Sanayi Bakanı’ndan zayıflama ilacı ve ‘takviye’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sanayi Bakanı’ndan zayıflama ilacı ve ‘takviye’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 00:00

2009 yılında Reklam Kurulu’nda karara bağlanan 866 dosyadan 65’inin gıda sektörüne ilişkin olduğu ve bunların 62 tanesinin mevzuata aykırı bulunduğunu vurgulayan Ergün, “56 dosya hakkında durdurma cezası, 6 dosya hakkında da idari para ve durdurma cezası uygulandı. Gıda sektöründe uygulanan toplam idari para cezası miktarı ise 461 bin 919 lira oldu” dedi. Ergün, son zamanlarda “Gıda Takviyesi” adı altında ithal edilen ya da yurtiçinde üretilerek satışa sunulan ürünlerin reklam ve ilanlarında, “Zayıflamaya veya kilo almaya yardımcı olduğunun ve başta kanser olmak üzere, kolesterol, şeker, tansiyon, sedef, egzama, kalp, karaciğer, üriner sistem rahatsızlıkları gibi birçok hastalığı önleyebileceği veya tedavi edebileceği yönünde etkilere sahip olduğunun” iddia edildiğini kaydetti.

Onaylı mührüne dikkat

Bahsi geçen ürünlerin tanıtımlarında, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Onaylı” gibi ifadelerin bile dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Ergün, “Bu tür ifadeler yalnızca üretim ya da ithalat izni işlemlerine ilişkin olup, söz konusu ürünlerin bahsedilen etkileri göstereceğine ilişkin bir onay teşkil etmediğinin bilinmesi gerekiyor” diye konuştu.

Dört ayda 85 dosya

Bunun yanı sıra, ürünlerin tanıtımlarda “İlaç Değildir” ya da “Doktorunuza Danışınız” gibi ek uyarıların yapılmasının da, bu tanıtımların Mevzuata aykırılığını gidermeyeceğini belirten Ergün, şu bilgileri verdi: “2010 yılında ilk dört ayda Reklam Kurulu’na yapılan 972 adet başvurunun 85 adeti gıda sektöründe yayınlanan reklamlara ilişkin oldu. Bu sektörde yapılan başvurular da ağırlıklı olarak gıda takviyesi reklamlarından oluşuyor.”

Reklam Kurulu inceliyor

GIDA takviyesi ürünlerine ilişkin bazı reklam ve tanıtımların tüketicileri yanılttığını belirten Nihat Ergün, “Reklam Kurulu bu tür reklam ve ilanlar üzerindeki incelemelerini sürdürüyor” dedi. Ergün, şöyle konuştu: “Gıda takviyesi niteliğindeki bir ürünün, hastalık olarak kabul edilen ve hekim kontrolünde tedavi edilmesi gereken rahatsızlıkları önlemesi ya da tedavi etmesi ve bu ürünlere ait reklamlarda, gerçekte tedavi edici özelliklere sahip olsa dahi, hastalık önleyici ya da tedavi edici iddialarda bulunabilmesi mümkün değildir. Reklam Kurulu tarafından yapılan incelemelerde, anılan reklamlarda ileri sürülen iddiaların çoğu zaman bilimsel olarak ispatlanamadığı tespit ediliyor. Dolayısıyla, bu ürünlerin bir hastalığı önlediği ya da tedavi ettiği iddiaları içeren reklam ve ilanlara itibar edilmemesi kamu sağlığı açısından da büyük önem taşıyor.”

Gıda takviyesi nedir

ABD’de 1994 tarihli “Dietary Supplement Health and Education Act” başlıklı yasal düzenlemede vitamin, mineral, amino asit, bitki ekstresi, enerji konsantresi gibi maddeleri bulunduran ürünler “Gıda Takviyesi” olarak tanımlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!