Sahaya maytap atıldı bankacılık toz duman

Güncelleme Tarihi:

Sahaya maytap atıldı bankacılık toz duman
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2001 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE Bankalar Birliği Başkanı Osman Tunaboylu, ‘‘Bankacılık sektörünün bugünkü durumu, maytap atılınca sise, dumana boğulan bir futbol sahasına benziyor. Duman dağılınca, bankacılık sektörünün sağlığı, hata yapanı, faullü oynayanı ortaya çıkacak’’ dedi.

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu, Türk bankacılığında yaşanılan gelişmeleri Türk futbolundaki gelişmelere benzetti. ‘‘Derwal geldi. Türkiye'de yeşil sahalar yapıldı, UEFA kurallarına göre futbol oynamaya başladık. Demek ki oluyor. Bankacılıkta da inşallah öyle olacağız’’ diyen Tunaboylu ‘‘Şimdi bankacılıkta da kurallarınızı uluslararası kurallar haline getirdiniz. Gözetim ve denetim otoritenizi de, yani hakemi de idari ve mali özerkliğe sahip hale getirdiniz. Şimdi maçı başlatacaksınız. Maçı başlatırken, futbolcularınızın o maçı oynayabilecek sağlıkta olup olmadığını denetlemeniz lazım. Şimdi o aşamadayız. Ama maytaplar atılmış her taraf duman, maç görülmüyor. Bu duman da ortadan kalkacak. Herkes maçı görecek. Oyunun nasıl oynandığını, kimin faul yaptığını, kimin yapmadığını çok rahat görecek. Öyle bir sisteme kavuşacağız’’ diyerek bankacılık sisteminde olacaklara ışık tuttu.

Osman Tunaboylu, İstanbul'da ekonomi basını ile düzenlediği sohbet toplantısında, bankacılığın hedefinin, giderek globalleşen dünyada uluslararası normlara ve standartlara göre çalışan, kredibilitesi dünyanın her yerinde kabul edilen, saydam çalışan, yönetilen ve denetlenen, uluslararası rekabete açık bir bankacılık olduğunu söyledi.

GEÇİŞ SÜRESİ GEREKLİ

Tunaboylu, bankacılık sektöründe uluslararası standartta bir denetimin uygulanabilmesinin, sektörün vakit geçirmeden rehabilite edilmesine bağlı olduğunu belirterek, ‘‘Bir geçiş dönemi tanınmaksızın uluslararası standartta bir denetim ve gözetim sürecini başlatmak, gerek mali, gerekse reel sektörde sıkıntılar oluşturabilir’’ dedi.

Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesinin temel şartının, enflasyon canavarını yenmek olduğunu vurgulayan Tunaboylu, bankalar ve Türkiye Bankalar Birliği'nin istikrar programının en inançlı destekçileri olduğunu belirtti.

Tunaboylu, banka sisteminin mali sistem içindeki tartışılmaz ağırlığının hálá değişmediğini ve mali sistemle özdeşliğini sürdüren banka sisteminin ekonominin ağırlığını tek başına taşıdığını belirtti.

Bankaların yükü fazla, indirin

OSMAN Tunaboylu, Bankalar Birliği'nin bankacılık sektörünün hedefine ulaşabilmesi için devletten tedbir alınmasını istediğini belirterek, tedbir alınması gereken konuları şöyle sıraladı:

Karşılık kararnamesi, gözden geçirilmeli ve uygulama için daha makul bir geçiş dönemi tanınmalı, ayrılan karşılıkların vergi yönünden de gider yazılmasına imkan sağlanmalı.

Mevduat Munzam Karşılıkları (MMK) ve disponibilite oranları düşürülmeli veya faiz verilmeli.

Kambiyo gider vergisi kaldırılmalı veya oranı düşürülmeli.

BSMV kaldırılmalı veya oranı düşürülmeli.

Hisse senedi ihraç primleri, BSMV'den istisna edilmeli.

Kamu bankalarının görev zararları ödenmeli.

Mevduata garanti 50 milyara düştü

TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu'nun düzenlediği basın toplantısında kamuoyunan gündeminde olan konulara da açıklık getirildi. Tunaboylu özetle şu açıklamaları yaptı:

Ziraat Bankası'nın bilançosu henüz çıkmadı ama görev zararı yaklaşık 8 katrilyon lira.

Mevduata garanti sınırı 1 Ocak 2001'den itibaren 50 milyar lira.

Kasım krizi bitti, o durum ‘‘Bir musubet, bin nasihatten iyidir’’ denilerek açıklanabilir.

Bankaların kredi sözleşmeleri herkes tarafından gayet iyi bilinir. Mevduat sahibi, vadeli mevduatlara saldırırsa, faizler bir gece için yüzde 500-600'lere fırlarsa bankacı ne yapsın?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!