Sağlık reformu için geri sayım başladı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık reformu için geri sayım başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünya Bankası'nın eğitime 1.5 milyar dolarlık kaynak taahhüdünde bulunması, Hükümeti sağlık reformu için de harekete geçirdi. Dünya Bankası'nın sağlık reformu için de kaynak desteğinde bulunabileceğini dikkate alan Hükümet, 1994 yılından beri yürütülen bir projeyi yeniden ele alarak, iki ay içinde Bakanlar Kurulu'ndan geçirmek amacıyla çalışmaları hızlandırdı. Reform ile Türkiye'deki sağlık sistemi tamamen değişecek. Tüm toplum sağlık sistemine alınırken, Sağlık Bakanlığı'nın yetkileri kısılacak. Bu yetkiler özel sektöre dağıtılacak.Zarar eden sağlık işletmeleri kapatılacak. Herkes sağlık sigortası primi ödeyecek. Alt gelir grupları, prim ödeme esnasında devlet tarafından sübvanse edilecek.

Haftalık Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre, sağlık reformuyla, özel sektör hastahane yatırımlarının artması, sağlık sigortası fonlarının nemalandırılarak, yine sağlık hizmetlerinin finansmanı için kullanımı, sosyal sağlık güvencesinde kamusal garankti getirilmesi, üst gelir gruplarının alt gelir kesimlerini destekleyici bir sübvansiyon sistemi getirilmesi öngörülüyor. Reformdan, gelir dağılımını düzenleyici etki ile antienflasyonist bir baskı yaratması ve vergi kaçaklarının önlenmesinde çapraz denetim imkanı getirmesi de bekleniyor.

EMEKLİLİK VE SAĞLIK AYRI

Sağlık reformu çalışmalarında önemli yapı taşlarını oluşturan yasa tasarıları, sağlık hizmetlerinin sunumu ile finansmanının birbirinden ayrılmasını öngörüyor. Ayrıca sağlık hizmeti sunucularının özerkliği sağlanacak, sosyal güvenlik kuruluşları ile hizmet sunun kontratları yapılacak, Sağlık Bakanlığı regülatör kuruluş olarak çalışacak ve merkeziyetçiliğin önüne geçilecek. Sağlıkta sözleşmeli personel istihdam edilecek, çağdaş sağlık enformasyon teknolojisi kullanılacak, kontrol edilebilir bir rekabet ortamı sağlanacak. Emeklilik ve sağlık planları birbirinden bağımsız hale getirilecek. Buna karşılık emeklilik ve sağlık güvencesi sistemleri nüfusun tamamını kapsayacak.

Sağlık reformu, sağlık hizmetini seçme özgürlüğünü de öngörüyor. Buna göre, sigorta kuruluşları hastahanelerle blok anlaşmalar yapacak. Bu anlaşmalarda sigorta kuruluşları yılda ne kadar hasta göndereceklerini bildirecek ve alınan hizmet için pazarlığa oturacak. Hizmet kalitesinde en küçük bir düşüş görüldüğü taktirde ise hastahaneler taziminat ödemek zorunda kalacak. Hizmet kalitesinde kamu kontrolü olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!