

Sanayi devi Koç-Shellin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2005 09:50

Haberin Devamı

Tüpraş'ın yüzde 51'lik bölümünün blok satışına ilişkin ihalede en yüksek teklifi 4 milyar 140 milyon dolarla Koç-Shell Grubu verdi.

9 telif sahibinin temsilcilerinin katıldığı ihale yaklaşık 1.5 saat süren bir maratonla tamamlandı. Tüpraş’ın satışı Telekom’dan en yüksek özelleştirme oldu. Söz konusu ihale sonucunda Tüpraş’ın yüzde 100’ünün değeri 8 milyar 117.6 milyon dolara ulaştı. Uzmanlar, sonucun piyasa beklentileri üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

İHALE SÜRECİ

Tüpraş ihalesinde elemesiz birinci turla başladı. En yüksek teklif 2 milyar 780 milyon dolar oldu.

İkinci turda en düşük teklifi veren Zorlu-PKN (Polonya) Ortak Girişim Grubu elendi. En yüksek teklif 3.025 milyar dolara çıktı.

Üçüncü turda en düşük teklifi veren ENI (İtalya) firması elendi. Bu turda en yüksek telif 3.225 milyar dolara ulaştı.

Dördüncü tur: Tüpraş ihalesinde 4. turda MOL (Macaristan) firması elendi. Açık artırma 3.360 milyar dolarla başladı.

AÇIK ARTIRMA


Tüpraş'ın yüzde 51'lik bölümünün özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık g

İPTAL TÜPRAŞ’TA 3 MİLYAR 130 MİLYON DOLAR KAZANDIRDI
Tüpraş’taki yüzde 65.76 kamu hissesinin Ekim 2003 tarihinde 1 milyar 302 milyon dolara satılmasına ilişkin ihalenin Petrol-İş’in açtığı davaların ardından iptal edilmesi devlete 3 milyar 130 milyon dolar kazandırdı. Tüpraş’ın yüzde 51 hissesi için bugün yapılan ihalede, önceki ihaledeki fiyatın 3 milyar 130 milyon dolar yukarısına çıkıldı. Böylece aradan 2 yıldan daha az bir süre geçmesine karşın Tüpraş’ın satış fiyatı 3 kat artmış oldu. (ANKA)
örüşmelerinde, açık artırmanın “ikinci turunda” en yüksek fiyat 3 milyar 580 milyon dolara çıkarken, Petrol Ofisi-TAC Ortak Girişim Grubu süre istedi. Molanın ardından Petrol Ofisi-TAC 3 milyar 640 milyon dolara çıkarken, “üçüncü sözlü turda” önce OMV (Avusturya), ardından Anadolu Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildiğini açıkladı. Üçüncü turun sonunda fiyat, 3 milyar 720 milyon dolara çıktı.

Nihai pazarlık görüşmelerinde, açık artırmanın dördüncü turunda fiyat 3 milyar 780 milyon dolara çıkarken, Petrol Ofisi-TAC ortak girişim grubu çekildiğini açıkladı.

Açık artırmanın altıncı turunda
fiyat 3 milyar 880 milyon dolara çıkarken, Indian Oil-Çalık Ortak Girişim Grubu süre istedi.

Açık artırmanın altıncı sözlü turunda fiyat 3 milyar 920 milyon dolara çıkarken, 7. turun başında OYAK Grubu süre istedi.

Teklifin 4.060 milyar dolara çıkması üzerine Oyak,  dokuzuncu turun başında çekildi. İndian Oil-Çalık Enerji süre istedi. Indian Oil-Çalık Ortak Girişim Grubu ise açık artırmanın 11. sözlü turunda çekildi. Böylece ihale teknik olarak sonuçlandı.

Haberin Devamı

Tüpraş'ın yüzde 51'lik bölümünün özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde, Koç-Shell Ortak Girişim Grubu, 4 milyar 140 milyon dolar ile en yüksek teklifi verdi.

ÖYK VE REKABET KURULU KARARLARI BEKLENECEK

Haberin Devamı

İhale Komisyonu Başkanı Hasan Köktaş, ihalenin teknik aşaması tamamlandığını ve bundan sonra teklif kabul edilmeyeceğini söyledi. Köktaş, ÖYK kararı ve Rekabet Kurulu’nun görüşünün ardından, ihalenin hukuki ve teknik olarak tamamlanmış olacağını söyledi.

TÜPRAŞ'IN PİYASA DEĞERİ 8 MİLYAR 118 MİLYOR DOLAR

Koç-Shell Ortak Girişim Grubu'nun verdiği 4 milyar 140 milyon dolarlık rakam, şirketin geçen Cuma günkü kapanış itibariyle Borsa'da oluşan yaklaşık 4.5 milyar dolarlık toplam piyasa değerine yaklaştı. Şirketin yüzde 51'i için bugün verilen fiyat üzerinden, Merkez Bankası'nın 1.3389 YTL'lik efektif satış kuru kullanılarak yapılan hesaplamada, şirketin toplam piyasa değeri ise yaklaşık 8 milyar 118 milyon doları buluyor.

KOÇ 16 YILDA ÖDEDİĞİ PARAYI GERİ ALABİLECEK

Haberin Devamı

Tüpraş, geçen yıl, yıllık net dönem karını yüzde 40.4 oranında arttırarak 491 milyon dolara çıkarmıştı. Toplam 16.1 milyar dolarlık cirosu, 557 milyon dolarlık esas faaliyet karı olan Tüpraş’ın geçen yıl yaptığı vergi ödemesi de 200 milyon dolar olmuştu.

Toplam aktifleri 4 milyar dolar olan TÜPRAŞ’ın kısa sürede paraya çevrilebilir değerleriyle hazır değerlerinin toplamının 2.3 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu. Tüpraş’ın 2004 yılı satış karlılığının sürmesi durumunda TÜPRAŞ’ın yüzde 51 hissesini satın alan Koç-Shell ortak girişim grubu payı oranında kar elde ettiği dikkate alındığında yıllık 255 milyon dolar üzerinden 16 yılda ödediği parayı geri alabilecek.

Haberin Devamı

Bugünkü ihaleye katılan firma ve konsorsiyumlar ise şöyle:

 TÜPRAŞ Aqusition Cons. OGG-Petrol Ofisi OGG,
 PKN ORLEN SA (Polonya)-Zorlu Holding,
 Koç Holding-Aygaz-Opet-The Shell Company of Turkey Ltd-Shell Oversesas Investment B.V OGG,
 Indian Oil Corp. (Hindistan)-Çalık Enerji OGG,
 OYAK,
 OMV Aktiengesellschaft (Avusturya),
 ENI Refining and Market Division (İtalya),
 Anadolu Taşıma OGG,
 MOL (Macaristan)

TÜPRAŞ'IN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE TEPKİ

Tüpraş işçileri özelleştirmeyi protesto etti. Tüpraş Yarımca Rafinerisi çalışanları, vardiya değişim saatinde işyeri önünde toplandı. Çalışanlar, alkışlarla ve özelleştirme karşıtı sloganlar atarak protestoda bulundu. İşbaşı yapmayan işçilerden bir bölümü Ankara'ya giderken, diğerleri rafineri önünde beklemeye başladı.

İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Tüpraş rafinerisi ve Petkim tesislerinde işbaşı yapmadı. Sabah saatlerinden itibaren Tüpraş önünde tankerler uzun kuyruklar oluşturdu.

TÜPRAŞ'TA SATIŞ DURDU

Tüpraş Batman Rafinerisi'nde, çalışanlarının iş bırakıp oturma eylemi başlatmasıyla, satışlar durduruldu. Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Nimetullah Sözen, TÜPRAŞ Dolum Tesisleri önünde yaptığı açıklamada, sendika olarak başından beri özelleştirmeye karşı çıktıklarını söyledi.

Haberin Devamı
Özelleştirmeye karşı duruşlarının nedeninin belli olduğunu ifade eden Sözen, “Bugüne kadar yapılan özelleştirmeler Türkiye'ye katkı sunmadı. Türkiye hep kaybetti, çalışanlar kaybetti, o bölgedeki insanlar kaybetti. Bundan dolayı da bugünlere kadar özelleştirmelere karşı çıktığımız gibi bu günden sonra da yapılacak olan özelleştirmeye karşıyız” dedi.

TÜPRAŞ VE TEKLİF VEREN ŞİRKET SIRALARI KAPATILDI

Tüpraş özelleştirilmesine ilişkin ihale nedeniyle ihaleye konu şirket TÜPRAŞ ile ihaleye teklif veren Koç Holding, Petrol Ofisi ve Aygaz hisse senetlerinin sıralarının, geçici olarak işleme kapatıldığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!