'Sabit adres' kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Sabit adres kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2005 01:44

Yılbaşı akşamı bir balıkçı teknesi ile Türkiye'den kaçarak Bulgaristan'a girmeye çalışırken Bulgar polisi tarafından yakalanarak tutuklanan Yahya Murat Demirel ile eşi Ayşenur Esenler, Bulgaristan'da bir sabit adres gösterince, 'ülkeyi terk etmeme' şartı ile serbest bırakıldı.

YILBAŞI gecesi tekneyle Bulgaristan'a kaçan ve Burgaz Limanı'ndan giriş yapmak isterken yakalanarak gözaltına alınan Yahya Murat Demirel ve eşi dün çıkarıldıkları Burgaz Bölge Mahkemesi'ne sabit adres gösterince, ülkeyi terketmemek kaydıyla serbest bırakıldı.

Burgaz'da bir otele yerleşen Yahya Murat ve Ayşenur Esenler Demirel çifti, her sabah polis merkezine gidip imza atacak. Demirel çiftinin serbest kalabilmek için sabit adres olarak gösterdiği otelin önünde savcının talimatıyla sürekli polis bekliyor.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan Egebank’ın eski sahibi Yahya Murat Demirel ve eşi Ayşenur Esenler Demirel ile kendilerine yardımcı olduğu belirtilen Zafer Arıkan, sorgularının tamamlanmasından sonra dün öğle saatlerinde Burgaz Bölge Mahkemesi’ne çıkarıldı. Burgaz Soruşturma Savcılığı ülkeye kaçak girmek için 100 bin Euro rüşvet teklifini Zafer Arıkan’ın yaptığı gerekçesiyle sadece onun cezalandırılmasını, Demirel çiftinin ise rüşvet olayında tanık olarak dinlenmesini istedi. Savcı, Yahya Murat ve Ayşegül Esenler Demirel çiftinin Bulgaristan'a yasa dışı yollardan girmekten yargılanmasını istedi. Mahkeme, rüşvet teklif etmek suçundan tutuksuz yargılanmasını kararlaştırdığı Zafer Arıkan’ı ayrıca 10 bin Bulgar levası kefaletle serbest bıraktı.

İKİ YÖNTEMDEN BİRİ

Türkiye’nin Burgaz Başkonsolosluğu yetkilileri, Bulgaristan yasalarına göre şüphelilerin gözaltında tutulmalarının bir kaç yöntemi olduğunu bildirirken, şu bilgileri verdi: ‘Yasalara göre, şüpheliler polis merkezinde gözaltında tutulabiliyor. Ancak, Bulgar yasalarına göre, şüpheliler mahkeme kararıyla gösterdikleri bir adreste kalmak suretiyle gözetim altında tutulabiliyor. Ancak, bu kişilerin her gün polise gidip imza atması gerekiyor. Demirel çifti için yasanın bu maddesi uygulanmış.’

Yahya Murat Demirel ve eşi Ayşenur Esenler Demirel, yeni yıla girilmesine 10 dakika kala Burgaz Limanı'na giren ‘Rıza Terzioğlu’ teknesinde battaniye sarılarak saklanmaya çalışırken yakalandı. Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri ve Emniyet Genel Müdürü General Boyko Borisov'un açıklamasına göre, Yahya Murat Demirel ve eşiyle yanlarındaki işadamı Zafer Arıkan'ın yakalanmaları şöyle gelişti:

‘Rıza Terzioğlu’ teknesinin şüpheli durumu nedeniyle limana girdikten sonra takibe alındı. Tekne yanaştıktan sonra polisler tarafından çevresi sarıldı. Teknenin kaptanı, 3 mürettebat bulunduğunu, onarım ve yakıt aldıktan sonra limandan ayrılacaklarını görevlilere söyledi.

Bulgar polis ve gümrük görevlileri tekneye binerek aradı. Teknenin alt bölümünde özel bölme belirleyen görevliler, kabarık durduğu için dikkati çeken battaniyeleri açanınca içinde 3 kişiyi buldu.

Bulgar polisleri teknede yaptıkları aramada, Zafer Arıkan adına düzenlenmiş Türkiye Cumhuriyeti pasaportu, Ayşenur Esenler adına düzenlenmiş ABD pasaportu, Yahya Murat Demirel adına düzenlenmiş Orta Amerika ülkesi Belize pasaportu buldu. Ayrıca üzerinde Yahya Murat Demirel’in fotoğrafının bulunduğu ‘Ali Ahmet Hasan’ adına düzenlenmiş Bulgar pasaportu da ele geçirildi.

Tanınmamak için top sakal bıraktı

YAHYA
Murat Demirel, eşi ve işadamı Zafer Arıkan'le teknenin mürettebatı, yılbaşı akşamı yakalandıktan sonra Burgaz Emniyet Müdürlüğü'ne getirilmişti. Deniz yolculuğunda üşümemek için başına siyah bere ve üzerine ayrıca şapka takan Demirel, şaşkınlığı nedeniyle uzun süre Bulgar polisinin sorularını yanıtlayamamıştı. Demirel'i Bulgaristan'a getiren tekne mürettebatının elleri arkadan kelepçelenirken, Demirel çifti ile Zafer Arıkan'a kelepçe takılmadı. Uzun favorilleri ve top sakalıyla dikkati çeken Yahya Murat Demirel'in tanınmamak için de yanında çeşitli renklerde 55 çift lens getirdiği ortaya çıktı.

100 bin Euro rüşveti almayan polislere ödül

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri ve Emniyet Genel Müdürü General Boyko Borisov, Egebank’ın eski sahibi Yahya Murat Demirel’in yılbaşı akşamı bir balıkçı teknesi ile ülkeye girmeye çalışırken yakalandığında önerdiği 100 bin Euroluk rüşveti kabul etmeyen görevlilerin ödüllendirileceğini açıkladı. Gözaltına alınan kaçaklarla ilgili soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü ve sorgularının devam ettiğini belirten Borisov, ‘Rüşveti kabul etmeyen görevlilerimize özel bir ödül vereceğim’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!