Sahte içkiye TAPDK el koydu

Güncelleme Tarihi:

Sahte içkiye TAPDK el koydu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2009 13:45

Bursa'daki ölümlerin ardından yeniden tartışılmaya başlanan sahte içki olayına, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu da (TAPDK) el koydu.

Ölümle sonuçlanan olayın araştırılması için bir denetim ekibi görevlendiren TAPDK, vatandaşlara da çeşitli uyarılarda bulundu.

TAPDK yetkilileri son günlerde alkollü içki tüketimlerinden kaynaklandığı iddia edilen ölüm olaylarına ilişkin adli soruşturma devam ederken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da, 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun uyarınca, ürün kontrolleri yapmaya başladı.

Alkollü içkiler piyasasının düzenlenmesi konusunda yetkili olan TAPDK da bu olayların araştırılması için denetim birimlerinden bir uzman heyet oluşturdu. Kurum yetkilileri, “Söz konusu elim olaylar ile ilgili olarak Kurumumuz yetkilileri dahilinde gerekli incelemelerin gerçekleştirilebilmesini teminen görevlendirilen uzmanlar aracılığıyla konu bizzat yerinde takip edilmektedir” açıklamasında bulundu.

DAHA FAZLA ÖZENE İHTİYAÇ VAR

Devlet monopolü döneminden sonra alkollü içki sektörünün rekabete açılması ile piyasadaki üretici ve ithalatçı firma sayısının 48'den 212'ye, ürün çeşidinin ise 900'den yaklaşık 4000'e yükseldiğine işaret eden TAPDK yetkilileri, bu nedenle, alkollü içkiler piyasasında tüketicilerin sağlık ve güvenliğinin sağlanmasına eskisinden daha fazla özen gösterme ihtiyacı bulunduğunu belirtti.

Yetkililer, alkollü içki piyasasında en önemli risklerden birinin, yurt içinde veya yurt dışında izinsiz olarak üretilmiş kaçak veya sahte ürünlerin piyasaya arz edilmesi olduğunu vurguladı.

VATANDAŞA UYARILAR

TAPDK, mevzuatına ve tekniğine uygun olmayan şekilde izinsiz üretilmiş (sahte-marka taklidi) veya yurda kaçak yollardan girmiş ürünlerden korunmak için vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları da şu şekilde sıraladı:

“-Alkollü içkileri, 'TAPDK Satış Belgesi' olan perakende satıcılardan alın.

-Şüpheli görülen ambalaja sahip alkollü içkileri almayın.

Alkollü içkilerde şüpheli ambalaj olarak nitelenen özellikler de şunlar:

.Kapağı üzerinde Gelir İdaresi Başkanlığı ve TAPDK logolarını taşıyan bandrol bulunmaması,

.Bandrolün yırtık-yıpranmış halde olması,

.Bandrol üzerindeki logolar yukarı-aşağı yönde hareket ettirilerek ve farklı açılardan bakılmak suretiyle kontrol
edildiğinde, mavi-turkuvaz renk dönüşümü olmaması,

.Kapağın açık olması,

.Kapağın kapalı ancak daha önce açılmış ve bir şekilde yapıştırılarak kapatılmış izlenimi vermesi,

.Şişenin daha önce kullanılmış şişe izlenimi vermesi,

.Şişe üzerinde kirli-yırtık-yıpranmış etiket bulunması,

.Şişesinin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı Türkçe etiket olmaması,

.Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmaması,

.Görünür ve belirgin halde bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik içermesi.

-Açık içki satışı yapılan yerlerde; bilinçli tüketici olarak, alkollü içkinin sunumundan önce şişesi üzerinde orijinal bandrolünün bulunup bulunmadığının ve kapağının kapalı olup olmadığının kontrolünün yapılarak tüketilmesine özen gösterin.

-Alkollü içki satın alırken mutlaka fiş veya fatura alın.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!